Головним сюрпризом першого туру президентських виборів став Ігор Смешко, який набрав 6.04% або 1 141 321 млн голосів виборців. Кандидат, який займається політикою зовсім недовго (з 2014 року), зумів акумулювати навколо себе таку аудиторію без особливої реклами й передвиборної агітації.

ІНФОРМАТОР розібрався, що приховує за собою “темна конячка” Ігор Смешко.

Початок кар’єри

Ігор Петрович Смешко розпочав свій життєвий шлях з основних ракетних ВНЗ Києва і провідних московських КБ та НДІ, пов’язаних із системами наведення керованих ракет і високоточною зброєю. Займався розробкою високоточної зброї, зокрема 9Т50М1 “Бук-М1”.

У 1992 році став відповідальним секретарем Експертної наукової ради Міністерства оборони України. Був військовим, військово-морським, військово-повітряним аташе, аташе з питань оборони України у США. Потім – очолив Комітет з питань розвідки при президентові України.

У 1997 році став начальником Головного управління розвідки Міноборони України. Про цей відтинок кар’єри генерала інформації обмаль через її закритість, проте є інформація, саме Смешко 1997 року підписав з аналогічною структурою в складі збройних сил Російської Федерації двосторонньої угоди про взаємну відмову вести агентурну діяльність одне проти одного. Чим це з часом обернеться, ми знаємо.

З 2002 року був заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони України. Через рік став головою Служби безпеки України під час президентства Леоніда Кучми. З цього часу розпочинається найцікавіше, адже Кучма вибудував досить тісні стосунки України з Російською Федерацією. Фактично, це призначення Смешка головою СБУ стало вінцем спецоперації, яка все-таки досягла успіху. Вона готувалася РФ декілька років і була реалізована не без особистої участі на той момент Директора ФСБ РФ Миколи Патрушева.

Проект Ігор Смешко

Після отримання посади голови СБУ Ігорю Смешко довелося йти на співпрацю з Росією. Чому? Саме через те, що Смешко мав контакт з іноземними розвідками, працюючи у США — це було відомо російській розвідці. Відмова від співпраці з СБУ поставила би хрест на кар’єрі Ігоря Смешка. Після узгодження усіх питань й згоди Смешка на співпрацю Росія змушує його вилучити усю інформацію про його роботу у Головному управлінні розвідки Міноборони України. Це було необхідно, адже незручної для Росії інформації там було вдосталь.

Смешко був важливою людиною при Кучмі, адже саме він виступав проти одноканального отримання інформації президентом. Аби уникнути подібного ним і був сформований за американським взірцем Комітет розвідки, де акумулювалася інформація від СБУ, ГУР, прикордонників та міліції. Ті ж, хто волів “монополії” у спілкуванні з кабінетом №1, зрештою домоглися припинення діяльності Комітету та відставку генерала з ГУР. Усунення цієї одноканальності інформації було спрямовано саме на те, щоб не відбувся “касетний скандал”. Головою АП при Кучмі був Медведчук, тому саме з цього часу Смешко розпочав з Медведчуком тісні стосунки. Нині Смешка називають партнером Медведчука для просування Порошенка на президентських виборах. Але про все послідовно.

Після відставки з посади шефа розвідки Міноборони він переважно зосередився на роботі в РНБО, допомагав Володимиру Горбуліну. Якраз Горбулін, якого вважають досвідченим політичним аналітиком, у своїй книзі “Мій шлях в задзеркаллі” розповідає про те, що голова Адміністрації президента Кучми з 2002 по 2005 рік Віктор Медведчук “виявився тією фігурою, яка прекрасно освоїла багатопланову гру”, після його приходу в АП “центр ваги в питаннях опрацювання президентської політики з РНБО перемістився на Банкову”.

“Голова адміністрації здійснив тоді чудову перспективну інвестицію – в дружбу з Путіним, який якраз почав міцніти. Як далекобійник з відмінною інтуїцією, Віктор Володимирович розрахував вірно. Тільки в одному помилився – не врахував рішучості українців відірватися від євроазіатської пуповини”, – стверджує Володимир Горбулін.

Політична кар’єра

І коли розпочався скандал з радіолокаційною станцією “Кольчуга”, котра, за твердженням опозиції, порушуючи ембарго незаконно продавалася через Білорусь до Іраку, Смешко знову став потрібен Кучмі. Американські зв’язки Смешка виявилися корисними як ніколи. Йому довелося навіть організовувати особисту зустріч Генрі Кіссинджера і тодішнього керівника Адміністрації президента Віктора Медведчука.

