15.9 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Від Жириновського до Івлєєвої. Чим провинились персони нон ґрата перед Україною?

5 лютого 2019 року черговому російському культурному діячу заборонили в’їзд в Україну.

Цього разу під приціл українських прикордонників потрапила відома телеведуча та блогер Анастасія Івлєєва. Вона відвідувала окупований Крим, перетнувши кордон не з території України за що отримала “бан” від Держприкордонслужби. Тренд на заборону в’їзду в Україну ще в далекому 2006 році розпочав одіозний російський політик Володимир Жириновський. Його оголосили персоною нон ґрата через антиукраїнські заяви. Zrada Today вирішила покопатись в архівах і вияснити, які ще російські знаменитості не зможуть гуляти українськими землями в найближчі роки.

Недавні заборони на в’їзд для кумирів молоді

26 листопада 2018 року російському реперу Елджею (Олексій Узенюк) заборонили в’їзд в Україну на три роки. Артист планував трохи заробити на концертах в Україні та презентувати свій новий альбом, але планам не судилося втілитись. В СБУ заборону назвали “інтересами забезпечення безпеки держави”. Відзначимо, що 5 лютого, до Елджея приєдналась його дівчина – Анастасія Івлєєва.

Також у квітні минулого року на три роки заборонили в’їзд в Україну популярному стендап-коміку Данилі Поперєчному. Він відомий своєю негативною позицією щодо режиму Володимира Путіна, яку активно пропагує на концертах. Однак, за іронією долі, заборону на в’їзд комік отримав за “антиукраїнську позицію”. Наразі він оскаржує рішення СБУ, оскільки у Києві мешкає його сім’я.

Коли заразився “русскім міром”. Як актор Михайло Порєчєнков стріляв по українських військових?

Російський актор у 2014 році вирішив навідатись до терористів в донецький аеропорт, де випустив кулеметну чергу в сторону українських військових. Наслідком стала заборона в’їзду та кримінальна справа за статтею “тероризм”. Також в Україні заборонили 69 фільмів за участю актора-любителя терористів.

Трохи екзотики. Нев’їзні Сігал, Депардьє та Берлусконі

У квіті 2017-го СБУ заборонила відвідувати Україну протягом 5 років голлівудському актору, а за сумісництвом близькому другу Путіна та громадянину Росії Стівену Сігалу. У 2014 році актор виступав у Криму на тлі прапорів терористів так званої «ДНР».

Жерара Депардьє теж не оминула участь Сігала. Актора теж “забанили” на 5 років. Його вважають небажаним “гостем” через проросійські погляди. Крім того, він заявляв, що “любить як Росію, так і Україну, яка є частиною Росії”.

Екс-прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі відвідав окупований Крим у 2015 році на запрошення свого друга, президента Росії. СБУ оголосила Берлусконі персоною нон ґрата. Також Берлусконі особисто визнав псевдореферендум в Криму. Італійський політик не має російського громадянства, проте заявляв, що Путін особисто хотів йому подарувати паспорт РФ та зробити міністром економіки у 2011 році.

Творець “ДНР”, “ЛНР” та куратор анексії Криму

Помічнику президента Росії Владиславу Суркову з березня 2014 року не можна в’їжджати в Україну. Він є персоною нон ґрата через дії, спрямовані на підрив територіальної цілісності та недоторканності України. У СБУ його називають одним із творців “ДНР” і “ЛНР”, а також куратором анексії Криму. Заявлялося і про його причетність до розстрілів на Майдані, що Путін назвав “повною нісенітницею”.

Стара гвардія російського шоу-бізнесу, що стоїть за Путіним

Нев’їзними також оголосили популярного актора Сергія Безрукова, кінорежисера Фьодора Бондарчука, співака Олега Газманова та Ніколая Расторгуєва, актора Івана Охлобистіна.

Всіх цих людей об’єднує одне – вони є підписантами заяви щодо підтримки Путіна та його позиції стосовно Криму та України.

До списку також приєднуються такі імена як: Лоліта Мілявська, Евеліна Бльоданс, Михайло Боярський, Микита Михалков, Стас П’єха, Василь Вакуленко (репер Баста).

“Вишенька на торті” або “Король серед українофобів”

Недаремно Володимир Жириновський став персоною нон ґрата в Україні ще задовго до війни з Росією. Він завжди славився своєю ненавистю до України. Краще опишуть Жириновського його заяви:

“Треба остаточно вирішити, щоб не тільки Донбас, а вся східна Україна відійшла до Росії. Ніколи не даруйте чужі землі. Це російські землі з російським населенням”, – заявив він якось в Держдумі.

“Швидше упаковуйте валізи та біжіть з України. Тому що в будь-якому місці, де тільки з’явиться хоча б один снаряд в сторону Донбасу, вся військова частина буде знищена, дивізія, ціла армія, котлован там залишиться один… Вся територія України під наглядом, ніхто не ворухнеться, ніхто не встигне на курок натиснути, все буде горіти”, – кричав Жириновський в ефірі пропагандистського телеканалу “Россия 1”.

Також зазначимо, що 24 березня 2014 року Жириновський надіслав урядам Польщі, Угорщини та Румунії пропозицію розділити Україну разом з Росією. Він запропонував провести референдум про приєднання до Польщі Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Рівненської областей, Румунії та Угорщині — Чернівці та Закарпаття, а решта мала відійти до складу Росії. На його думку, Україною повинна лишатися лише центральна частина держави

Трохи статистики про кількість “нев’їзних” осіб

У 2018 році Україна ухвалила 1170 рішень про заборону в’їзду в Україну іноземним громадянам. Більшість серед них – громадяни РФ.

З 2014 року уповноважені органи активно почали забороняти в’їзд російським культурним діячам, зазвичай з формулюванням: “загроза національній безпеці”. За даними з грудня 2018 року, таких діячів у “чорному списку” вже 146.

Що робить український шоу-бізнес без росіян?

Розвивається. “Вихід з концертного життя України таких артистів, як Григорій Лепс, Стас Міхайлов та Ірина Аллєгрова, посприяв тому, що публіка звернула увагу на вітчизняних артистів естрадного формату – Олю Полякову, Олега Винника, Ірину Федишин”, – розповів музичний критик Ігор Панасов.

“Відсутність російських артистів вплинула на музичний ринок, він почав стрімко розвиватися. До Майдану 80% ринку належало російським артистам. Зараз ситуація інша. Понад 60-70% нашого ринку – це українські артисти. І без заборони росіяни стали менше приїжджати в Україну після Майдану”, – зазначив музичний продюсер Дмитро Прикордонний.

Також розвивається український кінематограф. У жовтні 2018 року фільм “Скажене весілля” встановив новий рекорд серед українського кіно, зібравши 13 млн. грн у прокаті за перший тиждень. У 2014-2017 році 13 українських фільмів виграли або були номіновані на престижні кінонагороди.

Що далі?

Звісно ж, такий стан речей не кожного влаштовує, а особливо людей, які потрапили під заборону. Також багато невдоволених є серед простих українців, які хотіли б потрапити на концерти артистів у своїй країні. Але також ми бачимо позитивні наслідки. Український шоу-бізнес формується як самостійна незалежна одиниця. За останні 4 роки у цьому просторі загорілось багато зірок – MONATIK, “Время и Стекло”, Open Kids, ONUKA, Джамала, The Hardkiss, KAZKA – і це артисти, музика яких будується на традиціях фанку, соулу, хауса, поп-року, а не диско і російського шансону.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>