14.3 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Яценюк Арсеній Петрович

Яценюк Арсеній Петрович –  український політик, економіст і юрист.

159394

Фото: 112.ua

Народився 22 травня 1974 у  Чернівцях, – повідомляє Вікіпедія.

Освіта

У 1991 закінчив з відзнакою спеціалізовану англомовну середню школу № 9 ім. Панаса Мирного в Чернівцях. До того деякий час навчався в міській школі № 1 в Коломиї.

У 1996 — юридичний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича зі спеціальності «правознавство».

У 2001 здобув другу вищу освіту зі спеціальності «облік та аудит» в Чернівецькому торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету.

У 2004 здобув науковий ступінь кандидата економічних наук в Українській академії банківської справи, захистивши дисертацію на тему «Організація системи банківського нагляду і регулювання в Україні».

Переїзд до Києва

У 1998-му році Яценюк переїхав у Київ. Там він працював, виконуючи обов’язки консультанта кредитного департаменту банку «Аваль». Менш ніж через рік Арсеній Петрович зайняв у цьому банку посаду радника голови правління. Пройшло зовсім небагато часу, і його запросили в Крим, де він став міністром економіки.

Політична кар’єра

Міністр економіки Автономної республіки Крим

19 вересня 2001 почалася політична кар’єра Арсенія Яценюка. В цей день Верховна Рада Автономної Республіки Крим обрала його виконувачем обов’язків Міністра економіки Автономної Республіки Крим в уряді Валерія Горбатова. 21 листопада того ж року рішенням кримського парламенту Арсеній Яценюк став повноцінним Міністром економіки. 29 квітня 2002 Арсеній Яценюк разом з усім урядом подає у відставку, тому що до роботи приступила новообрана Верховна Рада Криму. І хоча в той же день виконувачем обов’язків голови ради міністрів замість Валерія Горбатова став Сергій Куніцин, Арсеній Яценюк зберіг свою посаду. Вже 15 травня він удруге повноцінно очолив Міністерство економіки. Однак на цій посаді Арсеній Яценюк пробув менше року, будучи переведеним на нову роботу в Київ.

Перший заступник Голови Національного банку України, в.о. Голови Нацбанку

У січні 2003 голова Національного банку України (НБУ) Сергій Тігіпко призначив Арсенія Яценюка своїм першим заступником. Коли Сергій Тігіпко 4 липня 2004 став главою виборчого штабу кандидата в Президенти України Віктора Януковича, Арсенію Яценюку доручили виконувати обов’язки глави НБУ до кінця передвиборної кампанії. Цей етап його діяльності тривав до 16 грудня, поки Верховна рада України не прийняла відставку Сергія Тігіпка й не призначила новим керівником НБУ Володимира Стельмаха.

30 листопада 2004, під час політичної кризи, Арсеній Яценюк видав постанову НБУ № 576/2004 («Про тимчасові заходи відносно діяльності банків») про тимчасову заборону на дострокове зняття банківських вкладів, що запобігло можливим негативним наслідкам політичного протистояння. У лютому 2005 Арсеній Яценюк подав у відставку й був звільнений із займаного ним поста.

Заступник голови Одеської обласної державної адміністрації

9 березня 2005 голова Одеської обласної державної адміністрації Василь Цушко призначив Арсенія Яценюка своїм першим заступником. На цій роботі він працював до свого призначення на пост міністра економіки України, яке відбулося 27 вересня того ж року.

Міністр економіки України

27 вересня 2005 Арсеній Яценюк був призначений міністром економіки України в уряді Юрія Єханурова. 25 травня 2006 новообрана Верховна Рада України 5 скликання відправила уряд у відставку, доручивши йому при цьому продовжувати виконувати свої обов’язки до обрання нового. Через парламентську кризу Арсеній Яценюк працював у режимі виконувача обов’язків більше двох місяців, поки 4 серпня не був відправлений у відставку разом з усім Кабінетом міністрів.

