11.5 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Нищук Євген Миколайович

Євген Миколайович Нищук – міністр культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року дотепер.

The Minister of culture of Ukraine Yevgen Nyschuk during the meeting of the Cabinet of Ministers of Ukraine, in Kiev, Ukraine, August 6, 2014. Photo by Andrey Kravchenko / press service of the Cabinet / DYVYS

Фото: dsnews.

Народився 29 грудня 1972 року в місті Івано-Франківськ, – повідомляє Вікіпедія.

Біографія

У 1995 році закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого (майстерня народної артистки України Валентини Зимньої).

Актор Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я».

3 20 січня 2015 року — актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила новий склад Кабінету Міністрів України (уряд Гройсмана), у складі якого Євген Нищук обійняв посаду міністра культури України.

Одружений, має сина. Проживає у Києві.

Суспільна діяльність

Окрім успіху в театрі та кіно, Євген є постійним ведучим мистецьких заходів, що проводяться у Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» та ініціатором-ведучим багатьох фестивалів, концертів, державних заходів за участю перших осіб держави.

Євген Нищук разом з першими особами держави представляв Україну в Днях культури України в Грузії, Азербайджані, Казахстані, Німеччині, Польщі та інших.

Актор зробив внесок у Міжнародне визнання країнами світу Голодомору в Україні, як злочину перед людством, об’їхавши з мистецьким проектом «Панахида по Голодомору» країнами Європи —Ізраїль, Голландія, Великобританія, Чехія, Словаччина, Польща, Франція, за що був нагороджений подякою Президента та Міністерства культури та туризму України.

Під час Помаранчевої революції його дехто називав «голосом Майдану» оскільки був рупором Помаранчевого Майдану. Він же став модератором на сцені Євромайдану 2013–2014 року, куди його запросив Юрій Луценко. За його словами, 9 років (з 2004 до 2013) не брав участі у мітингах.

Благодійність 

Брав участь у підготовці та реалізації таких благодійних акцій і проектів, як акціяконцерт «Єдина країна», «ШЕВЧЕНКО проROCK» та інших.

Політична діяльність

На позачергових виборах Парламенту України 2007 року був № 205 у блоці «Наша Україна — Народна самооборона». До Верховної Ради не потрапив.

27 лютого 2014 призначений міністром культури України. Перебуваючи на посаді досяг домовленостей про включення України до проекту «Креативна Європа», ініціював програми «Взаєморозуміння» та «Донкульт», спрямовані на культурну інтеграцію східних регіонів, спільно з громадськістю виробив план стратегії розвитку культури (згодом відкинутий В. Кириленком), ініціював заборону в’їзду на територію України російським артистам, що висловлювались у підтримку російської агресії («чорний список» із першими 14 прізвищами з’явився натомість лише влітку 2015), ініціював конкурс на найкращий проект меморіалу «Небесній сотні» (згодом отримав назву «Територія гідності»)

Звільнений 2 грудня 2014 року у зв’язку з формуванням нового уряду новообраною Верховною Радою 8-го скликання.

У 2014–2015 рр. — член Конкурсної комісії, до повноважень якої входить висунення кандидатур на посаду директора Національного антикорупційного бюро України. Призначений за квотою ВРУ.

У 2015 році був членом конкурсної комісії з відбору кандидатів на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (за квотою Верховної Ради України).

Нагороди

Народний артист України (27 березня 2015) — за вагомий особистий внесок у розвиток українського театрального мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність, високу професійну майстерність;

Заслужений артист України (23 серпня 2005) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науковий та культурний розвиток України, вагомі трудові здобутки та активну громадську діяльність.

Матеріальний стан

Міністр культури України Євген Нищук в 2013 р. задекларував 80 тис. грн сукупного доходу. Про це повідомила прес-служба Міністерства з посиланням на декларацію про майно, доходи та витрати Нищука. В цю суму входить заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору – 72 тис. грн; дохід від викладацької, наукової і творчої діяльності – 8 тис. грн. Загальна сума сукупного доходу членів сім’ї, серед яких значиться дружина, батько і син, становить 8 тис. грн. В цю суму входить заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору. Майно, що перебуває у власності, в оренді чи на іншому праві користування членів сім’ї Нищука – квартира р. в Києві загальною площею 42,5 кв. м.

Цікаві факти

Не так давно Євген Нищук претендував на головну роль у російському фільмі, але роль не отримав.

серпень 2014 р.Євген Нищук заявив, що в Україні не будуть показувати російські фільми, розпалюють міжнаціональну ворожнечу і демонструють неповагу до України. При цьому, на думку Нищука, Росія в цьому плані «санкції» ввела проти України вже дуже давно. 23 роки українські артисти, за його словами, не могли отримати ключову роль у фільмах, які фінансувалися РФ.

Однак, існує думка, що це уражене самолюбство.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>