9.8 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Україна щороку втрачає 5 мільярдів гривень від контрабанди підакцизних товарів з ОРДЛО, – експерт

Попри постанову Кабінету Міністрів про розірвання економічних зв’язків з окупованими територіями, обсяги контрабанди алкогольних та тютюнових виробів з ОРДЛО завдають мільярдних збитків українському бюджету.

Про це в інтерв’ю ІНФОРМАТОРу розповів політичний та військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

https://www.facebook.com/informator.ukraine/videos/1430666740397935/

“Ми почали писати про контрабандні потоки з окупованих територій ще в 2014-му році і першими привернули увагу до цієї теми. Власне, цим і був спровокований скандал довкола Геннадія Москаля і він був вимушений піти у відставку з посади голови Луганської ОДА. Потім ми піднімали це питання за часів Георгія Туки.

Нами була зібрана і передана інформація про трафіки переміщення алкогольної і тютюнової продукції. І тоді, доречі, коли ми передали інформацію про один з варіантів вивезення контрафактного тютюну з так званої “ДНР”, то дивним чином на наступний день співробітниками ДФС була затримана рекордна на той час кількість контрабанди на суму 6 мільйонів гривень. Це були тютюнові вироби, які вивозилися з самопроголошеної “ДНР” під видом вугіллям. Створювалася так звана “шапка”, коли зверху у вагонах містилося вугілля – таке собі подвійне дно, а низ був забитий сигаретами фабрики “Хамадей” (підприємство з виродництва тютюнових виробів у місті Донецьк – ред.)”, – розповів експерт.

Він переконаний, що практика продажу контрафактних товарів на Донеччині та Луганщині не є новою.

“Сказати що ця практика нова для тих регіонів – ні. Фабрика “Хамадей” фігурує як центр виробництва контрафактної продукції ще з 2010-го року. Тоді вперше Тетяною Чорновол було проведено розслідування і доведено, що завод перебуває у бізнесовій орбіті Раїси Богатирьової і що на підприємстві відпрацьовані схеми випуску нелегальної контрафактної продукції світових виробників, яка далі йде транзитом в країни Європи. І найцікавіше, що в роки війни цей трафік досі не припинений. Ба більше – він успішно працює. Були затримання цілих фур у Полтавській та Рівненській областях, які йшли з окупованого Донецька в країни ЄС”, – заявив Снєгирьов.

Експерт запевняє, що навіть після оголошення урядом економічної блокади ОРДЛО, трафік контрабанди з окупованих територій несе мільярдні збитки нашій державі.

“Здавалося б після економічної блокади і рішення на рівні Кабміну про розірвання економічних зв’язків з окупованими територіями ситуація покращиться, оскільки залізничного сполучення немає і дороги під особливим контролем. Насправді ж трафік продовжує іти у дуже великих об’ємах. Вартість однієї вилученої партії алкоголю складає близько 1 мільйона доларів США.

Якщо казати про рік, то приблизні збитки українського бюджету через контрабанду з ОРДЛО складають від 5 до 6 мільярдів гривень. Це контрафактний алкоголь і тютюн, який відправляють до ЄС”, – повідомив він.

Снєгирьов запевняє: потужності лікеро-горілчаних заводів в ОРДЛО за роки війни зросли в рази саме завдяки розгортанню контрабандних потоків.

“Так звана “ЛНР” – це половина Луганщини, але дивним чином, не зважаючи на блокаду тих територій, обсяги виробництва Луганського лікеро-горілчаного заводу “Луганова” у порівнянні з довоєнними роками зросли в 6 разів. І це при тому, що на тамтешній “ринок” зайшли російські виробники і фактично контролюють третину алкогольного сегменту на окупованих територіях. Виникає питання: “Якщо виробляють 1 мільйон 200 тисяч пляшок, то куди вони продаються?”. Відповідь на це питання має дати СБУ”, – додав експерт.

Нагадаємо, повну версію інтерв’ю з Дмитром Снєгирьовим ви можете переглянути на офіційній сторінці ІНФОРМАТОРа у Facebook. Раніше експерт назвав екс-“регіоналів”, які продовжують контролювати бізнес на окупованих територіях.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>