5 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

В Іраку 45 тисяч дітей не мають документів через «ІД», – правозахисники

Близько 45 тисяч дітей, народжених на території, яка була підконтрольна екстремістському угрупованню «Ісламська держава», виключені з іракського суспільства, тому що влада не надає їм документів.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на правозахисну організацію «Норвезька рада у справах біженців».

Більшість дітей без документів зараз проживає в таборах для переміщених осіб після того, як «Ісламська держава» втратила контроль над раніше захопленими територіями в Іраку. За словами генерального секретаря Норвезької ради у справах біженців Яна Еґеланда, ці діти – «потенційна людська бомба уповільненої дії».

«Дозволити дітям отримувати освіту, медичні послуги, просто дати їм право на існування – це ключ до того, щоб забезпечити стале майбутнє їм і всій країні», – сказав Еґеланд.

У доповіді під назвою «Бар’єри з народження» правозахисна група заявляє, що іракський уряд вважає свідоцтва про народження таких дітей недійсними, тому що їх видали в «ІД».

Більшість дітей, які не мають посвідчень особи, народилися між 2013 та 2017 роками, коли екстремістське угруповання контролювало майже третину Іраку. Інші втратили документи, коли тікали від конфлікту.

Доповідь цитує представника системи охорони здоров’я, який стверджує, що без дійсних свідоцтв про народження діти в деяких районах не можуть отримати щеплення. Це викликає побоювання щодо поширення заразних захворювань.

Дітям також потрібні паспорти, щоб вступити до школи в Іраку. Документи часто необхідні для отримання сертифікатів про завершення навчального закладу.

Згідно з доповіддю, коли такі діти досягнуть повноліття, вони ризикують не мати доступу до визнання державою їхніх шлюбів, права власності або навіть офіційного працевлаштування.

За даними НРБ, для дітей із родин, звинувачених у зв’язках із «ІД», отримати документи державного зразка майже неможливо.

«Діти не несуть відповідальності за злочини, скоєні їхніми родичами, однак багатьом відмовляють у реалізації їхніх базових прав як іракських громадян», – каже Еґеланд.

Правозахисники закликали уряд Іраку «забезпечити дітям без документів таке ж право на існування, як і решті іракських громадян», визначивши це як критично важливий крок на шляху до відновлення країни після війни.

Нагадаємо, раніше ватажок «ІД» вперше за 5 років з’явився на відео та оголосив про поразку терористів у Сирії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>