9.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

У Львові помер 98-річний лідер ОУН, в’язень нацистського табору Аушвіц Омелян Коваль

У Львові помер 98-річний Омелян Коваль, один з лідерів Організації українських націоналістів, в’язень нацистського табору Аушвіц.

Омелян Коваль народився 4 лютого 1920 року в селі Рахиня Долинського району Івано-Франківської області. Приєднався до ОУН у 1938 році під псевдонімом «Дем’ян», був у проводі організації, – повідомляє Радіо Свобода.

У 1941 році німецькі окупанти арештували його, спершу він перебував у Львові в тюрмі на Лонцького, потім його відправили у концтабір в Аушвіц, де він був із іншими оунівцями до 1945 року, зокрема і двома братами Степана Бандери. На руці Омеляна Коваля зберігся табірний номер – 49730.

У післявоєнний час він опинився в еміграції в Німеччині, потім у Бельгії, а в 1997 році прийняв українське громадянство і переїхав на постійне проживання у Львів. На запитання журналістів, чому повернувся в Україну, відповів, що тут почувається щасливим і тут хоче померти.

Останні роки Омелян Коваль тяжко хворів, за ним доглядала його дочка, яка теж приїхала в Україну. Омелян Коваль написав книгу «Спомини мого життя», де описав всі важливі події, які пережив, зокрема у таборі в Аушвіц.

Нагадаємо, у Німеччині помер 95-річний підозрюваний у співпраці з нацистами Яків Палій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>