11.1 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Голови фракцій розповіли, про що говорили із Зеленським: основні тези

Сьогодні на брифінгу після зустрічі з президентом голови політичних фракцій розповіли, про що велася мова на зустрічі з Володимиром Зеленським.

Проведення консультації з лідерами фракцій є обов’язковою умовою закону про розпуск парламенту. Тож метою зустрічі було домовитися про формат розпуску Верховної Ради, про який новий президент заявив на інавгурації вчора, 20 травня, та обговорення умов проведення дострокових парламентських виборів.

Лідери політичних фракцій розповіли журналістам детальніше, що вони обговорювали із Зеленським, коли вийшли з офісу президента, – передає кореспондент ІНФОРМАТОРа з місця подій.

Першим дав коментар лідер Радикальної партії Олег Ляшко: “Я буду лаконічним – нема чого коментувати. Консультації пройшли. Дострокові вибори будуть. Я думаю, що дострокові вибори орієнтовно пройдуть 21 липня”, – сказав він.

Ляшко також заявив про імовірне проведення дострокових парламентських виборів саме 21 липня і припустив, що указ президента про розпуск Ради з’явиться найближчим часом.

Ще радикал розповів, що у закон про вибори народних депутатів будуть вноситися зміни.

У свою чергу, голова фракції Народного фронту Максим Бурбак заявив, що не бачить жодної конституційної причини для розпуску парламенту.

“Зеленський хоче скористатися своїм рейтингом і завести своїх депутатів. Ми готові й надалі відстоювати курс реформ, які ми проводили раніше”, – сказав він.

Представник партії БПП Артур Герасимов був небагатослівним. Він назвав рішення Зеленського про розпуск ВР неконституційним і заявив, що у Порошенка готові до дострокових виборів.

У свою чергу голова “Батьківщини” Юлія Тимошенко розкритикувала заяву представника БПП про незаконність розпуску Ради.

“Я на цій зустрічі навела правові підстави, що розпуск Верховної Ради є абсолютно законним. І не треба пересмикувати і говорити, що це політико-правове або неправове рішення. Дострокове припинення повноважень Верховної Ради є абсолютно легітимним правовим рішенням відповідно до статті 106 Конституції України. Де президент має право припинити повноваження Верховної Ради, в тому числі, у тому випадку, якщо немає коаліції у Верховній Раді”, – заявила вона.

“З моменту видання указу, згідно з 85-ї і 90-ї статей Конституції, парламент не може приймати закони, інші рішення, а може тільки піти на вибори”, — сказала вона журналістам.

Також Тимошенко додала, що твердження про те, що є 30 днів на формування коаліції, безпідставне. За її словами, коаліція припинила існування в березні 2016 року, коли з неї вийшла Радикальна партія.

Представник Опозиційного блоку Вадим Новінський сказав, що з точки зору Конституції заява Володимира Зеленського про розпуск ВР повинна бути бездоганною.

“Чинне скликання парламенту повністю себе дискредитувало перед народом, позбулось його підтримки, а з нею – і легітимності. Вибори – це демократична процедура, давайте запитаємо в народу, кому він довіряє і чесно проведемо їх”, – сказав він.

Далі виступив представник фракції “Відродження” Віталій Хомутиннік і також заявив, що на цій зустрічі був підтверджений факт того, що коаліція не існує вже два роки.

“Визнали, що в коаліції лише 216 депутатів. Ми підтримуємо рішення Зеленського про розпуск парламенту. Ми приймаємо факт того, що коаліції не було і факт того, що це приховувалося”, – сказав він.

Після цього Хомутиннік підтвердив слова Ляшка про те, що вибори будуть призначені на 21 липня. Він також розповів про те, що президент запропонував внести законопроект з правками за скасування мажоритарної системи і знизити прохідний бар’єр до 3%.

Наступним говорив голова фракції “Самопомічі” Олег Березюк. Він заявив, що фракція підтримує дострокові вибори, а Зеленський дає шанс парламенту виправити ситуацію та скасувати “мажоритарку”.

“Нас дуже турбує те, що зі зміною влади дуже радіють і перемагають ті, хто в 13-14 роках призвели до війни і привели війну в Україну. Це уламки Партії Регіонів. Чи будуть покарані ті, хто привів війну в Україну, або вони сьогодні мають почуття реваншу. Це було моє пряме запитання до президента України, і я сподіваюся, що ми почуємо про це відверту відповідь”, – заявив Березюк.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій так і не вийшов до журналістів. Проте до них вийшов імовірний очільник АП Зеленського Андрій Богдан, заявивши про те, що президент попросив Парубія скликати позачергову сесію парламенту вже завтра, 22 травня.

Нагадаємо, що раніше Зеленський назвав підстави для розпуску Ради.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>