Політичну кар’єру Смешко почав з 2004 року на посаді члена Наглядової ради Національного фонду соціального захисту матерів і дітей “Україна – дітям”. Був членом Координаційного комітету боротьби з корупцією та організованою злочинністю при президентові України.

Він очолив Всеукраїнську громадську організацію “Сила і Честь”, яка згодом стала політичною партією і взяла участь у позачергових виборах до Верховної Ради у 2014 році. Її з подачі спецслужб Росії фінансує невідомий для наших спецслужб “тримач ФСБ Громадської організації общаку” депутат Державної думи РФ Дмитро Саблін.

Потім відбулася Помаранчева революція. Саме такого переломного моменту чекали представники спецслужб Росії, щоб повторити вже випробуваний на своїй шкурі варіант приходу до влади представників силових органів в самій Російській Федерації. У РФ планували повернути Смешка до керівних органів для того, щоб не шукати нових кадрів, коли є старий перевірений.

Отруєння Ющенка

Після революції Смешка почали підозрювати в отруєнні президента Віктора Ющенка. І деякими політиками у тому “отруєнні” звинувачувався безпосередньо шеф СБУ, котрий начебто з цією метою й “заманив” до себе на дачу Віктора Андрійовича у компанії з Давидом Жванією. Інші, щоправда, не були настільки категоричними й казали, що може це не персонально Смешко винен, а його перший заступник Володимир Сацюк. Сацюк, до речі, постать також дуже неоднозначна. Він, колишній заступник глави СБ України, який безнапасно влаштувався на теплому місці радника директора ФСБ РФ і роз’їжджає по Москві з охороною з офіцерів елітного підрозділу спецслужби Росії.

Цікаві факти оприлюднили у газеті “Україна молода” (Номер 098 за 01.06.2006):

“Контачать Медведчук та Суркіс і з Радченком, і з Підболячним, і, само собою, зі Смешком-Сацюком. Саме останній тандем є виходом на Службу безпеки України вже після того, як есдеки зазнали приголомшливих виборчих поразок-2004/06. Ви гадали, що Віктор Медведчук зачинився у себе на закарпатському ранчо й пише мемуари? Далебі. Один із доказів протилежного – подання Президентові Ющенку на затвердження ще одним заступником голови СБУ Івана Анатолійовича Герасимовича. Цей полковник, виходець із Закарпаття, перебуває у тісних стосунках із Медведчуком-старшим та його братом Сергієм, є офіційним кумом Віктора Володимировича й надає цій “фамілії” всіляку підтримку й отримує відповідну подяку. Герасимович був призначений на посаду заступника начальника управління “К” Служби безпеки за схемою “Медведчук – Смешко – Сацюк”, і тепер, як кажуть, контролює особливості гри “контрабасу” в Одеському регіоні, де нібито задіяні структури Медведчука та Шуфрича.”

Сам Ігор Смешко в ефірі програми “Гордон” заявив, що вони не встановили факт отруєння Ющенка.

Після Революції Гідності 

Після Майдану Смешко пішов із СБУ та зайнявся суспільно-політичною діяльністю: очолив Центр стратегічних досліджень та аналізу, а в 2009 році заснував громадську організацію “Сила і Честь”. Пізніше вона виросла в партію, а Смешко став її головою.

На початку президентства Порошенка у 2014 році був радником президента України і головою Комітету з питань розвідки при президентові. Через рік був звільнений з посади радника президента і призначений позаштатним радником глави держави, яким виступав аж до початку 2019 року.

На думку Смешка, чинний глава держави зганьбив ідеали Майдану, і не виправдав очікувань українського суспільства. Втім, відкрито підтримувати Зеленського Смешко також не поспішає. Він пояснює, що просто не знає цього кандидата як політика і державника.

Технічний кандидат влади

Головним меседжем цієї політичної компанії у парадигмі феномена Ігоря Смешка є його співпраця з давнім, як ми вияснили, товаришем Медведчуком.

За словами політолога Петра Олещука, Медведчук відправив Смешка на вибори, щоб відбирати голоси в центральних областях України у таких кандидатів як Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко та Олег Ляшко. Тому, приходить до висновку політолог, кандидат Смешко об’єктивно допомагав чинному президенту Петру Порошенку пройти до другого туру.

