У зв’язку з оприлюдненням нещодавного розслідування програми “Схеми” про закриття справи правоохоронцями руйнування історичної пам’ятки Олексіївського люнету у Києві, де президент Петро Порошенко побудував свій палац, ІНФОРМАТОР розібрався, як міністр культури Євген Нищук покриває діяння президента та збагачується на цьому.

Ігнорування знищення Олексіївського люнету Порошенком

П’ять років тому, коли Петро Порошенко тільки став президентом поліція розслідувала кримінальне провадження за фактом руйнування історичної пам’ятки – інцидент стався ще у 2012 році на його приватній ділянці у центрі Києва навпроти Лаври. На цій землі президента Петра Порошенка у Києві розташована пам’ятка національного значення – земляний вал Київської фортеці, Олексіївський люнет, який був частково зруйнований будівельною технікою, що мала звести маєток для Порошенка.

Та після обрання Порошенка президентом тодішня міліція швидко закрила справу – нібито “у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення”, хоча факт руйнування пам’ятки – а це кримінальний злочин – раніше був встановлений слідством.

Олексіївський люнет – один із трьох люнетів «Київської фортеці», які збереглися донині

Журналісти намагалися дізнатися у мінстра культури Євгена Нищука, чому міністерство культури не реагує на знищення історичних пам’яток у центрі столиці, але міністр лише заявив, що не знає про що йдеться.

“Ніяк не можу пояснити, бо я не в курсі справи”, – заявив Нищук.

Голова Мінкульту Євген Нищук не зміг пояснити зміни в історичному ареалі Києва, зокрема на земельній ділянці президента

Через декілька днів після розмови до міністерства культури надійшов лист від охорони Порошенка, де вимагалося вилучити усі існуючі документи щодо проекту земельної ділянки. У міністерстві дослухалися вимоги і вилучили усі документи, які стосуються ділянки Порошенка з історичною пам’ятною.

Тайм-код спілкування Євгена Нищука з журналістами.

Євген Нищук був присутній на форумі президента Петра Порошенка “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом”, де журналісти дізналися, що міністр культури ніяким чином не зацікавився руйнуванням Олексіївського люнету президентом Порошенком. Справа в тому, що для будівництва на територія, яка має історичне значення, необхідне узгодження з міністерством культури, яке Порошенко отримав за лічені дні. Однак Євген Нищук запевнив журналістів, що вперше чує про цей договір і заявив, що займається виключно культурною політикою в Україні.

Журналіст Сергій Андрушко і міністр культури Євген Нищук

Стосунки з сім’єю Порошенків 

Євген Нищук має дуже тісні стосунки з усією сім’єю Петра Порошенка. Головою Українського культурного фонду Нищук назначив дружину президента Марину Порошенко, за яку, безперечно, проголосували усі члени Наглядової Ради міністерства культури.

“Я з великою приємністю призначив головою Українського культурного фонду Марину Порошенко”, – заявив тоді він. У свою чергу, Марина Порошенко зазначила, що для неї “велика честь бути обраною головою Українського культурного фонду”.

Фонд Марини Порошенко, яку назначив Євген Нищук, потім потрапив у скандал з фінансуванням проекту “Жовтень в Жовтні”. По ньому майже півтора мільйона гривень виділені на фестиваль “Коли територія набуває ідентичність”. Фестиваль організовує громадська організація ГО “Житомир, зроби голосніше!”. Її глава і один із засновників Людмила Зубко. Це дружина віце-прем’єра з питань ЖКГ Геннадія Зубка. Саме Людмила Зубко вказана в якості одного з контактних осіб грантоотримувача в договорі, опублікованому в системі “Прозорро”.

Ця ж організація подружжя віце-прем’єра отримала ще 464 тисяч на проект “Монументальні пам’ятники пізнього модернізму Житомира та Житомирської області”. Про це повідомлялося в системі “Прозорро”. Підписи і контакти подружжя віце-прем’єра містяться на проектної заявки, яка є додатком до опублікованого договору.

Звичайно, міністр культури Євген Нищук знав про цю схему, проте ніяк не намагався її зупинити.

Політичний піар для президента Порошенка

Євген Нищук запросив співачку Анастасію Приходько та режисера Ахтема Сеітаблаєва знятися в соціальному ролику, який виявився політичним відео передвиборної кампанії Петра Порошенка. Однак міністр культури й тут почав відхрещуватися ніби не знав, що відеоролик має стати піаром для президента.

