9.9 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Турчинов Олександр Валентинович

Турчинов Олександр Валентинович –  Народний депутат України.

Turchinov-zayavil-o-vozmozhnosti-zapreta-KPU

Фото: avto-polis.

Освіта

Перша вчителька — Віра Гордієнко. Освіта вища, у 1986 році з відзнакою закінчив технологічний факультет Дніпропетровського металургійного інституту, спеціальність — обробка металів (інженер). Дипломний проект — розробка та впроваження технології виробництва нових арматурних профілів. Кандидатська дисертація «Методичне забезпечення і механізм реформування та оптимізації оподаткування в сучасних економічних умовах» (1995). Докторська дисертація «Тіньова економіка (методологія дослідження та механізми функціонування)» (1997), – повідомляє Вікіпедія.

Політична кар’єра

1987–1990 роки — секретар райкому комсомолу, потім завідувач відділу агітації і пропаганди Дніпропетровського обкому комсомолу. Виступив одним з координаторів Демократичної платформи в КПРС, що агітувала за оновлення, децентралізацію Компартії, за що і позбувся партквитка.

Трудовий шлях розпочав на комбінаті «Криворіжсталь» (більше року).

У 1990–1991 роках — головний редактор Українського відділення інформаційного агентства УНА-прес АПН. У 1991 році очолює Інститут міжнародних зв’язків, економіки, політики і права, у 1992 році його призначено на посаду голови Комітету з роздержавлення і демонополізації виробництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

У 1993 році призначений радником прем’єр-міністра України Леоніда Кучми з питань мікроекономіки. Леонід Кучма лобіює його кандидатуру під час дискусії про лідерство в об’єднанні «Нова Україна», але його активісти віддають перевагу Володимиру Гриньову. В цьому ж році за участю Турчинова створюється партія Всеукраїнське об’єднання «Громада», а він стає її лідером. Щоправда, особливої активності ця організація не виявляє. А сам Турчинов поєднує головування у «Громаді» з науковою роботою. У 1994 році він обіймає посаду генерального директора Інституту економічних реформ, завідувача лабораторії дослідження тіньової економіки Інституту Росії НАН України.

У 1997 році Олександр Турчинов зближується з керівницею корпорації ЄЕСУ Юлією Тимошенко, яка на той час вже отримала мандат народного депутата і почала виявляти інтерес до партійних проектів. Турчинов навіть погоджується поступитися своїм лідерством у «Громаді» — з’являються чутки що в партії буде дві співголови — Юлія Тимошенко та Олександр Єльяшкевич. Проте у вересні 1997 року доволі несподівано головою «Громади» обирають Павла Лазаренка, який тільки-но пішов у відставку і потребував партійного майданчика для опозиційної діяльності.

У 1998 році Турчинов був обраний народним депутатом — за партійним списком «Громади». У березні 1999 року — вийшов із керівництва партії, внаслідок конфлікту з Лазаренком, у травні — з фракції. У липні, разом з Тимошенко, створив нову партію — Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Після призначення партійного лідера віце-прем’єром в уряді Віктора Ющенка, очолив фракцію «Батьківщини» і парламентський Комітет з питань бюджету. Як голова Комітету виступив автором кардинальної бюджетної реформи та був одним з співавторів Бюджетного кодексу. Після переходу партії до опозиції став одним з фундаторів Форуму національного порятунку (ФНП).

У 2002 році повторно обраний народним депутатом України за списком «Блоку Юлії Тимошенко». Був уповноваженим представником фракції та членом Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

У 2004 році — один з лідерів Помаранчевої революції. Саме Олександр Турчинов очолює виконком по забезпеченню координації акції громадянського протесту під час подій на Майдані. Також був одним із заступників керівника виборчого штабу Віктора Ющенка.