Заступник Глави Секретаріату президента України

20 вересня 2006 Президент України Віктор Ющенко призначив Арсенія Яценюка першим заступником глави Секретаріату президента України — представником Президента України в Кабінеті Міністрів України. Яценюк очолював Спеціальну комісію Секретаріату Президента України з реформування СБУ. Крім того, з 25 вересня 2006 Арсеній Яценюк був призначений членом Ради Національного банку України, а також членом наглядацьких рад ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» і ВАТ «Державний ощадний банк України». Від виконання останніх двох посад він був звільнений 13 березня2007. 21 березня 2007 Арсеній Яценюк був затверджений на посаді міністра закордонних справ України та припинив свою діяльність у Секретаріаті Президента.

Міністр закордонних справ України

21 березня 2007 року 426 голосами з 450 Верховна рада України обрала Арсенія Яценюка міністром закордонних справ України. Його кандидатура була запропонована Президентом України Віктором Ющенком після того, як парламент двічі (22 лютого і 20 березня) відхилив кандидатуру Володимира Огризка. При поданні своєї кандидатури 21 березня 2007 Арсеній Яценюк зробив наголос на пріоритеті економіки в зовнішній політиці країни. За його словами, зовнішня політика України повинна стати реалістичною, прагматичною і прогнозованою. Основний курс України, на думку Арсенія Яценюка, — євроінтеграція та вихід на європейські ринки. Росію він назвав надзвичайно важливим партнером України. У день свого призначення на пост міністра Арсеній Яценюк був включений також до складу Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ).

Майже все перебування Арсенія Яценюка на посаді міністра закордонних справ припало на час гострої політичної кризи, яка призвела до розпуску українського парламенту указом президента України від 2 квітня 2007.

5 липня партійний Блок «Наша Україна — Народна самооборона» висунув Арсенія Яценюка кандидатом у народні депутати Верховної ради України під третім номером свого виборчого списку. Через це 17 серпня Яценюк пішов у неоплачувану відпустку, але щоб не втратити контроль над Міністерством закордонних справ, цю відпустку, що тривала до кінця вересня, він час від часу переривав. У другий раз Арсеній Яценюк пішов у відпустку 6 грудня, через два дні після свого обрання на пост Голови Верховної ради України. 18 грудня Верховна Рада України відправила його у відставку з поста міністра закордонних справ.

Голова Верховної Ради України

23 листопада 2007 Арсеній Яценюк склав присягу народного депутата Верховної Ради України, а вже 4 грудня 2007 за результатами таємного голосування він став дев’ятим головою українського парламенту. За його кандидатуру віддали свої голоси 227 депутатів, що представляли фракції «Наша Україна — Народна самооборона» і «Блок Юлії Тимошенко».

21 грудня 2007 Президент України вивів Арсенія Яценюка зі складу Ради національної безпеки та оборони України, тому що за посадою голова парламенту на відміну від глави МЗС не повинен обов’язково бути членом цієї установи. Однак у той же день Арсеній Яценюк знову був уведений до складу РНБОУ указом президента України № 1242/2007.

17 вересня 2008 Арсеній Яценюк подав у відставку у зв’язку із припиненням існування правлячої коаліції. 11 листопада пройшло таємне голосування із приводу прийняття відставки Арсенія Яценюка. Однак дане голосування було визнано недійсним, тому що в ньому взяли участь лише 109 депутатів при необхідних 226. 12 листопада народні депутати Верховної Ради України змінили процес прийняття відставки Голови парламенту — таємне голосування було замінено відкритим. За відставку проголосували 233 депутати і таким чином рішення було прийнято. 21 листопада 2008 Президент України вивів Арсенія Яценюка зі складу РНБОУ своїм указом № 1060/2008.

У цей же період через конфлікт Яценюка із заступником начальника спецпідрозділу ДАІ «Кобра» підполковником Кожею, підполковник і два його підлеглих були звільнені «за дискредитацію служби», а підрозділ згодом розформовано наказом міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

15 січня 2009 обраний членом Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Прем’єр-міністр України


27 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала 371 голосом «за» призначення Арсенія Яценюка прем’єр-міністром України. Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив, що це рекордна кількість голосів за історію голосувань кандидатур на цю посаду.

