19.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

“Свобода слова” для Порошенка. Чим запам’ятався виступ президента на ICTV

Президент України Петро Порошенко вчора, 4 лютого, виступив в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV, де мав змогу відповісти на важливі запитання, які турбують українців у цей непростий для країни період.

Проте Верховний головнокомандувач вирішив інакше розпорядитися наданим йому часом. Виступ президента радше був схожий на продовження його нещодавнього з’їзду “Від Крут до Брюсселя“, де Порошенко перераховував досягнення країни за час його президентства, свої заслуги, внесок своєї сім’ї, а також військових і партнерів.

ІНФОРМАТОР розібрався, про що говорив президент, які питання йому поставили. У прямому ефірі виступали також перша заступниця Спікера ВРУ Ірина Геращенко, командувач десантно-штурмових військ ЗСУ Михайло Забродський, дипломат і письменник Юрій Щербак, народна артистка України Ада Роговцева, заслужений економіст України Александр Пасхавер і голова ВГО “Солідарна молодь” Дінара Хабібулаєва.

Крім того в студії були присутні експерти: дипломат і колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, політтехнолог і телеведучий Тарас Березовець, керівник інформаційного агентства “Главком” Віктор Шлінчак, політичний експерт Олеся Яхно та економіст Борис Кушнірук. 

“Гості вчорашнього ефіру “Свободи слова” були максимально зручними для президента співрозмовниками. Під час ефіру не прозвучало жодного гострого запитання. Склалося враження ніби президент продовжив власний з’їзд “Від Крут до Брюсселя”, а присутні допомогли йому в цьому. Порошенко почував себе дуже впевнено, адже розумів, що повністю контролює ситуацію у студії”, – коментує ефір політичний експерт Дмитро Фомін.

Не дивно, що президент розпочав власний виступ згадуванням досягнень, які були в повній мірі продубльовані зі з’їзду.

“Ми, дійсно, дуже багато зробили. Ми зробили речі, коли була врятована країна, коли була збережена єдність країни, коли ми захистили суверенітет і територіальну цілісність України, зупинивши ворога героїзмом українських воїнів і самовіддачі українського народу. Ми зробили децентралізацію. Ми зробили рішучі кроки по відновленню економіки”, – нагадав українцям про здобутки Порошенко.

Нагадаємо, у 2014 році Петро Порошенко повідомив, що після перемоги проведе децентралізацію влади. Місцеві громади отримають більше прав і коштів на реалізацію своїх повноважень. Виконавча влада в областях належатиме не призначеним згори “губернаторам”, а виконкомам, сформованих облрадами, обраними людьми, йдеться у його програмі.

http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2014/WP009?PT021F01=134&PT001F01=702

Однак президент до кінця не виконав власну обіцянку, адже станом на січень 2019 року проект закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)” (2217а), ініціатором якого є президент України Петро Порошенко, очікує розгляду у парламенті. Станом на січень 2019 року урядовий законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території ОТГ” очікує розгляду у ВР.

Криза, спричинена війною, потрохи відступає“, – заявляв Порошенко на з’їзді “Від Крут до Брюсселя”. На “Свободі слова” він також про це згадав, проте заявив, що останнім часом їздив по регіонах, де мав змогу спостерігати з якими проблемами стикається український народ.

“Бідність для України проблема не менш важлива, ніж військова агресія Росії”, – Порошенко вперше визнав факт того, що велика кількість людей сьогодні виживає, а не живе повноцінним життям. На власному з’їзді глава держави взагалі не згадав про полонених, заручників, мінські угоди, політв’язнів, переселенців, журналістів або ЗМІ, землю та трудових мігрантів.

“Оцінивши власний з’їзд, Порошенко, очевидно, вирішив виправити недоліки, які помітили ЗМІ та українці після нього. Цей ефір він присвятив вдосконаленню минулих недопрацювань, проте ґрунтовно обговорити проблемні питання України так і не вдалося, адже під час програми не прозвучало жодного гострого запитання, які так турбують українців”, – коментує експерт.

“Дуже важливо, щоб ми розуміли місце, де зараз знаходиться Україна”, – нагадав Порошенко під час ефіру. Політичний експерт Тарас Березовець запитав у президента, коли українці в Криму знов побачать жовто-блакитний прапор у Керченській протоці та Азовському морі.

“Ми ніколи не визнаємо факт окупації Керченскої протоки, ми ніколи не визнаємо факт окупації Азовського моря. Ми стовідсотково будемо вимагати забезпечення вільного користування. Я не буду вам казати, коли. Підуть тільки добровольці. Я не виключаю, що там будуть журналісти, що там будуть експерти ОБСЄ і дуже проситься Ірина Геращенко, бо там де важко Іра завжди попереду, але ми точно підемо, точно будемо відстоювати свободу мореплавання, бо правда за нами”, – заявив Порошенко.

Достеменно не відомо, куди збираються йти добровольці, журналісти, експерти ОБСЄ та Ірина Геращенко, але Порошенко уникнув відповіді експерта на запитання, коли український прапор майорітиме над Керченською протокою і Азовським морем.

