5 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Учасник АТО запросив Зеленського проінспектувати сміттєзвалище нардепа Бублика

Замість піар-фотосесій президенту Володимиру Зеленському варто поїхати на Макухівське сміттєзвалище на Полтавщині, де є загроза екологічного лиха.

Про це в ефірі “Прямогозаявив блогер, письменник та учасник АТО Дмитро Вовнянко.

“Я хотів би звернутись до президента Зеленського, замість того, щоб воювати з Верховною Радою, було б корисніше з’їздити на Макухівське сміттєзвалище. Там формується зона екологічного лиха, там намагаються побудувати сміттєвий завод и навколо нього киплять пристрасті. Народний депутат Юрій Бублик цю проблему обіцяв вирішити ще у 2012 роци. За цей час встиг дві партії змінити, а проблема так і не вирішена. Тому я думаю, що Володимиру Зеленському ідеально було б з’їздити туди і навести там порядок. Якщо вже й піаритись, то з користю”, – сказав він.

Як відомо, Макухівське сміттєзвалище біля річки Коломак – наразі, практично, зона екологічного лиха. Зберігається на ньому більше 6 мільйонів тон відходів. Сміття туди звозять з Полтави та Полтавського району. Рідкими речовинами, що стікають з відходів відбувається отруєння земель і води. Активісти організації «Комітет народного контролю Полтавщини» ще у 2014 р. наголошували, що підземні води навколо сміттєзвалища отруєні настільки, що пити їх не можна не тільки людям, а й худобі.

На Макухівському сміттєзвалищі регулярно спалахують пожежі. Від 2015 по 2018 рр. горіло воно 5 разів. В серпні 2017 р. пожежу гасили 15 годин на площі 400 кв. м. Цього року сміттєзвалище горіло тричі – у лютому, і два рази у травні. Процес займання відходів – неконтрольований. Перегнивання відходів спричиняє виділення метану і водночас – зростання температури, що призводить до займання. В результаті пожеж в атмосферу потрапляють продукти згорання пластмас, поліетилену та інші токсичні речовини. Все це відбивається на здоров’ї полтавців.

Вирішити проблему Макухівського сміттєзвалища обіцяв народний депутат України Юрій Бублик оскільки воно знаходиться на його 145 виборчому округу. Учасник АТО Дмитро Калинчук звинуватив нардепа у створенні під Полтавою зони екологічного лиха яку назвав “малим Чорнобилем”.

“У жовтні 2018 р. (як раз після скандальної відставки мера Мамая) Полтавська ОДА ніби впритул наблизилася до вирішення проблеми сміттєзвалища – вирішили будувати сміттєпереробний завод. Позаяк інвестора для того залучити не виходило, було вирішено, що гроші частково виділять з екологічного фонду ОДА, а частково нардеп Бублик забезпечить залучення коштів, які щороку виділяються парламентом у якості субвенції на розвиток регіонів. Чекати далі не було куди – місцеві депутати ладні сміттєзвалище закрити, а коли це станеться – Полтава в смітті потоне. Але. Будувати завод вирішили не на території Ковалівської сільради (де керує брат пана Бублика), а в іншому місці. А завод – це інвестиційна привабливість, економічні вигоди, тощо. І от відтоді – як відрізало. Нардеп Бублик висуває до нового заводу такі вимоги, що по-факту збудувати його не можна. Очевидно – ідеться про шантаж, з цілком конкретною економічною складовою”, – стверджує Дмитро Калинчук.

Раніше лідер радикалів Ляшко звернувся до Зеленського з заявою, що спочатку людям треба роздати по 2 гектару землі, а вже потім говорити про ринок землі.

4 КОМЕНТАРІ

  1. Вовнянко, скажу только одно: вы невоспитанный, хоть и носите погоны. Предложили-бы порошенко посетить это место. Ведь речь идёт не об июне 2019-го года. Или язык был в другом месте. Стыдно!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>