12 березня Арсеній Яценюк провів переговори з президентом США Бараком Обамою.

Демарш відставки

24 липня 2014 внаслідок розпаду парламентської коаліції після виходу з неї партій «Удар» та «Свобода», Арсеній Яценюк під час виступу з трибуни оголосив про самоусунення з посади прем’єр-міністра України, висловив небажання вступати в альтернативну коаліцію з залишками Партії регіонів і Комуністичної партії України. Головою Верховної Ради України Олександром Турчиновим було запропоновано фракціям «Удар» та «Свобода» (за основною участю яких відбувся розпад коаліції) внести технічну кандидатуру на посаду прем’єр міністра України.

Подія викликала широкий резонанс як серед прихильників так і серед скептиків, причому, об’єднувала всіх спільна думка, що зміна влади далась занадто дорогою ціною, щоб приймати наразі відставку.

28 липня 2014 повернувся до виконання обов’язків Прем’єр-міністра України, провівши закрите засідання, на якому розглянули законопроекти щодо внесення змін до держбюджету на 2014 рік.

31 липня 2014 на засіданні Верховної Ради заява щодо відставки не була прийнята, та отримала 16 голосів «за», та 103 «проти».

Переобрання

4 листопада після парламентських виборів Президент України Петро Порошенко підтримав кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду прем’єр-міністра України. 27 истопада Верховна Рада 341 голосом підтримала обрання Яценюка головою уряду. 15 грудня А. Яценюк на спільній прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом в штаб квартирі НАТО заявив про відновлення курсу України на членство у Північноатлантичному альянсі.

9 грудня 2014 року Яценюк заявив, що Україна почала процедуру подачі позову до Міжнародного суду ООН проти Росії за порушення антитерористичної конвенції. Суму збитків від бойових дій на сході України Яценюк оцінив у 8 мільярдів доларів.

15 лютого 2015 року Яценюк запропонував поставити питання про репарації з боку Російської Федерації за відновлення Донецької та Луганської областей.

28 червня Арсеній Яценюк заявив, що через 10 років Україна має на 100 % забезпечити власні потреби у природному газі й вийти з газової залежності. 7 липня заявив, що підтримує ідею створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії разом з І. Коломойським на базі Укрнафти, Укртатнафти та державної Укртранснафти.

Згідно з соцопитуванням, яке проводив «Рейтинг» у серпні 2015 року, з певною преференцією на території Одеської області, дії уряду Яценюка повністю підтримували близько 1 % опитаних українців, у той час, як у 2014 році рейтинг довіри до уряду складав близько 13 %. Втім, лідер БПП Юрій Луценко заявив, що альтернативи Яценюку немає.

4 вересня голова Одеської ОДА М. Саакашвілі звинуватив Яценюка в тому, що він діє в інтересах Коломойського та інших олігархів, які контролюють український уряд.

6 вересня під час щорічної конференції Ялтинська європейська стратегія черговий раз закликав Захід надати Україні оборонну зброю для стримування наступу російських військ.

15 жовтня закликав Росію списати Києву борг у 3 мільярди доларів, які Україна взяла у 2013 році за часів Януковича. Інакше Україна вимагатиме, щоб Росія сплатила трильйон доларів за анексію Крима та війну на Донбасі. 13 листопада заявив, що у випадку, якщо Росія не погодиться на умови реструктуризації борг, то Україна відмовиться виплачувати РФ 3 млрд доларів боргу часів Януковича.

Особисте життя Арсенія Яценюка

Арсеній Яценюк одружений. Ім’я його дружини – Тереза Вікторівна. Разом вони виховують дочок Софію та Христину. З 2003-го року родина мешкає неподалік від Києва, а саме – в селі Нові Петрівці. Там у Яценюка великий двоповерховий будинок. Батьки його дружини – викладачі філософії. Вона на чотири роки старші за Арсенія Петровича.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>