6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Рада безпеки ООН збирається на засідання через кризу у Венесуелі

Рада безпеки ООН сьогодні, 26 січня, збирається на засідання, щоб обговорити політичну кризу у Венесуелі.

25 січня у Держдепартаменті США повідомили, що держсекретар США Майк Помпео збирається закликати Раду безпеки ООН визнати венесуельського опозиційного лідера Хуана Гуайдо, який проголосив себе виконувачем обов’язків президента, а також просити підтримати перехідний уряд Венесуели, – передає Радіо Свобода.

Засідання Ради безпеки ООН для обговорення кризи в Венесуелі було ініційоване США й низкою країн цього регіону. Це викликало спротив із боку Росії, яка висловлює підтримку на адресу президента Венесуели Ніколаса Мадуро. За словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, якщо засідання відбудеться, Москва наполягатиме на виконанні вимог міжнародного законодавства.

Напередодні інформаційне агентство Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що співробітники приватної військової компанії, ймовірно, групи «Вагнер», приїздили до Венесуели протягом останніх днів, щоб посилити охорону президента країни Ніколаса Мадуро.

За даними АР, венесуельський президент-опозицінер Гуайдо у грудні таємно відвідав США.

Під час протестів за останні кілька днів у Венесуелі загинули щонайменше 16 людей, понад 300 перебувають під арештом. Учасники мітингів вимагають відставки режиму Ніколаса Мадуро.

Нагадаємо, 23 січня голова парламенту Венесуели, лідер місцевої опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, оскільки раніше парламент визнав переобрання Мадуро на посаду глави держави неконституційним.

Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом. У відповідь на рішення Трампа Мадуро оголосив про розірвання дипломатичних відносини зі США.

Також про підтримку Гуайдо, окрім США, заявили Аргентина, Бразилія, Гватемала, Гондурас, Грузія, Канада, Колумбія, Коста-Рика, Панама, Парагвай, Перу, Чилі та Еквадор. Натомість Мадуро підтримують Куба, Болівія, Туреччина, Росія та Мексика.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>