6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Єгипті стартував референдум щодо внесення змін до конституції

У Єгипті голосують щодо змін до конституції, які можуть дозволити чинному президентові країни Абдель Фаттаху Ас-Сісі лишитися на посаді до 2030-го року, а також посилять роль єгипетських збройних сил.

Голосування триватиме до 22 квітня, а результати будуть відомими до 27 квітня, – повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

63-річний Абдель Фаттах Ас-Сісі очолює Єгипет з червня 2014 року. Він був одним із лідерів військового перевороту у липні 2013 року, внаслідок якого від влади усунули попереднього президента Мухаммеда Мурсі. У 2018 року він був переобраний на другий термін. Згідно з чинним законодавством країни, президентська каденція триває чотири роки і переобрати главу держави можна лише один раз.

Кілька днів тому єгипетський парламент проголосував за поправки до конституції, які тепер виніс на народне голосування. Згідно з ними, термін президентської каденції запропоновано збільшити до 6 років, переобиратися президентові дозволять двічі. Таким чином це дасть можливість Ас-Сісі у 2024 році балотуватися знов на третій шестирічний термін у 2024 році.

Також зміни до конституції Єгипту передбачають розширення президентських повноважень: глава держави отримає контроль над призначенням головних суддів.

Прибічники президента кажуть, що ці зміни до конституції необхідні, аби дати аль-Сісі достатньо часу для завершення масштабних проектів розвитку та економічних реформ. Водночас на думку критиків, це лише посприяє концентрації більшої влади в руках президента та поверне Єгипет до авторитарної моделі правління. Спостерігачі під час референдуму кажуть, що явка на виборах засвідчить популярність Ас-Сісі.

Раніше стало відомо, що єгипетський суд підтвердив смертні вироки лідерам руху “Брати-мусульмани” та прибічникам екс-президента Єгипту Мурсі за організацію протестів 2013 року.

Нагадаємо, парламент Єгипту вводив у країні режим надзвичайного стану терміном на 3 місяці через можливу загрозу тероризму.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>