11.5 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Закон президента про імпічмент у вигляді правок буде вставлено в закон про ТСК, – Ємець

Прийнятий сьогодні українським парламентом законопроект про Тимчасові слідчі комісії є обов’язковою частиною процедури імпічменту президента.

Таку думку у кулуарах парламенту висловив кореспонденту ІНФОРМАТОРа народний депутат України від фракції «Народний фронт» Леонід Ємець.

“Говорячи про імпічмент. Якщо діючий президент обґрунтовано вважається обвинуваченим наприклад, у вбивстві, для того, щоб таку особу притягнути до відповідальності, передбачено дуже складну процедуру.

Вона передбачає спочатку ініціацію цього питання, для цього потрібна половина голосів парламенту. Потім створення Тимчасової слідчої комісії і заслуховування її висновків, потім розгляд Конституційним і Верховним судами цього висновку. Лише після цього, трьома четвертими парламенту може буде прийняте рішення про імпічмент. Тобто це має бути абсолютно виключна ситуація, коли абсолютно ні в кого не буде сумнівів, що президент скоїв злочин і після цього його буде відсторонено і передано до кримінального впровадження”, – пояснив Ємець як фаховий юрист процедуру імпічменту президента.

Нардеп зауважив, що закон про ТСК є невід’ємною її частиною.

“Закон про Тимчасові слідчі комісії є обов’язковою частиною цієї процедури (імпічменту, – ред.), хоча повноваження їх (ТСК, – ред.) набагато ширші. Президент Зеленський вніс закон про імпічмент, за що хвала йому, жоден інший президент, який обіцяв це зробити, цього не зробив. Проте, якщо б цей закон почали розглядати зараз за процедурою, це би означало два тижні на внесення альтернативних законопроектів, включення у порядок денний, потім голосування у першому читанні, потім, якщо приймали би за прискореною процедурою, два тижні на внесення правок, лише після цього голосування у другому читанні в цілому. Тому точно, зважаючи на те, що парламенту залишилося півтора місяці роботи, він би розглянути цей законопроект не встиг. Тому було прийнято рішення, як прискорити цей процес. Весь закон президента про імпічмент у вигляді правок буде вставлено в закон про ТСК, який сьогодні було проголосовано. Тому закон президента про імпічмент вже проголосований разом із законом про ТСК. Виконана передбачена Конституцією норма про те, що в законодавстві має бути передбачена процедура імпічменту. Тобто на сьогодні, це є певною гарантією від  будь-якого президента-тирана, чи президента, який зазіхає на державні інтереси і скоїть державну зраду”, – резюмував Ємець.

Нагадаємо, раніше у кулуарах парламенту нардеп з групи “Воля народу” Сергій Шахов заявив, що зарано робити висновки щодо роботи президента Зеленського.

Фото – Роман Пєтушков

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>