Новообраний президент України Володимир Зеленський може допуститися тієї ж помилки в ухваленні виборчого закону, що й попередній президент Петро Порошенко.

21 травня після консультацій з Володимиром Зеленським лідери фракцій заявили, що пропозицією президента щодо змін виборчого законодавства є зниження прохідного бар’єра до 3% та ліквідація “мажоритарки”.

За словами депутатів, Зеленський погодився залишити пропорційну систему з закритими списками. Хоча ще вчора під час інавгурації у Верховній Раді президент закликав депутатів ухвалити новий виборчий закон з відкритими списками. Крім того, у його передвиборчій програмі також є пункт про відкриті списки.

 

Однак одразу після зустрічі депутатів Зеленський видав указ “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів”. В указі Володимир Зеленський керується частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України.

Згідно з чинним законом “Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності” указ президента України набирає чинності з моменту його опублікування в офіційному виданні не пізніш як у п’ятнадцятиденний строк. Такими виданнями є “Офіційний вісник України” та газета “Урядовий кур’єр”.

Тобто, Зеленський залишив Верховній Раді час на ухвалення нового закону про вибори до моменту його офіційного опублікування в офіційному виданні. Цього часу, вірогідно, не вистачить, тому Володимир Зеленський може повторити помилку попереднього президента Петра Порошенка.

Як відомо, під час президентської кампанії 2014 року Петро Порошенко також обіцяв змінити виборче законодавство. Позачергові парламентські вибори в Україні відбулися 26 жовтня 2014 року. Однак вони пройшли на основі чинного законопроекту від 17 листопада 2011 року № 4061-VI, який передбачає проведення виборів за закритими партійними списками.

http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2014/WP009?PT021F01=134&PT001F01=702

А 18 січня 2016 року 23 народних депутатів підписали відкритий лист до Президента України з вимогою визначити, як невідкладні ті проекти законів про які обіцяв президент та коаліція депутатських фракцій під час своїх виборчих перегонів. У листі також відзначено обіцянку щодо проведення виборів на пропорційній основі за відкритими списками.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1198396996896189&set=pcb.1198397980229424&type=3&theater

Зате протягом 1-9, початку 10 сесії Верховної Ради VIII скликання президент Порошенко так і не став ініціатором законопроекту щодо проведення виборів нардепів за відкритими списками.

Якщо 22 травня Верховна Рада не встигне ухвалити нове виборче законодавство, то вибори пройдуть за старою системою. За відкритими списками виборець голосував би і за партію, і за кандидата у списку партії, таким чином маючи можливість не проголосувати “пакетом” за невідомих або одіозних персонажів. Тоді у списку були б наявні представники конкретних регіонів і можливість для виборця вибирати того, кого він хоче бачити в ВРУ.

Зараз ситуація залишиться незмінною, а отже не скасована “мажоритарка”; голосування виборців за партію, де можна виставити будь-яку першу десятку, а далі, наповнити список ким завгодно, максимально комерціалізувавши ідею потрапляння в список партії.

Закон про вибори – не єдина не виконана Зеленським обіцянка. 4 квітня тоді кандидат у президенти заявив, що його першим указом буде затверджено план дій із запровадження в Україні справжнього народовладдя. 21 травня він ухвалив указ про розпуск ВР та призначення позачергових виборів. Тож, новообраний президент не виконав ще одну обіцянку.

Нагадаємо, Зеленський попросив спікера Верховної Ради Парубія скликати позачергове засідання у середу, 22 травня. Одразу ж після цього Зеленський видав указ про розпуск Ради і призначив позачергові вибори.

Дмитро Солод 

для Інформатора

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.