18.5 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

Пшонка Віктор Павлович

Віктор Павлович Пшонка – колишній генеральний прокурор України (4 листопада 2010— 22 лютого 2014), державний радник юстиції України, доктор юридичних наук.

2-P

Фото: facelook.

Народився 6 лютого 1954 року в с. Сергіївка Слов’янського району Сталінської області, – повідомляє Вікіпедія.

Біографія

Через рік після закінчення середньої школи Віктора Павловича призвали до лав Радянської Армії. Після демобілізації зі строкової служби ВікторПшонка влаштувався на роботу на одне з підприємств м. Краматорська.

У 1975 році вступив до Харківського юридичного інституту.

З 1980 року почав працювати слідчим, а згодом — помічником прокурора міста Краматорська Донецької області.

У 1986 року Віктора Пшонку призначено прокурором м. Краматорська.

У 1997 році призначено на посаду першого заступника прокурора Донецької області.

У 1998–2003 роках — прокурор Донецької області. Також він був членом колегії Генеральної прокуратури України.

  • 1998 — Державний радник юстиції 3 класу
  • 1999 — Державний радник юстиції 2 класу
  • 2001 — Державний радник юстиції 1 класу

У листопаді 2003 р. — заступник Генерального прокурора України. У Генпрокуратурі він відповідав за організацію прокурорського нагляду за дотриманням законодавства в органах МВС, СБУ, податковій міліції та спеціальних підрозділах боротьби з організованою злочинністю та корупцією. До службових обов’язків входив також прокурорський нагляд за державною митницею та прикордонними службами.

У грудні 2004 року В. П. Пшонка за власним бажанням звільнився з Генпрокуратури, але наприкінці 2006 р. повернувся у це відомство.

4 листопада 2010 року народні депутати України 292 голосами затвердили на посаді Генпрокурора кандидатуру Віктора Пшонки, представлену на цю посаду Президентом України.

Член Вищої ради юстиції України з 4 листопада 2010 року за посадою як Генеральний прокурор України (до 22 лютого 2014)

12 листопада 2010 року — Державний радник юстиції України; член Ради національної безпеки і оборони України (до 28 лютого 2014 року, коли був затверджений новий склад РНБО)

22 лютого 2014 року — Верховна Рада України висловила недовіру Генеральному прокурору України Віктору Пшонці , що мало наслідком його відставку з посади.

Діяльність

З моменту призначення на посаду Віктор Пшонка у своїй діяльності Генерального прокурора України декларував приведення прокуратури України у відповідність з європейськими стандартами.

У зв’язку з цим Віктор Пшонка брав активну участь у консультаціях і обговореннях питань діяльності та удосконалення механізмів роботи прокуратури з експертами та представниками європейських та міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи, Венеціанської комісії і т. д., а також в обміні досвідом роботи з правоохоронними органами інших країн.

Віктор Пшонка відзначав, що в умовах імплементації нового Кримінального процесуального кодексу (КПК) України, який набув чинності в 2012 році, органи прокуратури готові до глибинних реформ. Він підтримав гуманізацію та демократизацію кримінального правосуддя в Україні, зміцнення і дотримання принципу верховенства закону в діяльності прокуратури, а також розвиток правової системи України з урахуванням національних особливостей держави та міжнародного досвіду.

З 2012 року, відповідно до положень нового КПК, Генеральна прокуратура України, очолювана Віктором Пшонкою, вела Єдиний реєстр досудових розслідувань(комп’ютеризована система, де реєструються заяви та повідомлення про кримінальні правопорушення в Україні), який використовується українськими правоохоронними органами. ЕРДР унеможливлює приховування злочинів.

У листопаді 2012 року Всеукраїнською конференцією працівників органів прокуратури був прийнятий Кодекс професійної етики та поведінки. Віктор Пшонка описав цей документ як збірник високих моральних і етичних стандартів поведінки співробітників прокуратури.

Ще одним нововведенням за час перебування на посаді Генерального прокурора України В. Пшонки було створення Дніпровської екологічної прокуратури, головне завдання якої полягає у нагляді за дотриманням природоохоронних законів щодо басейну річки Дніпро в межах території України

2014

Акція Євромайдану — спалення портрету Віктора Пшонки перед будівлею Обласної прокуратури Одеської області.