Однак нагадаємо вам, що 30 вересня 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що Крим в недалекому майбутньому буде українським.

https://www.pravda.com.ua/news/2015/09/30/7083084/

Станом на початок 2019 року Крим і окуповані території Донбасу не повернуто, миротворчу операцію не розгорнуто.

Цікаво, що на власному з’їзді Порошенко лише один раз згадав про Крим, не пообіцявши повернути півострів до складу України.

Говорячи про українського воїна Вадима Свириденка, президент заявив, що герої, які захищають Україну від російської агресії ніколи не приймуть жодних вибачень перед Путіним чи “кадирівцями”, в полоні яких був Вадим. Цей меседж, ймовірно, був адресований до кандидата в президенти України Володимира Зеленського, який в свій час вибачався перед Рамзаном Кадировим.

Вадим Свириденко поцікавився, коли ми можемо очікувати повернення українських військовополонених з Росії. Порошенко відповів, що ми точно переможемо, а вони точно будуть вдома.

“Для Путіна стає все менше і менше сенсу. Для нього це вже стало як чемодан без ручки. Він не знає що з цим робити і як зберегти обличчя. Ми допоможемо повернути хлопців додому. Я тобі, Вадиме, це обіцяю”, – відповів на запитання, коли повернуться наші військовополонені в Україну Порошенко.

Нагадаємо, що 30 квітня 2014 року кандидат в президенти України Петро Порошенко заявив, що у Донецькій та Луганській областях вся влада буде змінена. Це відбудеться до 25 травня або після, сказав він.

https://www.facebook.com/ProgramaPoroshenka/photos/a.678012748932605.1073741832.677541145646432/691645224236024/?type=1&stream_ref=10

Однак для зміни всієї влади в Луганській та Донецькій областях президенту України Петру Порошенку потрібно було забезпечити деескалацію конфлікту з Росією та припинити діяльність терористів в ОРДЛО, як і планувалось.

Політичний експерт Олеся Яхно поцікавилася у президента, як він боронитиме та протистоятиме втручанню Росії в українські вибори.

“Ми не дамо цього зробити, так як ми не дали цього зробити у травні 2014 року, як у жовтні 2014 року. Ми тоді були набагато слабшими. І ми не дамо зробити це зараз. Найвищою оцінкою моєї праці як президента і головнокомандувача було твердження Путіна, що ми будемо щасливі будь-якому кандидату крім Порошенка. Не дочекаєтеся“, – відповів президент.

Олеся Яхно нещодавно виставила пост на своїй сторінці у Facebook про фальсифікації на виборах партією “Батьківщина” Юлії Тимошенко.

https://www.facebook.com/olesya.yakhnobelkovskaya/posts/1924169604348115

Однак про те, що Порошенко розпочав підготовку до підкупу виборців у Луцьку, про яку писав ІНФОРМАТОР, вона не згадала.

Вчора Порошенко заявив, що віддасть наказ Державній прикордонній службі України не пускати спостерігачів від РФ на президентські вибори 2019 року.

“Росії не потрібен Крим, Росії не потрібен Донбас, Росії потрібна вся Україна” – цитата, яка стала ключовою у виступах Порошенка. Президент використовує її за будь-якої нагоди, щоб в черговий раз нагадати українцям, хто винен у проблемах країни. На “Свободі слова” Порошенко також не знехтував нею.

Цікаво, що у Facebook “Свободи слова” на ICTV слоганом програми є “Слово проти слова, Аргументи проти аргументів, Докази проти доказів”. Після програми з президентом виникають питання щодо доцільності цього слогану, адже ніякого проти під час ефіру не було.

На ефірі не підіймали таких резонансних тем, як вбивство Катерини Гандзюк. Відомо, що активісти неодноразово проводили акції й намагалися дістати відповіді, хто замовив Катю Гандзюк, однак Порошенко продовжує ігнорувати усі запитання.

Питання корупції також пройшли повз даний ефір, однак на власному Томос-турі Порошенко назвав “москальським провокатором” активіста, який запитав президента про корупцію.

Утримання автопарку Порошенко, яке обійшлося українцям у чверть мільярда гривень також мимо цього виступу.

Резонансне звільнення Зураба Аласанії, який нещодавно заявив, що його могли звільнити через розслідування про діяльність Порошенка, також пройшло повз. А у Наглядовій Раді прямо заявили, що Аласанію звільнили через те, що він не показав хресний хід і виступ Порошенка.

І про найголосніші теми останніх днів щодо можливого підкупу виборців. Про те, що у школі на Донеччині вчителів змушують голосувати за Порошенка, про те, що у Миколаєві агітатори з команди Порошенка збирають відомості про виборців, а також про те, що штаб Порошенка готується до фальсифікацій на виборах Президента.

Після цього ефіру склалося враження, що Порошенко прийшов до студії продовжити власний з’їзд чи прес-конференцію, на якій журналісти не поставили гострих питань президенту. Ще раз поговорити про перемоги, згадати власні заслуги і виконані справи, в той час, коли українець чекає важливих відповідей на життєво важливі запитання.

Дмитро Солод

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>