9.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

“План Сайдіка” по Донбасу не буде реалізований, – Снєгирьов

Мартін Сайдік, голова місії ОБСЄ в Україні, запропонував свій план вирішення військового конфлікту на Донбасі. 

Серед його основних положень: ратифікація угод парламентами РФ, України, Німеччини та Франції, введення миротворчого контингенту ООН та тимчасової адміністрації чисельністю близько 20-25 тисяч “блакитних шоломів”, амністія та вибори в ОРДЛО.

В інтерв’ю ІНФОРМАТОРу військовий та політичний експерт Дмитро Снєгирьов висловився стосовно реалістичності “плану Сайдіка”.

Він переконаний, що “план Сайдіка” абсолютно не влаштовує РФ.

“Я поясню нереалістичність цього плану. Згідно “плану Сайдіка”, прийнята стратегія має бути підписана і ратифікована чотирма парламентами. “Мінські угоди” – це папірець, а не договір, тому якщо буде ратифікований “план Сайдіка”, то Росія автоматично перетвориться з країни, яка за “Мінськом” не є учасником конфлікту, у країну, яка стане безпосередньою стороною конфлікту. Такий план точно не задовольняє Кремль, оскільки руйнує його плани переведення конфлікту у “внутрішньоукраїнський” з подальшою федералізацією України. Москва ніколи на це не погодиться, там вже заявили, що сторонами конфлікту є Луганськ, Донецьк і, відповідно, Київ – це перший момент.

Другий момент, у разі реалізації плану, контроль над східним кордоном України має перейти до миротворчого контингенту та адміністрації ООН і ОБСЄ – у Москві цього не дозволять. Пам’ятаєте заяву Путіна на Валдайському форумі: “Ми ніколи не передамо контроль над спірною ділянкою російсько-українського кордону, бо наступний день, після того як ми це зробимо, стане “чорною п’ятницею” для мешканців ОРДЛО”. Тут малося на увазі російськомовне населення, яке начебто буде “вирізане” українською стороною”, – пояснив Снєгирьов.

За його словами, Україні пропозиція Матріна Сайдіка також не вигідна, оскільки вона не прописує для нашого уряду механізмів амністії та місцевих виборів, а значить вони можуть стати підґрунтям для маніпуляцій та нових протиріч.

“Україну не задовольняє “план Сайдіка”, бо там не прописані механізми, так званих амністії і виборів, які мають відбутися під егідою ООН. В український інформаційний простір періодично вкидаються повідомлення від Міністерства з тимчасово окупованих територій про “хорватський сценарій” звільнення ОРДЛО. В чому тут “підводна течія”? Це не від великого розуму робиться, адже в Східній Славої сторонами конфлікту були центральний хорватський уряд і сербські громади. Таким чином, виявляється, що українське міністерство пропонує сісти за стіл переговорів з Донецьком і Луганськом. Це дурість чи зрада національних інтересів?

Друга позиція – в “плані Сайдіка” називається приблизна чисельність миротворців 20 тисяч військових і 5 тисяч поліцейського компоненту. У нас 405 кілометрів неконтрольованої ділянки кордону. Тому цього недостатньо! Щоб ви розуміли, в Хорватії було задіяно вдвічі більше миротворців при вдвічі меншій площі конфлікту”, – наголосив експерт.

За словами Снєгирьова, щоб реалізувати план введення на Донбас миротворців, потрібно вирішити питання фінансування і людей.

“Фінансування. За оцінками спеціалістів від 1,5 до 2 мільярдів доларів буде коштувати реалізація планів проведення миротворчої місії. Хто буде за це платити? США вже на 3% знизили внески в загальну скарбницю ООН.

Люди. Де взяти хоч ті 20 тисяч? Адже вимога України, що ці держави не мають бути афільованими з РФ, відповідно треті країни. Третіх країн, які не є членами НАТО, обмаль, в них немає такого військового контенгенту. Те, що Білорусь пропонує себе в якості миротворців – це смішно. В ЗС РБ досвід миротворчих операцій лише один – Ліван, в якому був контенгент з 5 білоруських вояків.

От коли нам покажуть план, де буде враховано вищезгадане, тоді можна говорити про миротворчу місію, як дорожню карту для вирішення питання війни на Донбасі”, – розповів Снєгирьов.

Нагадаємо, повну версію інтерв’ю з Дмитром Снєгирьовим можна переглянути на офіційній сторінці ІНФОРМАТОРа у Facebook. Раніше експерт назвав екс-“регіоналів”, які продовжують контролювати бізнес на окупованих територіях. Також Снєгирьов розповів, які збитки несе Україна від контрабанди підакцизних товарів з ОРДЛО.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>