“Працював він об’єктивно в електоральних інтересах Порошенка. Тому що фактично електорально анігілював Гриценка і частково Тимошенка в центральних областях. І я точно так же прогнозую, що скоро під нього буде запущений новий політичний проект. Буде створена партія, яка тому самому Медведчуку додасть відповідні політичні позиції”, – пояснив Олещук завдання кандидата Смешка.

ІНФОРМАТОР також писав про ймовірну технічність кандидата Смешка. У ЗМІ писали, що він є кандидатом для дискредитації та критики Петра Порошенка.

“Завдання Смешка – нещадно критикувати Порошенка, мінусуючи його рейтинг на темі армії і оборони, заробляючи очки серед опозиційного електорату і нівелюючи мілітаристську складову кампанії Петра Порошенка. А паралельно він буде час від часу говорити хороші речі про Зеленського “, – говорить джерело.

Також Смешка підтримав відомий журналіст Дмитро Гордон, який часто виступає на “112” каналі, який належить Медведчуку. Там Гордону дозволено навіть критикувати власника каналу.

Лідер патрії “5.10” Геннадій Балашов у програмі “Рандеву” з Яніною Соколовою розказав, що Ігор Смешко разом з журналістом Дмитром Гордоном є людьми Медведчука.

https://www.youtube.com/watch?v=hGJskf0vd6s&fbclid=IwAR08wiOKvLHwE4oSHRayzihOy-drouBlKvL5MM2fbdoISqKpCDv0GAuFfQ8&app=desktop

“І Смешко бере участь в цьому. Він завжди був кадром Медведчука. Завжди Медведчук його проштовхував у зовнішню розвідку, потім в СБУ… А Гордон – співучасник. Людина, яка торгувала пірамідками, йому легше за все взяти людину, яка спокійно називатиме біле чорним, і за допомогою методу Кашпіровського щодня він буде просувати. Ба більше, йому дозволили критикувати Медведчука на його каналі – це абсурд” – додав Балашов, стверджуючи, що фінансує все це саме Медведчук.

Дмитро Гордон 12 січня 2019 року записав і опублікував відео із закликом підтримати Смешка на президентських виборах. Ролик набрав 1,8 мільйона переглядів. За три дні до першого туру виборів, 28 березня, підтримати Смешка в колективному листі закликали ще 15 відомих людей. Серед них лікар-педіатр Євген Комаровський, психіатр Семен Глузман, нардеп від “Самопомочі” Іван Мірошниченко та інші.

ІНФОРМАТОР також писав про те, що Порошенко домовився з Медведчуком для виведення кандидата в президенти Бойка у другий тур. “Схеми” розповіли про таємні зустрічі Медведчука з Порошенком. Причому, ці зустрічі в АП намагаються не афішувати.

“Рейтинги свідчать, що єдиний опонент, якого Порошенко може перемогти у другому турі – це Юрій Бойко. Порошенко певною мірою вигідно, щоб у другому турі він виявився разом з проросійським кандидатом “, – каже журналіст, політичний оглядач Максим Каменєв.

Наближений до Зеленського раніше російський, а тепер український бізнесмен Андрій Пальчевський на “112” каналі заявляв про те, що Ігор Смешко є людиною з команди Леоніда Кучми.

Плани на парламентські вибори

Разом з тим, на осінніх парламентських виборах Ігор Смешко збирається показати ще кращий результат, ніж на президентських. Відповідне звернення він виклав у Facebook.

Відповідно, політик розраховує завести у Верховну Раду власну фракцію, причому, досить численну. Він пояснив, що основою політичної партії повинна стати консервативна демократична ідеологія. Відзначимо, що на президентських виборах Ігор Смешко отримав трохи більше 6 відсотків голосів. У зв’язку з цим вже з’явилися чутки, що обидва претенденти на президентський пост зроблять йому привабливі пропозиції.

“Майже один мільйон двісті тисяч виборців (більше 6% загального числа голосів), які проголосували за нашу програму – це реальна основа для першої політичної партії, заснованої на ідеології консервативної демократії, яка неодмінно увійде у Верховну Раду на наступних парламентських виборах. Вона ж, через вибори у місцеві органи влади, стане основою для завершення процесу справжньої децентралізації і передачі реальних конституційних владних повноважень місцевим територіальним громадам. В мене немає сумнівів: ми здатні збільшити нашу підтримку в рази та зможемо реально претендувати на найбільшу парламентську політичну фракцію у Верховній Раді нового скликання”, – написав Ігор Смешко.

https://www.facebook.com/ipsmeshko/posts/1500586480071267

Найбільше своїх голосів за Ігоря Смешка виборці віддали з центральної частини України.

