8.3 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Як ПЦУ може використати Філарета для захисту своїх інтересів

Після отримання Томосу релігійне життя в Україні заграло новими барвами. Якщо раніше головними противниками Томосу були представники РПЦ МП в Україні, то тепер цю роль успішно примірює на себе почесний патріарх ПЦУ Філарет.

Проблема почалася з типової для української політики ситуації, коли замість того, щоб діяти за публічним договором, архієреї почали вести кулуарні домовленості щодо розподілу влади. Про ці домовленості стало відомо з заяви Філарета, в якій він почав критикувати Томос та заявив про існування Київського Патріархату.

“Для того, щоб виправити положення, а його можливо виправити, треба виконувати ті домовленості, які було досягнуті перед Собором в присутності президента П. О. Порошенка з архієреями. А це означає, що Предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а Патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з Предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині Церкви без згоди Патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на Соборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання і утвердження”, – повідомляє офіційний сайт Київського патріархату.

У своєму інтерв’ю BBC News митрополит Епіфаній заявив, що особисто він нікому обіцянок не давав і на останній зустрічі 14 грудня, де на папері була укладена домовленість між архієреями, він не був присутній. Окрім того, він звертає увагу, що за офіційними документами Філарет визнав Томос.

“Остання домовленість 14 грудня, перед Собором, була викладена на папері без моєї присутності. Це була остаточна позиція. Кожен, можливо, думав про своє, але в кінці всі домовленості завершуються чим? Підписанням документів. Тому зараз говорити про те, що хтось комусь десь обіцяв – недоречно”, – повідомив у інтерв’ю журналісту BBC News Епіфаній.

На сайті ПЦУ виклали текст Собору, який, як і передбачалося, ліквідував УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП для того, щоб створити ПЦУ.

Об’єднавчий Собор, на якому було прийнято рішення про ліквідацію УПЦ КП

“Припинити діяльність релігійного обʼєднання Української Православної Церкви Київського Патріархату шляхом обʼєднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України” , – повідомляє Постанова Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату від 15 грудня 2018 р, яка проводилася під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Патріарх Філарет бідкається в інтерв’ю, що він не знав змісту Томосу.

“Ми на Соборі не знали його змісту. Дізналися вже після об’єднання. Якщо б ми знали зміст цього Томосу, то ми не погодилися б на такий Томос”, – повідомив Філарет.

Патріарх Варфоломій підписує Томос про автокефалію, Стамбул, 5 січня

Дійсно, текст Томосу був оприлюднений лише 5 січня. Проте архієпископ Зоря вважає заяви почесного патріарха помилковими, через те, що головні положення Томосу були відомі ще з проекту Статуту ПЦУ. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. Сам текст проекту був оприлюднений 15 грудня.

“Текст Томосу публічно широко відомий з 6 січня 2019 р. А основні його положення були зрозумілі ще з проекту Статуту ПЦУ, запропонованого Синодом ВП для Об‘єднавчого Собору. Тобто 15 грудня 2018 р. точно було відомо і про миро, і про діаспору, і про право апеляції. Не було відомо дослівно, але що ці точки є принциповими для ВП і будуть відображені в Томосі – було відомо і зрозуміло”, – заявив архієпископ.

Сам Філарет вважає, що відмова від статусу Патріархату була чисто ситуативною і була потрібна лише для отримання Томосу.

11 червня Філарет заявив, що скликає Собор УПЦ КП, щоб скасувати рішення об’єднавчого Собору.

“Ми скликаємо Помісний Собор, на якому не затвердимо рішення того Собору, який був 15 грудня 2018 року (Помісного собору УПЦ КП 15 грудня, який ухвалив рішення про саморозпуск задля входження в ПЦУ – Ред.). Значить, він для нас не є обов’язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня”, – повідомляє BBC News.

Цікава деталь. Сам Філарет має статус почесного патріарха, який не передбачає ні текст Томосу, ні текст Статуту ПЦУ. Справа у великому авторитеті Філарета, як засновника УПЦ КП, який благословив на служіння майже всіх єпископів УПЦ КП.

Але, як бачимо, навіть статус почесного патріарха і постійного учасника Собору не влаштовує Філарета, він хоче бути “сірим кардиналом” ПЦУ та далі керувати церквою. Окрім заяви про домовленості, про це свідчить його заява в інтерв’ю “Главкому”. Сам Філарет визнає, що українцям потрібно об’єднуватися навколо ПЦУ, а не УПЦ КП.

