12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

В Чаді сталися зіткнення сил безпеки з протестувальниками: 5 осіб загинули

Сили безпеки Чаду застосували сльозогінний газ і кийки для розгону протестуючих, які вийшли на вулиці столиці Нджамени в середу, щоб засудити військове захоплення влади в країні після смерті президента Ідрісса Дебі на полі бою.

Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Невеликі групи протестуючих палили шини та французькі прапори, а деякі з них вступили в запеклі сутички з поліцією. За даними коаліції громадянського суспільства Вакіт Тамма, було заарештовано близько 30 осіб.

Представник поліції Амані Іссак Азіна підтвердив, що мали місце арешти і “вандалізм”.

У вуличних зіткненнях загинули не менше п’яти осіб.

“Демонстранти, які мирно протестують проти насильницького захоплення влади… були жорстоко розігнані добре озброєними військами”, – сказав Махамат Нур Ібеду, один з лідерів Вакіт Тамма.

Лідер опозиції Ясін Абдераман Сакіне, президент Партії реформістів, був серед заарештованих під час протестів, повідомив представник партії.

Смерть Дебі під час боїв з північними повстанцями минулого місяця викликала хаос в Чаді, який є ключовим союзником західних держав в боротьбі з ісламістами в Африці.

Син Дебі, Махамат Ідрісс Дебі, розпустив парламент після смерті батька і очолив військову раду, яка призначила тимчасовий уряд. Він пообіцяв провести демократичні вибори протягом 18 місяців.

Опозиційні політики засудили цей крок, як переворот. Сили безпеки неодноразово стикалися з протестуючими, що закликають повернення до цивільного правління і розриву з колишнім колоніальним правителем – Францією, викликаючи побоювання, що затяжні заворушення в Чаді можуть дестабілізувати весь регіон.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>