12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Українські миротворці в Конго здійснили посадку на кратер діючого вулкана

Екіпажі Мі-8 18-го окремого вертолітного загону відпрацювали завдання Місії ООН зі стабілізаці по забезпеченню роботи групи вулканологів.

Про це інформує Міністерство оборони України.

“Екіпаж під керівництвом командира загону льотчика-снайпера полковника Віталія Цапко доставив групу вулканологів та висадив їх прямо на кратер вулкану Ньямурагіра, висота якого дорівнює 3058 метрів над рівнем моря“, – йдеться у повідомленні.

Після цього, український вертоліт знаходився в режимі очікуванні на аеродромі міста Гома. За кілька годин, що знадобились вулканологам, погодні умови почали різко погіршуватись, хмарний покрив навколо вулкану ущільнився.

“Однак, українські льотчики вибрали слушний момент та пробились крізь «вікно» у хмарах, забравши науковців і тим самим успішно виконавши ще одне нестандартне завдання”, – звітують в оборонному відомстві.

Останнім часом вчені дуже уважно спостерігають за вулканом Ньямурагіра (друга назва Ньямлагіра), який вважається найактивнішим вулканом Африки. Лише з 2000 року вулкан прокидався 6 разів. Експерти переконані, що детальне вивчення вулкану з проведенням регулярних тестів та сейсмічних аналізів дасть змогу передбачити наступне виверження та знизити ризик для місцевого населення.

Своєю основою Ньямурагіра зливається з іншим вулканом — Ньїрагонго, який місцеві називають «вогняною долиною». Виверження в 2002 році цього вулкану знищило понад 40 % міста Гома, яке розташоване неподалік. Внаслідок хімічного складу, лава Ньїрагонго дуже рідка і як результат, швидкість її течії досягає 65-100 км/год.

Слід зауважити, що на частку цих двох вулканів припадає 40 % всіх спостережуваних вивержень Африки, що робить цей «дует» надзвичайно небезпечним та одним з найсмертельніших.

В українському оборонному відомстві наголошують, що Командування Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго регулярно довіряє подібні завдання нашим миротворцям і саме українські льотчики мають найбільший досвід виконання складних та нестандартних польотних завдань.

Раніше ми писали, що у Конго через малярію загинув українській миротворець.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>