Анастасія Приходько тоді заявила, що Євген Нищук, з яким вона проводила переговори, обманув її. За її словами, вона не знала, що це буде агітаційний відео Порошенко.

Вона запевнила, що міністр культури Євген Нищук запропонував їй знятися в соціальному проекті. При цьому її не попередили, що відео буде використано для агітаційного матеріалу. У ролику Приходько каже: “Розвивайте український простір, українську культуру, слухайте українське – це модно”. Співачка зажадала видалити ролик або вирізати кадри з нею, так як вона не має відношення до передвиборчої кампанії Петра Порошенка.

З цього стає зрозуміло, що рекламуванням Петра Порошенко займається особисто міністр культури, якого містить український бюджет.

https://www.facebook.com/EuroMaydan/videos/1595770233852641/

Збагачення Євгена Нищука після отримання посади міністра культури

Міністр культури України Євген Нищук в 2013 р. задекларував 80 тис. грн сукупного доходу. В цю суму входить заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору – 72 тис. грн; дохід від викладацької, наукової і творчої діяльності – 8 тис. грн. Загальна сума сукупного доходу членів сім’ї, серед яких значиться дружина, батько і син, становить 8 тис. грн. В цю суму входить заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору. Майно, що перебуває у власності, в оренді чи на іншому праві користування членів сім’ї Нищука – квартира р. в Києві загальною площею 42,5 кв. м.

Однак за останньою декларацією міністра культури Євгена Нищука стає зрозуміло, чому він так старався догодити презеденту України. Станом на 2013 рік він задекларував 1 квартиру, а вже на 2017 рік цілих 6 квартир.

Статки також виросли неймовірно. У 2013 році він задекларував 80 тис. гривень сукупного доходу, а 2017 року більш ніж 800 тис. гривень – у 10 разів більше.

Крім цього, Євген Нищук не нехтує користуватися послугами VIP-сервісу при перельотах.

Зокрема, міністра було помічено при відльоті у Швейцарію, де його у супроводі співробітника аеропорту на окремому автомобілі привезли до літака. Ймовірно, він скористався також іншими послугами, які пропонуються в аеропорту важливим клієнтам.

З переліком і вартістю таких послуг можна ознайомитися на сайті аеропорту, де розміщено актуальний прайс-лист. Так, трансфер до літака коштує 430 CFH на одну персону, для кожної додаткової персони – 180 CFH. На фотографії видно, що Нищука супроводжували дві жінки, тому така поїздка могла коштувала 790 CFH, тобто близько 24 тисяч гривень.

І це тільки трансфер. Наприклад, ще є послуга перебування в лаунж-зоні, яка коштує 150 CFH (4,5 тисячі гривень), або ж послуга додаткового супроводу – так само 150 CFH. Якими з додаткових послуг міністр скористався ще, наразі невідомо. Однак, з джерел агентству відомо, що летів міністр бізнес-класом авіакомпанії МАУ. Квиток на одного (Київ-Цюріх-Київ) коштує більше 42 000 гривен.

Кумівство у Мінкульті

Міністру культури Євгену Нищуку неодноразово робило приписи Національне агентство з питань запобігання корупції через не запобігання конфлікту інтересів. Зокрема такий випадок стався з керівником ансамблю танцю імені Вірського Мирославом Вантухом. Його донька працює помічником балетмейстера ансамблю, син – головним адміністратором, зять – артистом балету вищої категорії, онука – артисткою балету.

В іншій ситуації НАЗК на своєму засіданні ухвалило рішення про внесення припису Міністру культури України Євгену Нищуку стосовно генерального директора Дніпропетровського державного цирку. Генеральний директор державного підприємства “Дніпропетровський державний цирк” Віктор Шабатько не вжив заходів щодо недопущення виникнення, врегулювання та не повідомив про наявність потенційного конфлікту інтересів, зумовленого спільною роботою зі своєю дружиною.

Крім цього, Національне агентство з питань запобігання корупції вимагало від Нищука розібратися з кумівством у Мінкульті й прийняло рішення про внесення приписів Міністру культури України Євгену Нищуку стосовно Голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка та генеральному директору Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Петру Семерею стосовно його першого заступника Олександра Богданова.

Нагадаємо, НАЗК зацікавилося гонораром сина Нищука, який знявся у фільмі на замовлення Держкіно.

4 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.