6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Кредит довіри вичерпано. США і ЄС наносять удар по Порошенку

Перед виборами стає все зрозуміліше — США та ЄС не підтримують чинного президента України Петра Порошенка. Не дивлячись на помірковану офіційну позицію США відносно кандидатів на виборах президента України, зрозуміти позицію Штатів через неофіційні інституції в Україні не так і складно.

Висновок про позицію західних партнерів можна зробити на основі розслідувань “Радіо Свобода”, яку фінансує Конгрес США, “Наші гроші з Денисом Бігусом”, які існують за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, а також заяв українських політиків, тісно пов’язаних зі Сполученими Штатами Америки.

Журналіст ІНФОРМАТОРа відслідкував останні події, пов’язані зі спробами США вплинути на результати виборів президента України.

Перший серйозний скандал напередодні виборів, пов’язаний з Петром Порошенко, це — безумовно розслідування злочинів в “Укроборонпромі”. “Наші гроші з Денисом Бігусом” утворена та фінансується Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (EUACI).

Найгучніше розслідування останніх років викликало занепокоєння у суспільстві та викликало серйозні звинувачення щодо легалізації корупції Порошенком з боку інших кандидатів на посаду Президента. Оприлюднення “схем”, на яких заробляли люди з оточення президента, у воєнній промисловості та корупція в антикорупційних структурах була визнана представниками всіх без виключення правоохоронних органів.

Разом з потужною серією акцій протестів “Азовського руху”, у який входять представники “Національного корпусу”, “Національних дружин” та інших націоналістичних угрупувань, це стало медійним ударом по репутації Порошенка, який намагається використовувати правоцентристську риторику і позиціонує себе як націоналіст та мілітарист.

Протестувальники під Адміністрацією Президента, фото — Дмитро Олійник

На думку військового експерта Олексія Арестовича, акції “Азовського руху” мають персональну спрямованість на главу держави. Тож якщо реакція націоналістів є частиною передвиборчої гри, яка почалася з боку Європейських антикорупційних інституцій, буде не складно зрозуміти, чому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков спокійно реагує на радикальні акції націоналістів.


Окрім того, що міністр назвав акції націоналістів “праведним гнівом”, він запевнив, що на виборах немає ризиків від радикальних груп.

“Міф перший: «радикальні групи зірвуть вибори». Цей міф не відповідає дійсності, оскільки у нас достатньо сил запобігти такій ситуації будь-де, де вона може виникнути. Міф другий: «радикальними групами керує МВС і це особиста армія Авакова». Цей міф більше пов’язаний з емоціями та політикою, коли декілька кандидатів не знають, як відповідати на питання радикалів та намагаються змістити акценти”, – повідомив Аваков на сайті МВС.

Нагадаємо, що на початку лютого Аваков їздив у США, де за офіційною інформацією представляв в Інституті Миру план по деокупації Донбасу. На думку політолога Віктора Небоженко, Аваков заручився у США підтримкою сенаторів заради того, щоб зберегти свою посаду. Міністр МВС повідомив, що поліція забезпечить прозорі та чесні вибори та не допустить фальсифікацій. Окрім того, він звинуватив Порошенка та Тимошенко у створенні мереж для підкупу виборців.

Розслідування про схеми в “Укроборонпромі” було оприлюднено з 25 лютого по 11 березня. Якщо проаналізувати соціальні дослідження різних соціологічних груп, то можна побачити, що після публікації розслідування рейтинг чинного президента майже не змінився. З урахуванням того, що різниця у рейтингах між Порошенко та Тимошенко знаходиться у межах похибки, боротьба за вихід у другий тур буде йти за кожен голос, тож скандал навколо “Укроборонпрому” може стати реальною причиною поразки Порошенка на виборах.

Інфографіка — Роман Шрайк

Поки навколо корупційних схем тривала інформаційна війна, Сергій Лещенко, який має дуже гарні стосунки із ФБР та представниками США, вийшов з Блоку Петра Порошенка та закликав ні в якому разі не голосувати за президента. Нагадаємо, що генеральний прокурор та кум Порошенка Юрій Луценко повідомив, що посол США Марі Йованович передала йому список “недоторканих” осіб, серед яких був і народний депутат Сергій Лещенко, на що Держдеп відреагував жорсткою критикою та звинуватив кума Порошенка у грі на користь корумпованих діячів.

Окрім закликів не голосувати, народний депутат України Сергій Лещенко закликав звернути увагу на розслідування “Радіо Свобода”, яке фінансується Конгресом США. Журналісти програми “Схеми” провели розслідування, в якому говориться, що близький друг президента Петра Порошенка, народний депутат Ігор Кононенко має відношення до масштабних афер в енергетиці.

А поки ЗМІ, які фінансуються з ЄС та США, оприлюднюють нові докази корумпованості влади, а депутати, пов’язані з США, закликають не голосувати за Порошенка, Генеральна прокуратура України висунула підозри фігурантам справи Сергія Курченка.

За даними американського видання ForumDaily, під каток розслідування фінансових махінацій «Сім’ї» Януковича і друзів чинного президента Порошенка потрапив і екс-міністр екології Микола Злочевський. Прокуратура винесла йому підозру «за фактом сприяння злочинної організації та легалізації (відмиванню) коштів на суму 36 млн. доларів США» при здійсненні операцій купівлі-продажу Херсонської нафтоперевалки, а також при здійсненні фінансових операцій з використанням компаній Burisma Holdings Limite.

