10.9 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Тимошенко Юлія Володимирівна

Тимошенко Юлія Володимирівна – народний депутат України VIII скликання, лідер партії “Батьківщина”, екс-прем’єр-міністр України.

Політик народилася 27 листопада 1960 року в Дніпропетровську.

Юлія Тимошенко – 10-й та 13-й прем’єр-міністр України (2005, 2007–2010); віце-прем’єр-міністр України з питань паливно-енергетичного комплексу (1999–2001); одна з лідерів Помаранчевої революції 2004 року; лідер партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”.

APX1308
Фото: tymoshenko

Освіта

У 1978 Тимошенко вступила на факультет автоматики-телемеханіки Дніпропетровського гірничого інституту. У 1979 одружилася з Олександром Тимошенком, у 1980 народила дочку.

У 1981 перевелася на економічний факультет Дніпропетровського державного університету. У 1984 закінчила університет і отримала диплом з відзнакою за спеціальністю «економіка праці» з кваліфікацією «інженер-економіст».

За розподілом у 1984–1988 працювала на Дніпровському машинобудівному заводі (ДМЗ, ДніпроМаш) у Дніпропетровську на посаді інженера-економіста.

У 1999 захистила в Київському національному економічному університеті кандидатську дисертацію за спеціальністю “Організація управління, планування та регулювання економіки» на тему «Державне регулювання податкової системи».

Політична кар’єра

У січні 1997-го безпартійний гендиректор ЄЕСУ вперше займає посаду народного депутата України, вигравши проміжні вибори у мажоритарному окрузі на Кіровоградщині.

У вересні 1997-го Павло Лазаренко очолив Всеукраїнське об’єднання “Громада”. Першим заступником лідера партії стала Тимошенко.

У 1998-му Юлію Тимошенко вдруге обирають народним депутатом.

У грудні 1999-го вона стає лідером Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”. І практично відразу з Верховної Ради йде на посаду Віце-прем’єра з питань ПЕК в уряді Віктора Ющенка.

У серпні 2000 року заарештовують її чоловіка – одного з керівників ЄЕСУ. 15 січня 2001-го Генпрокуратура висуває куратору ПЕК звинувачення в контрабанді і службовому підробленні. Ще через чотири дні Тимошенко відправляють у відставку.

13 лютого її заарештовують, в камері СІЗО вона проводить більше місяця.

Тимошенко іде в політичну боротьбу проти режиму Леоніда Кучми і за своє місце у владі. Стає лідером Форуму національного порятунку, який складався з кількох опозиційних партій і незабаром перейменувався в Блок Юлії Тимошенко. На чолі БЮТ у березні 2002-го Тимошенко втретє отримує мандат народного депутата. У вересні того ж року стає одним з лідерів акції “Україна без Кучми”.

У 2004 році БЮТ і блок “Наша Україна” створюють коаліцію “Сила народу” для підтримки кандидатури Віктора Ющенка на виборах Президента України. В листопаді-грудні того ж року Тимошенко бере участь у “помаранчевій революції”.

Після перемоги опозиційного кандидата в лютому 2005-го очолює перший “помаранчевий уряд”. Через сім місяців позбувається посади Прем’єр-міністра. Одна з основних причин – напружені відносини з оточенням президента.

У березні 2006-го БЮТ на виборах у Верховну Раду отримав 129 депутатських мандатів з 450 (друге місце після Партії регіонів). Тимошенко (член комітету з питань правової політики) розраховувала на створення демократичної (“помаранчевої”) більшості в парламенті і повторного отримання посади Прем’єр-міністра.

Однак переговори БЮТ з “Нашою Україною” і СПУ зайшли в глухий кут, коаліція цих сил не відбулася.

30 вересня 2007-го на дострокових виборах Блок Юлії Тимошенко перевершив результат 2006 року, взявши 156 мандатів. 29 листопада БЮТ і пропрезидентський блок “Наша Україна – Народна самооборона” уклали угоду про створення демократичної коаліції. Після чого було прийнято рішення про висунення на посаду спікера парламенту “нунсівця” Арсенія Яценюка, а на посаду Прем’єра – Юлію Тимошенко. При голосуванні за кандидатуру Тимошенко з другої спроби був набраний необхідний мінімум у 226 голосів.

У 2010 році Юлія Тимошенко балотувалася на пост президента України. За підсумками другого туру голосування вона програла Віктору Януковичу з розривом у 3, 48%. Після виборів у Верховній Раді була створена нова коаліція і Тимошенко втратила посаду прем’єр-міністра.

Під час президентства Віктора Януковича проти Юлії Тимошенко було порушено кілька кримінальних справ, які стосувалися, в першу чергу, діяльності ЄЕСУ (у 1996-1997 роках), а також кримінальні справи про “Кіотські гроші” і “автомобілі сільської медицини” (2007-2010 роки).

Найбільший резонанс викликало звинувачення Юлії Тимошенко в складанні кабального для України газового договору з Росією у 2009 році. У жовтні 2011 року, після довгих судових розглядів, Печерським районним судом було винесено вирок Тимошенко про ув’язнення на 7 років та виплату 1,5 млрд грн компанії Нафтогаз за завдання фінансових збитків.

В 2011 Юлія Тимошенко була поміщена в Качанівську колонію №54 для відбування покарання. Після трагічних подій у центрі Києва 18-20 лютого 2014 року і втечі президента Януковича, Верховна Рада України прийняла постанову “Про виконання міжнародних зобов’язань України про звільнення Тимошенко Юлії Володимирівни”.

