14.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

У законопроекті “Про президента” написано дуже багато дурниць, – Тарута

Після того, як народний депутат України від партії “Самопоміч” Оксана Сироїд запропонувала законопроект, який передбачає суттєве зменшення повноважень президента, журналіст Інформатора провів дослідження законопроекту та знайшов безліч юридичних недоліків.

Для того, щоб зрозуміти позицію депутатів з приводу цього законопроекту, журналісти ІНФОРМАТОРа вирушили до кулуарів Верховної Ради та зустрілися з народним депутатом України Сергієм Тарутою, який дав змістовний коментар щодо законопроекту Оксани Сироїд.

На думку Сергія Тарути, зменшення повноважень президента потрібно, але не в той спосіб, в який його просувають зараз Блок Петра Порошенка та “Самопоміч”.

“Відносно зменшення повноважень президента, це правильно. Я ще у вересні минулого року робив презентацію політичного agenda нового інституту президента, як зробити, щоб із узурпатора президент став арбітром. Але це було в рамках наукової, а не політичної дискусії. І там прописано, яким я бачу інститут президентства, щоб у нього не було ніякої виконавчою волі, щоб у нього були функції арбітра. Приблизно так виглядає президентство в Італії, ми пропонували щось середнє між італійським та польським варіантом. У президента Польщі вдосталь повноважень, нам не потрібні ці повноваження. Я за те, щоб президента обирав парламент, не треба його обирати на загальноукраїнських виборах”, – повідомив Сергій Тарута.

Тарута підтвердив висновки нашого журналіста, заявивши, що законопроект Сироїд суперечить Конституції та не може бути прийнятий без суттєвих правок та змін у Конституції.

“Відносно законопроекту, який пропонує юрист Оксана Сироїд, там написано дуже багато дурниць, які не відповідають нашій Конституції і тому у той спосіб, який вони намагаються зробити це неможливо, тому що тут потрібно вносити зміни до Конституції України. Для цього потрібна ініціатива Президента або 150-ти депутатів, після цього проект приймається 226-ма голосами, потім відправляється у Конституційний суд, який повинен зробити висновки і потім тільки на наступній сесії можна буде прийняти цей законопроект 300-ма голосами в другому читанні. У нас по Конституції сесія розпочинається 3 лютого і наступна – 3 вересня, вона може достроково закінчуватися, але розпочинатися в інший термін в рамках регламенту не може. Я розумію політичну доцільність законопроекту, бажання Порошенка змінити повноваження президента, але у такий спосіб це зробити наразі неможливо. Закон не реєструють, тому що він не відповідає Конституції України”, – повідомив депутат.

На думку депутата, Генерального прокурора України повинна призначати опозиція, а не президент.

“Зараз у нас іде боротьба між гілками влади, не треба щоб президент призначав Генерального прокурора, потрібно, щоб опозиція призначала свою кандидатуру на посаду голови прокуратури, це питання уряду, а не президента, президент повинен бути Головнокомандувачем”, – заявив Тарута.

Фото – dp.ua

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>