8.2 C
Kyiv
Четвер, 18 Квітня, 2024

Астану остаточно перейменували в Нур-Султан

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про перейменування столиці Астани в Нур-Султан. Документ набуває чинності з дня його першого офіційного опублікування.

«Відповідно до статті 9 закону Республіки Казахстан від 8 грудня 1993 року Про адміністративно-територіальний устрій Республіки Казахстан постановляю: перейменувати місто Астану — столицю Республіки Казахстан в місто Нур-Султан — столицю Республіки Казахстан», — йдеться в указі президента Казахстану.

Нагадаємо, Токаєв висловив пропозицію про перейменування у перший же день на посаді президента Казахстану — 20 березня. Крім того він вважає, що ім’ям першого президента слід назвати центральні вулиці всіх обласних центрів в Казахстані. Токаєв став президентом країни до закінчення терміну повноважень обраного президента Нурсултана Назарбаєва у квітні 2020 року.

Парламент Казахстану одразу одноголосно схвалив перейменування столиці.

Згодом у столиці Казахстану затримали людей, які протестували проти перейменування Астани.

19 березня Нурсултан Назарбаєв, який очолював Казахстан майже 29 років, оголосив про свою відставку. Попри складення повноважень президента, Назарбаєв збереже за собою титул «лідера нації», залишиться на чолі керівної партії «Нур Отан» очолить Раду безпеки Казахстану та буде членом Конституційної ради.

Назарбаєв був першим і єдиним президентом Казахстану з 1990 року. У 2007 році парламент надав йому як першому президенту балотуватися на посаду необмежену кількість разів. Востаннє його переобрали у 2015 році — тоді Назарбаєв набрав 97,75% голосів виборців. Термін його повноважень закінчувався у квітні 2020.

3 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>