19.7 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

В Ірані десятки активістів і двох журналістів затримали на першотравневій демонстрації

Іранська поліція затримала щонайменше 35 мітингувальників, а також двох журналістів під час розгону першотравневої демонстрації в центрі Тегерану.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами очевидців, затримані активісти – здебільшого члени Тегеранської профспілки водіїв автобусів. Декого з затриманих, за даними ЗМІ, правоохоронці тягали по землі та били, перш ніж узяти під варту.

Демонстранти протестували проти високої вартості життя та інфляції, яка дедалі зростає, а також вимагали права створювати незалежні профспілки.​

Правозахисна організація Amnesty International закликала іранську владу звільнити всіх активістів профспілок, яких «самовільно затримали лише за участь у мирному протесті та страйку».

У своїй заяві правозахисники стверджують, що протягом минулого року задокументували арешти сотень робітників та активістів, які захищають трудові права, десятки з затриманих зрештою були ув’язнені. Вони назвали це явище частиною кампанії влади, спрямованої на «придушення соціальної напруги та громадської незгоди».

Amnesty International також закликали владу в Тегерані скасувати заборону на незалежні профспілки.

Серед затриманих 1 травня – іранський правозахисник Мухаммад Мозаффарі, активісти профспілок Реза Шагабі, Хассан Саїді, Вахід Ферейдуні, Асадолла Солеймані, Нассер Мохаррамзаде. Відомо, що заарештованих журналістів звати Кайван Самімі та Марзіє Амірі.

Економічна криза в Ірані поглибилася протягом минулого року, в тому числі у зв’язку з поновленням санкцій США.

На тлі високого рівня інфляції та зростання вартості життя, працівники приватного та публічного секторів виходять на вулиці, протестуючи проти поганих умов праці, а також затримання та невиплати заробітних плат.

Раніше президент Ірану заявив, що країна продовжить експорт нафти попри санкції США.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>