11.5 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

У Казахстані на акціях протесту проти перейменування столиці затримали десятки людей

У кількох містах Казахстану під час акцій протесту проти перейменування столиці Астани на Нур-Султан поліція затримала близько 30 людей.

Зокрема, більше десяти людей були затримані в Астані. Спецпризначенці заштовхували затриманих у службові автобуси, припарковані вздовж вулиці поруч із торговим домом «Шапагат», — передає Громадське.

Крім того, журналістам, які висвітлюють протести на тлі святкування Новруза — свята оновлення, весни і Нового року за східною традицією — перешкоджали молодики, які вимагали не показувати «негатив». Так, вони закривали об’єктив відеокамери, смикали оператора і репортера. Поліцейські проігнорували прохання журналістів зупинити зловмисників.

Також в Астані затримали репортера проекту «Настоящее время» Світлану Глушкову. У поліції затримання пояснили тим, що на журналістку надійшла заява від якоїсь жінки.

Через три години Глушкову випустили з відділку, але відразу знову затримали. За словами журналістки, поліція попросила її залишитися у відділенні, щоб у них була можливість скласти на неї протокол про адміністративне правопорушення. Випустили її через п’ять годин.

Крім того, оператор проекту «Настоящее время» Ганізат Оспанов під час затримання отримав травми ноги, йому наклали гіпс. Зараз він перебуває в лікарні.

Також у місті Алмати поліцейські, в тому числі співробітники спецпідрозділу, затримали понад десяток осіб.

Кількох людей затримали у Шимкенті.

Нагадаємо, 19 березня Нурсултан Назарбаєв, який очолював Казахстан майже 29 років, оголосив про свою відставку. Попри складення повноважень президента, Назарбаєв збереже за собою титул «лідера нації», залишиться на чолі керівної партії «Нур Отан», очолить Раду безпеки Казахстану та буде членом Конституційної ради.

Касим-Жомарт Токаєв висловив пропозицію про перейменування у перший же день на посаді президента Казахстану — 20 березня. Крім того він вважає, що ім’ям першого президента слід назвати центральні вулиці всіх обласних центрів у Казахстані. Зазначимо, що Токаєв став президентом країни до закінчення терміну повноважень обраного президента Нурсултана Назарбаєва у квітні 2020 року.

Парламент Казахстану одразу одноголосно схвалив перейменування столиці.

23 березня Токаєв підписав указ про перейменування столиці країни Астани в Нур-Султан. Документ набуває чинності з дня його першого офіційного опублікування.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>