“А нам треба все-таки думати про єдність. Нам треба будувати в Україні єдину Помісну церкву. А якщо ми один одного поливатимемо брудом, то не зможемо зійтися”, – повідомив Філарет.

Тож можна зрозуміти, що головна мета Філарета – це змусити Епіфанія узгоджувати з ним всі рішення. Маючи великий авторитет та підтримку серед парафіян та священиків, він почав доволі активну інформаційну кампанію, роблячи гучні заяви та звинувачуючи ПЦУ у зв’язках з олігархатом, висловлюючи підозри щодо підкупу архієреїв під час Собору.

Окрім Собору ліквідованого Київського патріархату, на який приїхало 4 з 62 архієреїв ПЦУ, від архієпископа Адріана стало відомо про намір тиску Філарета на окремих єпископів, від яких Філарет планував вимагати визнання Київського патріархату.

Зазначимо, що Константинопольська православна церква виступає на підтримку Епіфанія і заявляє, що Київського патріархату ніколи не існувало.

“Так званий “Патріархат Київський” не існує і ніколи не існував”, – повідомив патріарх Філарет під час зустрічі з українськими журналістами у Стамбулі.

Повідомлення Константинопольської православної церкві від 31 травня 2019 року

Тож не дивлячись на великий авторитет почесного патріарха через парафіян, Епіфаній має суттєво більшу підтримку серед архієреїв в ПЦУ та підтримку від Константинополя.
Епіфаній не хоче вступати у конфлікт з Філаретом та грати у війну всередині церкви, проте йому доводиться виправдовуватися та відповідати на звинувачення. Філарет часто аргументує свої заяви національними інтересами української церкви, проте Епіфаній проявляє милосердя і не згадує про бекграунд почесного патріарха, пов’язаний з роботою Філарета на КДБ.

Українці вже втомилася від сварок на релігійні теми, тому спокійна та виважена позиція Епіфанія з часом буде мати більшу підтримку, ніж спроби Філарета розхитати ПЦУ і поставити під сумнів омріяний православними Томос. Час грає на корись митрополита. Синод ПЦУ, який складається з 12 архієпископів, дозволяє керувати церквою у більш-менш демократичний спосіб, що балансує владу церкви та робить керівників взаємозамінними. Не складно здогадатися, що станеться з ліквідованою УПЦ КП, коли не стане Філарета, який прибрав всю владу до своїх рук.

Проте, варто зазначити, що подібна конкуренція за владу у ПЦУ та плюралізм думок у самій церкві може грати на користь української церкви у питаннях закордонних парафій, що дозволить зберегти Україні зв’язок зі своїми діаспорами, а діаспорам — з Україною.

“Філарет заявив, що не виконуватиме умови Томосу з переходу закордонних парафій колишньої УПЦ КП до складу Вселенського патріархату”, – повідомляє Інтерфакс.

ПЦУ повинна буде довго та сумлінно працювати, щоб отримати статус патріархату, проте саме Філарет актуалізував питання патріархату та підкреслив головну задачу церкви на найближчі роки. Так, керівникам Помісної церкви потрібно буде суттєво збільшити кількість приходів і отримати переважну більшість церков в Україні.

Окрім цього, Філарет привернув увагу до себе критикою умов автокефалії, чим перетягнув увагу від зовнішньої критики, яка лунала з боку РПЦ, у внутрішній український простір. Тож тепер парафіянам не потрібно оцінювати Томос, озираючись на північних сусідів. З урахуванням авторитету Філарета, кожен парафіянин зможе неупереджено задати собі питання щодо того, чи можна поступатися національними інтересами та віддати закордонні парафії?

Саме існування невизначеного статусу Філарета та заяви про існування Київскього патріархату, як і невизнаний ПЦУ Собор, у якому взяли учать чотири архієреї, дає Україні можливість далі співпрацювати з закордонними парафіями через почесного патріарха Філарета та УЦП КП, а також робити все, що відповідає інтересам ПЦУ, але суперечить вимогам Константинополя. Проте, буде працювати ліквідована УПЦ КП для того, щоб утримати під своїм контролем закордонні парафії чи ні, залежить від багатьох факторів, які доволі важко передбачити. Час розсудить.

Фото з обкладинки – Главком

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>