Як повідомляє видання, в рамках розслідування злочинів «сім’ї» ГПУ сьогодні оголосила підозри в сприянні в незаконному відмиванні і легалізації (як до, так і після Революції Гідності) активів і коштів Курченка на мільярди гривень екс-главі АП Борису Ложкіну і колишній главі Національного банку України Валерії Гонтаревій, заступнику голови Адміністрації президента України Олексію Філатову (він вважається негласним куратором судової вертикалі в країні).

Цю інформацію підтвердив і сам голова ГПУ на своїй сторінці у Facebook.

“На сьогоднішній день повідомлено про підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям (із них 12 вищих посадових осіб Міністерств та відомств, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних компаній)”, – повідомив Юрій Луценко.

Важливо, що у справі Курченка фігурує американський політик-демократ Джо Байден, кандидат на посаду президента США та конкурент Дональда Трампа. При здійсненні операцій купівлі-продажу Херсонської нафтоперевалки, а також під час здійснення фінансових операцій з використанням компаній Burisma Holdings Limited (членами ради директорів якої є син екс-віце президента США Джо Байдена Хантер Байден, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, пасинок екс-держсекретаря Джона Керрі Девон Арчер і ін.), Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також Rosemont Sen eca Bohai LLC в якій Хантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена, є бенефіціаром злочинною організацією було та легалізації “відмито” коштів на суму 36 млн. доларів США.

Це схоже на спробу Луценка підіграти Трампу, якому довелося чотири роки виправдовуватися за “змову з Путіним” через публікацію НАБУ чорної бухгалтерії “Партії Регіонів”, яка дискредитувала керівника передвиборчого штабу Пола Манафорта.

“У мірі того, як зникає російська змова, з’являється українська змова, щоб допомогти Клінтон”, – повідомив президент США у Twitter.

Український політолог Петро Олещук вважає, що ці розслідування можуть мати дуже серйозні наслідки через те, що зачіпають багатьох впливових людей та зазначає, що “сам обсяг матеріалів свідчить про дуже серйозну роботу, яка була проведена”.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2578645365496819&id=100000541433652

А поки американські ЗМІ ставлять всі крапки над репутацією Порошенка та його оточення, останні офіційні заяви США щодо України не залишають сумнівів. У представництві США зауважили, що корупція заважає Україні досягти політичного та економічного прогресу. Цю заяву посольство зробило 22 лютого 2019 року.

Заява МВФ від 12 лютого теж не додає оптимізму прибічникам Порошенка. «Ми поки що не побачили радикальних змін у рівні корупції. Хоча були створені установи, які допоможуть боротися з корупцією», – заявив Люнгман.

Звіт Європейського Союзу від 19 грудня 2018 року на тему виконання Україною антикорупційних реформ так само свідчить про те, що європейські політики мають підстави вважати українську владу корумпованою. “ЄС вимагає від України негайних дій у сфері боротьби з корупцією”, – повідомляється у звіті ЄС.

Нагадаємо, що одна з причин для можливого скасування безвізу – відкат у проведенні реформ. Скасування рішення Конституційного суду статті “Про незаконне збагачення” 27 лютого викликало багато питань у західних партнерів, які і досі очікують, що в Україні приймуть новий закон “Про незаконне збагачення”.

В Transparency International Ukraine наголосили, що декриміналізація незаконного збагачення порушує міжнародні зобов’язання України та може призвести до припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

4 березня 2019 року G7 та Світовий банк зробили спільну заяву та призвали українську владу відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Тим часом, через скасування статті НАБУ закрило всі провадження про незаконне збагачення, а жоден із законопроектів зареєстрованих у Верховній Раді так і не був прийнятий. Ще тоді міністр іноземних справ Павло Клімкін попереджав, що скасування статті може викликати кризу у відносинах України та ЄС.

За роки президента Порошенка представники МВФ, США та ЄС так і не дочекалися, коли Україна створить Антикорупційний суд. Нагадаємо, що після того, як Україна взяла на себе зобов’язання створити суд, Порошенко відкрито виступав проти його створення.

Окрім критики корупції в Україні та резонансних розслідувань, які стосуються оточення Порошенка, західні партнери не проти допомогти іншим кандидатам. Наприклад, екс-посол США в Україні Джон Хербст у грудні 2018 року заявив, що Тимошенко – здібний та енергійний політик, який є справжнім патріотом України.

Тим часом Анатолій Гриценко, якого дуже часто репостить Сергій Лещенко, зустрівся з послом США Марі Йованович. Зустріч напередодні виборів з одним із кандидатів в президенти, який не є фаворитом у сьогоднішній виборчій компанії може свідчити про те, що він теж виконує свою роль у політичній грі.

Судячи з дослідження електорального настрою українців, який провела соціологічна група Рейтинг з 22 по 27 березня, виборці Анатолія Гриценка допускають ймовірність підтримки Зеленського, Порошенка та Смешка. Тож схоже на те, що справою Гриценка буде перетягнути на себе голоси двох головних конкурентів Тимошенко — Зеленського та Порошенка.

Звісно США не стануть робити піблічно ставку на когось з кандидатів. Американцям корисно тримати нейтралітет для того, щоб зберегти робочі відносини з кожним впливовим українським політиком. Але схоже на те, що кредит довіри західних партнерів до Порошенка вже вичерпано і ЄС та США вирішили не чекати ще п’ять років саботажу реформ, розвитку корупції в оточенні президента та активно втрутилися в передвиборчий процес, продемонструвавши, що журналісти роблять більше для антикорупційної діяльності, ніж всі українські антикорупційні органи разом узяті.

20 КОМЕНТАРІ

  1. К сожалению дерьмо не тонет!Недоношенные снова проголосуют за своего любимого Верховного Главноворующего,ЦИК правильно посчитают(Пидрахуй Кивалов научит) и вуаля!Барыга снова у корыта!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>