Черкаська область – 10,75%

м. Київ – 9,62%

Вінницька – 8,98%

Київська – 8,80%

Чернігівська – 8,45%

Це може бути великим обманом виборців саме через його стосунки з Росією та російськими спецслужбами, а також підтримку Смешка Медведчуком та Гордоном. Політолог Михайло Чаплига одразу після виборів написав, що у штабі Бойка люди Медведчука зраділи такому результату Ігора Смешка.

“І ось поспілкувався я недавно з колегами по цеху зі штабу Бойка. З тими, що від Медведчука там працюють. Не повірите, але вони на сьомому небі від радості від того, як їм класно вдалося просунути проект “Смешко”! Як я зрозумів, його шість з копійками відсотків – це частина більш глобальної гри з прицілом на вибори в Раду. Власне про те, що у них головна мета парламентські вибори і потім місцеві, я вже не раз писав”, – заявив політолог.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=277203293199382&id=100027291408090

Декларація

Для Ігора Смешка вартість одного голосу виборця стала найменшою. Політик витратив 3,9 млн грн., отримавши підтримку 1 104 537 млн виборців. Вартість голосу склала лише 4 грн.

Дмитро Гордон назвав це сенсацією та феноменом Смешка. Він також додав, що усі гроші на кампанію Ігора Смешка були зібрані його прихильниками.

Насправді, дуже дивно, що Ігор Смешко збирав гроші на передвиборчу кампанію з людей, які його підтримують. Справа в тому, що опублікована на сайті Національного агентства запобігання корупції (НАЗК) податкова декларація Смешка свідчить, що людина він неймовірно заможна.

Станом на 2017 рік у генерала на руках було $270 тис. готівки або біля 7,3 млн грн. за нинішнім курсом, а на дружину записані були Lexus ES 2016 року, Lexus RX 2011 року та Nissan Almera 2008 року.

У власності Смешка перебувало тоді 17 земельних ділянок. Чотири з них були по 2-2,5 кв. км, дві – по 17-18 кв. км, одна – 20 кв. км. Йдеться про землю у Макарові, Музичах та Гореничах під Києвом, у Брюховичах під Львовом, а також про курортні місцевості на узбережжі Дніпра поблизу Черкас та на Чорному морі. Там же, у Рибаківці поблизу Коблева, розташовано й зареєстровану на його ім’я базу відпочинку.

Дружині належить квартира в анексованій Ялті площею понад 127 кв м, нежитлове приміщення у Києві 140 кв м, три машиномісця. А також Смешко задекларував базу відпочинку і земельну ділянку в Миколаївській області, які перебувають в іпотеці.

Є у кандидата у президенти два об’єкти незавершеного будівництва – це два житлові будинки площею 143 і 510 кв м у Києво-Святошинському районі.

Сімейним бізнесом Смешків є ТОВ “Лагуна”, що “спеціалізується на готельному бізнесі” (Главком).

У сімейства Смешка є нерухомість в окупованому Криму. Його дружина Юлія Михайлівна Смешко володіє апартаментами площею 127 кв. м у Ялті й землею на одеській Фонтанці.

Такий же вид діяльності наводиться у базі даних Opendatabot – готелі.

2017 року кандидат у президенти отримав майже 250 тисяч пенсії, 12,5 тисячі зарплати, процентів майже 95 тисяч гривень, дружина – майже 43 тисячі гривень і понад 288 тисяч гривень від продажу рухомого майна.

Смешко задекларував 270 тисяч доларів готівкою, у банку – понад 9 тисяч гривень, понад 121 тисячу доларів, майже 113 тисяч євро. У дружини на банківських рахунках 70 тисяч доларів і понад 3600 євро.

https://www.youtube.com/watch?v=aVCDHcigDZA

Нагадаємо, Смешко відмовився приймати посади від Зеленського чи Порошенка. Він досі не повернув орден від Росії після початку війни на Донбасі.

Раніше Ігор Смешко розповідав, що ВО “Свобода” фінансувалася Януковичем.

Дмитро Солод 

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.