22 лютого 2014 року Юлія Тимошенко з’явилася на сцені Майдану Незалежності, виступивши перед активістами. 14 квітня 2014 Вищий Суд України закрив “газову справу” Тимошенко.

У результаті президентських виборів 2014 року посіла 2-е місце серед всіх кандидатів з результатом 13, 13%.

За результатами позачергових виборів Верховної Ради в жовтні 2014 року очолювана Юлією Тимошенко партія “Батьківщина” потрапила в український парламент, показавши результат 5, 68%.

Публічні конфлікти 

На прес-конференції Тимошенко побили журналіста за питання про Медведчука

23 листопада, під час прес-конференції лідера ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко охорона здійснила напад на журналіста.

Представника видання “Актуальна правда” Сергія Медяника змусили вийти із зали після запитання про співпрацю народного депутата із Віктором Медведчуком.

Після озвучення питання про можливу співпрацю Юлії Тимошенко та Віктора Медведчука і змісту декларації очільниці парламентської фракції ВО “Батьківщина” до журналіста підійшла охорона та примусово вивела із зали.

Конфлікт продовжився у коридорі прес-центру. Сергій Медяник заявив, що представники охоронної фірми заламали йому руки та били дверима оператора.

Раніше політик відмовилася коментувати свою позицію щодо нападу на офіс очільника “Українського вибору” Віктора Медведчука.

Юлія Тимошенко звинуватила представників влади у причетності до нападу на телеканал Інтер, який належить Дмитру Фірташу, Сергію Льовочкіну і Юрію Бойку. Сама Тимошенко, за оцінками медіаекспертів, постійно з’являється в ефірі Інтера.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив Юлію Тимошенко у змові з Віктором Медведчуком, Сергієм Льовочкіним і Дмитром Фірташем з метою захоплення влади в Україні за кремлівським сценарієм.

Ляшко назвав Тимошенко “нафталіновою московською зозулею” і звернувся з вимогою до Президента Порошенка позбавити її українського громадянства за антидержавну діяльність.

21 листопада, у Києві протестувальники підпалили офіс українського переговорника у Мінську, лідера “Українського вибору” та кума Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Тимошенко лобіювала інтереси державного зрадника Онищенка

Лідер парламентської фракції Радикальної партії Олег Ляшко оприлюднив документ, який доводить причетність очільниці ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко до корупційних схем у Верховній Раді. 

Скан відповідного рекомендаційного листа народний депутат оприлюднив на сторінці у Facebook.

“На мою вимогу розслідувати факти корупції в парламенті, зокрема, призначення за квотою “Батьківщини” міністром екології юриста Онищенка Ігора Шевченка, Юлія Тимошенко заявила, що не має до цього призначення ніякого відношення.

Цей документ доводить, що Тимошенко, як завжди, обманює українців”, – прокоментував політик документ.

1

5 грудня представники Радикальної партії Олега Ляшка заявили про вимогу створення у парламенті Тимчасової слідчої комісії по розслідуванню фактів політичної корупції, оприлюднених депутатом Олександром Онищенком, і причетності до них Петра Порошенка і Юлії Тимошенко.

Лідер Радикальної партії неодноразово заявляв, що депутат-втікач Онищенко придбав у Юлії Тимошенко місце міністра екології за 5 мільйонів доларів для своєї людини – Ігоря Шевченка.

“Раніше він купив у неї (У Тимошенко, – ред.) за 5 мільйонів доларів посаду міністра екології, на яку за квотою “Батьківщини” був призначений його (Онищенка, – ред.) юрист Ігор Шевченко.

Міністерство геології і Держгеонадра – ключові державні структури, від яких залежав корупційний бізнес Онищенка, з якого він і оплачував політичну корупцію”, – зазначив Ляшко на своїй сторінці у Facebook.

Депутат Олександр Онищенко зізнався, що за дорученням Президента Петра Порошенка витратив 50 мільйонів доларів на підкуп 70 депутатів парламенту і ЗМІ.

Олександр Онищенко також визнав, що Юлія Тимошенко була його союзницею, а також розповів, що останні два роки фінансує Петра Порошенка.

У соцмережах висміяли спробу Тимошенко сховатися від журналістів

22 грудня 2016 року Юлія Тимошенко приїхала до Верховної Ради на автомобілі, не зареєстрованому у її декларації, та намагалася сховатися від камер за джипом охорони.

https://www.facebook.com/taras.seredych/videos/1336487216416001/

Меморандум з МВФ: Тимошенко у 2008 році планувала продати українську землю

 У 2008 році тодішній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко планувала заради отримання чергового траншу від Міжнародного валютного фонду продати українські сільськогосподарські землі.

Відповідна ініціатива згадана у меморандумі України з МВФ про економічну та фінансову політику від 31 жовтня 2008 року.

Меморандум підписали прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, президент України Віктор Ющенко, міністр фінансів Віктор Пинзеник та голова Національного банку України Володимир Стельмах.

Пропозиція впровадження вільного аграрного ринку висвітлена у 20-му пункті розділу “Політика підтримки приватного сектора”.

“У дійсності, заходи у кількох сферах набувають навіть ще більш вирішального значення для того, щоб надати допомогу у отриманні зовнішнього фінансування від приватного сектора у майбутній складний період попереду.

На наш погляд, можна виділити кілька заходів, що матимуть вирішальне значення у найближчій перспективі, у тому числі: створення працюючого ринку сільськогосподарських земель, узгодження переліку компаній, що підлягають прозорій приватизації  2009 році. Ми також обговорюємо ці питання у контексті нашої програми, що буде підтримана коштами Світового Банку”, – йшлося у меморандумі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>