9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

У Німеччині помер 95-річний підозрюваний у співпраці з нацистами Яків Палій

Німецькі ЗМІ повідомили про смерть Якова Палія, якого вважали останнім нацистським колаборантом. 

За даними німецьких ЗМІ, місцеві чиновники повідомили, що 95-річний Яків Палій пішов із життя 9 січня в будинку для літніх людей у німецькому місті Ален, – передає Радіо Свобода.

США депортували Палія до Німеччини в 2018 році. Його звинувачували в тому, що він служив охоронцем у концтаборі «Травники» в Польщі, де 3 листопада 1943 року вбили близько шести тисяч євреїв.

За повідомленням Департаменту юстиції США, Палій, який народився у Польщі (зараз це територія України), приїхав у США 1949 році, надавши неправдиві дані про своє минуле. Тоді емігрант заявив, що під час війни був простим робітником. Через вісім років Палій отримав американське громадянство.

Через кілька десятків років поліція виявила його ім’я в реєстрі нацистських злочинців. Одна з колишніх співробітниць концтабору заявила, що він проживає в США. У бесіді зі слідством в 1993 році Палій зізнався, що ніколи б не отримав американську візу, якби розповів правду.

Палій стверджував, що «не був пособником нацистів» і особисто нікого не вбивав.

У 2003 році Палій був позбавлений американського громадянства за рішенням суду – за приховування фактів, що під час Другої світової війни він служив у СС і був охоронцем у концтаборі. Однак після рішення суду він майже 15 років продовжував жити в США і не був депортований, незважаючи на протести євреїв, які проходили біля квартири Палія в Нью-Йорку.

У рішенні, винесеному імміграційним суддею, було сказано, що він повинен бути депортований «у Німеччину, Польщу, Україну чи будь-яку іншу країну, яка погодиться його прийняти». Влада Німеччини довгий час не хотіла приймати Палія, але зрештою погодилася на це.

Раніше у Франції у 108 років помер чоловік, який врятував сотні дітей під час Голокосту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>