10.4 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

“Жодної кримінальної відповідальності”. Княжицький спростував фейк про мовний закон

Якщо українську мову чи носія державної мови хтось намагатиметься принизити, нестиме за це адміністративну відповідальність. Жодної кримінальної відповідальності за порушення «мовного» закону не передбачено.

Про це в ефірі програми на телеканалі ZIK заявив народний депутат України (фракція «Народного фронту»), голова парламентського Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Голова парламентського комітету, відповідаючи на запитання глядачів, чи захищає «мовний» закон від зневажливого ставлення до української мови та образливого ставлення до носія державної мови, запевнив, що захищає.

«У законі є ціла низка норм, які говорять про те, що ніхто не може примусити людину говорити іншою мовою в Україні, якщо людина хоче говорити українською. Сама логіка закону побудована на тому, що підтримується український кінематограф, українська література, українське мистецтво, українська мова у державних органах. Очевидно, це не тільки захищає українську мову, а робить її модною, робить її популярною, робить її вживаною, робить її рівною серед інших мов. А якщо ви відчуваєте себе рівним, якщо ви пишаєтеся своєю мовою, то ніхто не в праві вас принизити. Бо якщо хтось намагатиметься це робити, то це каратиметься адміністративною відповідальністю. Кримінальної відповідальності за це жодної немає», – наголосив Микола Княжицький і додав, що з цього приводу ширилося чимало «фейків».

Нардеп, відповідаючи на запитання щодо «мовних» інспекцій і відтермінованих штрафів за невиконання закону про українську мову, зазначив, що норма про «мовні» інспекції справді була в одному з перших варіантів законопроекту, проте її забрали, щоб отримати підтримку в парламенті та щоб не викликати збурення у суспільстві. У разі ж, якщо мовні права будуть порушуватися, людина може звернутися до уповноваженого із захисту державної мови або до відповідних державних інституцій, пояснив парламентар.

Раніше ми писали, що навіть після прийняття “мовного закону” Шуфрич не перейшов на українську.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>