13.2 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

У Сербії вперше маршували «безсмертні полки»

У Белграді та ще десятьох містах Сербії з приводу Дня перемоги над нацизмом вперше організували так звані марші «безсмертних полків». Учасники акції згадували своїх предків, котрі загинули у війнах упродовж 20 століття.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Урядовці не пояснили, чому перервали колишні традиції й запровадили нову з ініціативи політичних діячів, близьких до Росії. Не пояснили також, чому учасники носили «георгіївські стрічки», які не мають нічого спільного з сербською історією й традиціями.

У Сербії упродовж десятиліть святкували День бійців й День повстання проти нацистських окупантів. Після відновлення незалежності країни 2006 року колишні свята скасували й перестали згадувати події Другої світової війни, оскільки Сербія намагається стерти все, що повʼязує її з колишньою Югославією й партизанським рухом під проводом Йосипа Броза Тіто під час Другої світової війни.

Нинішні «безсмертні полки» згадують насамперед жертви в Першій світовій війні та у війнах девʼяностих років минулого століття. В маршах взяли участь переважно активісти правлячої Прогресивної партії. Посол Російської Федерації в Белграді Александр Чепурин висловив задоволення фактом, що серби прилучилися до російських святкувань.

Президент Сербії Александар Вучич надіслав телеграму главі російської держави Володимиру Путіну, в котрій згадав, що він минулого року разом з Путіним брав участь в московському «безсмертному полку».

Нагадаємо, 9 травня у Києві відбулася акція «Безсмертний полк».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>