25 лютого 2014 року Верховна Рада звернулася до міжнародного трибуналу щодо встановлення винних в скоєнні злочинів проти людяності та притягнення до кримінальної відповідальності, в списку фігурує і Пшонка.

30 травня 2014 року Віктор Пшонка і його син Артем подали позов до Європейського суду у Люксембурзі з вимогою анулювати санкції, запроваджені проти них Радою Європейського Союзу на початку березня 2014 року. У базі даних Європейського суду, яка містить інформацію про всі прийняті до розгляду справи, у графі «громадянство» у Віктора Пшонки і його сина було вказано: Russia.

Проте Віктор Пшонка спростував інформацію, що він та його син мають російське громадянство, виклавши копії документів, що підтверджують його українське громадянство.

Пізніше Європейський суд у Люксембурзі вніс корективи у файли справ Віктора та Артема Пшонки, де в графі “громадянство” замість “Росія” тепер значиться “Україна”.

Блокування рахунків

5 березня Рада Європейського Союзу ухвалила блокування коштів відстороненого Верховною Радою з посади Президента України Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора, екс-прем’єра Миколи Азарова і його сина Олексія, братів Андрія і Сергія Клюєвих, екс-генпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема, бізнесмена Сергія Курченка — загалом 17 осіб з числа колишніх урядовців та наближених до екс-президента Януковича, які підозрюються в незаконному використанні бюджетних коштів.

Однак 16 червня Віктор Пшонка повідомив, що ніколи не мав жодних рахунків та активів за кордоном.

Міжнародний розшук

28 квітня 2014 року міністр МВС України Арсен Аваков в ефірі одного з телеканалів заявив, що Пшонку оголошено у міжнародний розшук.

Проте Інтерпол відмовився оголосити в розшук колишнього генпрокурора Віктора Пшонку, мотивуючи це непереконливістю доказів, наданих органами України.

Нагороди

Орден «За заслуги» III ст. (2010);

Заслужений юрист України (2000);

Почесна грамота Верховної Ради України (2002);

Нагороджений нагрудними знаками «Почесний працівник прокуратури України», «Державність. Справедливість. Сумлінність» 2 ст. та «Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури України» 1 ст., має відзнаки Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Сім’я

Дружина — Пшонка Ольга Геннадіївна — кандидат економічних наук, перший віце-президент Донецької торгово-промислової палати.

Син — Пшонка Артем Вікторович (1976 р.н.) — народний депутат України від Партії регіонів.

Брат — Пшонка Микола Павлович (1947 р.н.) — суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Бізнес-досьє

У колекції нового генпрокурора – три гаража і ні однієї машини. У власності Пшонки та членів його сім’ї немає транспортних засобів. Віктор Пшонка задекларував 692254,22 гривні доходів у 2009 році. Його доходи становили заробітна плата в розмірі 0,25 млн. гривень, матеріальна допомога – 39,1 тис. гривень, дивіденди, відсотки і роялті – 79,1 тис. гривень. При цьому дохід членів його сім’ї (дружини) склав 0,4 млн. гривень. Цей дохід становили заробітна плата – 0,3 млн. гривень, матеріальна допомога – 5,7 тис. гривень, дохід від наукової, викладацької, творчої діяльності, авторська винагорода (гонорар) – 14,7 тис. гривень.

У власності Пшонки перебувають земельні ділянки площею 7,17 га та 2,85 га. Він є співвласником половини квартири площею 126,4 кв. м. Крім цього, у декларації Пшонки кажуть, що він володіє гаражами (автостоянками) загальною площею 47,3 кв. м і 16,9 кв. м. При цьому у власності членів його сім’ї знаходиться земельна ділянка площею 0,4 га, гараж (автостоянка) – 32,2 кв. м, недобудований житловий будинок, земельну ділянку площею 0,48 га Сума грошових коштів на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах Пшонки становить 0,8 млн. гривень, членів його сім’ї – 0,1 млн. гривень.

Офіційно ні сам Віктор Пшонка, ні його син ніяким бізнесом не володіють. Більш того, в жовтні 2011 року краматорчанин Пшонка-молодший був у списку 142 «бездомних» нардепів і проживав у готелі «Київ». Що стосується дружини народного депутата, то вона також не пов’язана з комерцією і має статус домогосподарки. Мати народного обранця є першим віце-президентом Донецької Торгово-промислової палати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>