11.5 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Вишинського звинуватили у публікації 72 статтей «антиукраїнського спрямування»

Прокуратура звинуватила головреда «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського в розміщенні 72 статтей «антиукраїнського спрямування».

Про це 15 квітня заявили прокурори Арно Ліллемяе і Євген Комаровський, коли оголошували обвинувальний акт у Подільському райсуді Києва, – передає Радіо Свобода.

Під час зачитування документу обвинувачі заявили, що ці статті Вишинський розмістив в період з 2014 по 2018 роки. За версією прокурорів, матеріали містили «недостовірну, необ’єктивну, упереджену інформацію щодо України, української влади і армії і спростовували російську агресію проти України».

Також звинувачення вважає, що ці матеріали «виправдовували можливий вихід окремих регіонів Донецької та Луганської областей зі складу України».

Прокурори зазначили, що агенція «РИА Новости-Украина» фактично була представництвом держпідприємства МІА «Россия Сегодня». Однак, вона була зареєстрована як незалежна юридична особа і отримувала фінансування не безпосередньо з Москви, а через фірми-прокладки.

Обвинувачення стверджує, що гроші надходили спочатку від офшору з Кіпру, а потім від компанії «SPN Media Solutions DOO Beograd» з Сербії, кінцевим бенефіціарним власником якої є МІА «Россия Сегодня». Ці компанії нібито пересилали кошти на рахунок ТОВ «Інтерселект», директором якого є Вишинський.

Прокурори заявили, що за цією схемою з 2015 по 2018 роки екс-керівник «РИА Новости-Украина» отримав від МІА «Россия Сегодня» понад 257 тисяч доларів і 2 мільйони 134 тисячі євро.

Раніше суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Кирилу Вишинському до 24 травня.

Нагадаємо, Кирила Вишинського затримали у Києві 15 травня 2018 року після обшуків в офісі «РИА Новости Украина», а 17 травня його взяли під варту на два місяці без права внесення застави.

Вишинський у суді відмовився від українського громадянства та звернувся до Путіна. У ДМС заявили, що Вишинський не може вийти з українського громадянства.

Вишинського підозрюють у державній зраді. За даними СБУ, він працював на країну-агресора у межах гібридної інформаційної війни проти України.

Згодом головреду «РИА Новости Украина» оголосили нову підозру – в незаконному поводженні зі зброєю.

14 січня 2019 року досудове слідство у справі Вишинського завершилося. У лютому Вишинському продовжили термін тримання під вартою до 8 квітня 2019 року.

На початку березня прокуратура направила до суду обвинувачення щодо Вишинського. У прокуратурі наголосили, що він керував «незаконно діючим в Україні ресурсом з метою проведення підривної діяльності проти України».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>