15.4 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Лідер Гонконгу пішла на поступки, але відмовляється покинути посаду

Глава особливого адміністративного району Гонконг Керрі Лам у вівторок поклала кінець спірному законопроектові про екстрадицію, що викликав найзапекліші протести із часів, коли британська колонія повернулася під протекторат Китаю в 1997 році. У той же час, вона відмовилася піти у відставку, як того вимагають демонстранти.

Під час прес-конференції Лам вибачилася за заворушення, але відмовилася сказати, чи законопроект буде «відкликаний» назавжди, що є однією з головних умов демонстрантів. Проте вона зазначила, що закон про екстрадицію не буде повторно внесений за її каденції, якщо громадські побоювання збережуться, — передає Громадське.

«Оскільки цей законопроект за останні кілька місяців викликав так багато занепокоєння, а також занепокоєння і розбіжності у думках, я не буду знову братися за цю законодавчу справу, якщо побоювання і тривога не можуть бути адекватно усунені», — пояснила Лам сказав журналістам.

Глава Гонконгу відмовилася піти у відставку, як того вимагають протестувальники, зазначивши, що в майбутні три роки на її уряд чекає важлива та складна робота.

«Після цього інциденту я думаю, що робота в найближчі три роки буде дуже складною… але я і моя команда будемо працювати старанніше, щоб відновити довіру громадськості», — заявила Лам.

Нагадаємо, 9 червня відбулася найбільша політична демонстрація в Гонконзі з моменту його переходу від британського до китайського правління в 1997 році в межах угоди «одна країна, дві системи», що гарантує особливу автономію, включаючи свободу зібрань, свободу преси й незалежну судову систему. «Громадянський фронт за права людини», який організував акцію, заявив про понад 1,3 мільйона учасників. Також демонстранти перекрили дві ключові траси у регіоні.

Підставою для протестів стали зміни законодавства про екстрадицію на материковий Китай.

Під час багатотисячних протестів у Гонконзі правоохоронці почали силовий розгін демонстрантів. Поліція застосувала сльозогінний газ та стріляла гумовими кулями в учасників мирних акцій проти змін до закону про екстрадицію на материковий Китай. За даними адміністрації лікарні Гонконгу, станом на вечір 12 червня 72 людини шпиталізували.

15 червня влада Гонконгу відклала законопроект про екстрадицію до Китаю. Закон відклали на «невизначений термін».

Але демонстранти не покинули вулиць. За словами активістів, заяви Керрі Лам про відкладення розгляду законопроекту є недостатніми, і документ мають відкликати назавжди. Також протестувальники вважають, що лідерка території має піти у відставку через використання поліцією сили у сутичках, які відбулися у Гонконзі 12 червня.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>