15.4 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Відповідь Зеленському. Депутати вимагають вибори за відкритими списками

Ряд лідерів парламентських фракцій, попри прагнення новообраного президента Володимира Зеленського внести зміни до виборчого законодавства, закріпивши у ньому закриті партійні списки, виступили за відкриті списки.

Спікер парламенту Андрій Парубій, коли нарешті отримав законопроект президента, заявив, що засмучений його змістом.

“Я прочитав законопроект, двічі переглядав, я був здивований і розчарований, що першою законодавчою ініціативою президента Зеленського було введення закритих партійних списків. Ще кілька днів тому з цієї трибуни українському суспільству було обіцяно вибори за відкритими списками. Але, на жаль, нам запропонована виборча система з закритими списками”, – заявив Парубій.

Лідер Радикальної партії і її фракції у парламенті Олег Ляшко назвав Володимира Зеленського узурпатором влади.

“Чи треба вибори до Верховної Ради? Безперечно треба. Але проводити їх за старим корумпованим законом – це чистої води авантюра, яка переслідує захоплення влади. Законопроект про зміну виборчої системи, який вніс Зеленський – це більш корупційна схема, ніж “мажоритарка”. Я проти закритих партійних списків, бо партійним лідерам будуть носити по п’ять мільйонів доларів за місце в списку. От що пропонує Зеленський, ту ж саму корупцію. Тому ми за відкриті партійні списки, за зміну виборчої системи і за проведення позачергових виборів за відкритої і прозорої виборчої системи. Ми переходимо у опозицію до узурпатора Зеленського”, – зазначив Ляшко.

Вадим Новинський, голова фракції “Опозиційного блоку” заявив, що політсила підтримує проведення позачергових парламентських виборів, але за відкритими списками.

“Це – політичне рішення, не бездоганне юридично, але відповідальність за нього лежить на президентові. Фракція “Опозиційний блок” підтримує ідею проведення виборів до Верховної Ради за пропорційною партійною системою з відкритими списками, ми вважаємо, що це призведе до структурування суспільства і стане запорукою відповідальності політиків перед виборцями. Але ми категорично проти зміни закону після старту виборчого процесу. Ми обіцяли виборцям у 2014 році саме відкриті списки, а не закриті”, – зазначив Новинський.

Голова фракції БПП Артур Герасимов також переконаний, що партійні списки мають бути відкритими.

“Запропоновані фасадні зміни, які, до речі, ще ніхто не бачив, не лише не вдосконалять виборче законодавство, а погіршать його.Не вирішена ключова проблема – закритість партійних списків. Якою б не була виборча система, змішаною, мажоритарною чи пропорційною, списки мають бути відкритими. Це і є реформа. Все інше – її імітація. Пропорційна система з закритими списками – це велика корупція, ось що говорить нам громадянське суспільство. Тому наша фракція не буде підтримувати цей законопроект”, – заявив Герасимов.

Представник групи “Відродження” Антон Яценко переконаний, що закриті списки – це атавізм.

“Сьогодні нам пропонується атавістична річ – це так звана закрита виборча система, коли партійні боси будуть фактично формувати список, де ми знову побачимо охоронців, секретарів, водіїв і масажистів, як колись це було. Тому це нонсенс. Сьогодні намагаються зробити переворот. Не можна голосувати за речі, які ставлять під ризик всю Україну. Ми фактично вбиваємо демократію таким чином. Тому наша група не буде голосувати за законопроект”, – зазначив Яценко.

Представник групи “Воля народу” Сергій Шахов також виступив проти закритих списків, але його більше бентежить відмова від “мажоритарки”.

“Сьогодні мажоритарна система є єдиною системою, коли народний депутат може дивитися в очі людям, слухати і чути їх. Володимир Зеленский казав про відкриті списки. Списки мають бути відкриті. Але, за пропорційною системою. Мажоритарна система не повинна зникнути в Україні. Закритим спискам – ні”, – заявив Шахов.

Нагадаємо, Верховна Рада не набрала необхідної кількості голосів для внесення до порядку денного запропонованих президентом України Володимиром Зеленським змін до закону про вибори.

21 КОМЕНТАРІ

  1. Я тоже за відкриті списки,щоб ні одна падла старого скликання не пролізла в ВР нового скликання,і зробити референдум,чи треба Україні 450 дармоїдів,чи 250,і подивитесь чи люди будуть проти

  2. Гандоны эти депутаты! Вчера договаривались об одном, а сегодня “фары” перевернули.
    Всех надо через колено переломать
    Суки они и в Раде суки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>