11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

ЄС закликає Іран повернутися до виконання “ядерних” домовленостей

Високий Представник ЄС та керівники зовнішньополітичних відомств Франції, Німеччини та Великоъ Британії занепокоєні рішенням Ірану зменшити обсяг зобов’язань за так званим Спільним всеохоплюючим планом дій (СВПД, англійська абревіатура – JCPoA).

Заяву оприлюднено на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

«З жалем ми взяли до уваги заяву Ірану щодо (зменшення) зобов’язань за СВПД. Ми залишаємося повністю відданими збереженню та повному виконанню СВПД, який є ключовим досягненням для глобальної архітектури ядерного нерозповсюдження в інтересах безпеки для всіх. Ми рішуче закликаємо Іран продовжувати повністю виконувати власні зобов’язання за СВПД, як це відбувалося до цього моменту, та утримуватися від будь-яких кроків, що можуть призвести до ескалації», – йдеться у спільному документі.

Міністри заявили, що не сприймають жодних ультиматумів, і будуть продовжувати оцінювати виконання Іраном «ядерних» зобов’язань Ірану за СВПД та Договором про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

«У цей же час ми підтверджуємо наші тверді зобов’язання за угодою, включаючи стосовно скасування санкцій, на користь народу Ірану. У цьому зв’язку, ми висловлюємо жаль з приводу поновлення санкцій з боку Сполучених Штатів після їх виходу з СВПД» – йдеться у заяві.

Підписанти підтвердили намір розвивати законні торговельні відносини з Іраном з використанням багатоцільової програми “INSTEX”. Вони закликали країни, які не є учасницями СВПД, утримуватися від будь-яких дій, які підривають здатність сторін, які залишаються учасницями цього Плану дій, повною мірою виконувати власні зобов’язання.

Як повідомлялося, Північна Корея запустила в Тихий океан «неідентифіковані» снаряди.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>