У лютому — вересні 2005 року обіймав посаду Голови Служби безпеки України. В рамках загального реформування апарату управління країною перед ним було поставлено завдання реформувати СБУ, створивши на її базі дві структури з одним підпорядкуванням — національну розвідку і національне бюро розслідувань. У ведення національного бюро розслідувань планувалося передати контррозвідку і всі питання, що зачіпають державну безпеку. Також на цій посаді вперше в Україні ініціював розслідування діяльності газової мафії в Україні. Звільнився з неї за власним бажанням — після відставки уряду Тимошенко.

На парламентських виборах 2006 року знову стає народним депутатом. У Верховній Раді 5-го скликання був заступником голови фракції БЮТ та вдруге обирається членом регламентного комітету ВРУ.

23 травня 2007 року указом президента Віктора Ющенко призначений першим заступником Секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

Втретє обраний народним депутатом на дострокових парламентських виборах 2007 року.

Перший віце-прем’єр-міністр України (19 грудня 2007 — 11 березня 2010).

У травні 2008 року брав участь у виборах Київського міського голови і посів друге місце.

З 12 грудня 2012 — народний депутат України 7-го скликання від партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», № 4 в списку. Член Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій.

Після перемоги Євромайдану: в.о. Президента України

22 лютого 2014 року обраний на посаду голови Верховної Ради України.

Конституція України (стаття 112) визначає, що в разі дострокового припинення повноважень Президента України виконання обов’язків Президента України покладається на Голову Верховної Ради України.

З 23 лютого по 7 червня Турчинов був виконувачем обов’язків Президента України. За словами Турчинова, він «не прагнув цих посад і після відновлення виконавчої влади, якій буде довіряти народ, готовий відразу ж подати у відставку».

З 25 лютого Турчинов уповноважений підписувати закони України до обрання нового Президента. Також він почав підписувати президентські укази. Перший Указ Турчинова — «Про призначення О.Махніцького виконуючим обов’язки Генерального прокурора України».

З 26 лютого по 7 червня — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України.

Відразу після обрання головою Верхової Ради віддав наказ перекрити кордон. Після втечі Віктора Януковича до Криму відправив туди групу спецназу з 10 чоловік.

15 березня підписав закон про створення Національної гвардії України.

Під час правління Турчинова почався процес заборони Комуністичної партії. Було розпочато АТО в Донецькій та Луганській областях. Від терористів було звільнено північ Луганської, північ, захід та південь Донецької області.

Верховна Рада прийняла низку необхідних законів для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

Україні вдалося уникнути дефолту, який пророкували майже всі експерти.

Почалось реформування силових структур. Було звільнено десятки тисяч працівників МВС, деморалізованих, або не здатних виконувати свої конституційні обов’язки.

Було розпочато Конституційну реформу в частині децентралізації влади та збільшення повноважень органів місцевого самоврядування.

Політичні амбіції

Зовні Олександр Турчинов завжди намагається демонструвати спокій. Він мовчазний, рідко посміхається. Хоча президент Ющенко в лютому 2005 року на представленні Олександра Валентиновича як голови СБУ назвав його детонатором, який не дасть нікому спокійно жити, але буде вести себе чесно. Віктору Андрійовичу, звичайно ж, краще знати, яким буває Турчинов поза сторонніх очей. Як-то відповідаючи на запитання, ким би він хотів бути, Олександр Турчинов відповів: “пастором у маленькій церкві і спокійно займатися цією роботою”. У 2004 році Олександр Турчинов зізнався, що йому цікавіше займатися науковою діяльністю, ніж політикою. Я волонтер, який пішов у політику, так як не бачив можливості розвитку української науки без серйозних політичних змін, і, повірте, мене менше всього цікавить кар’єра чиновника. І більше того – я євангелістський християнин, баптист, я проповідую в церкві, і для мене пасторське служіння було б більш цікавим, ніж робота на посаді прем’єр-міністра, – каже він (Факти, 2 лютого 2004 р.). Напередодні призначення головою СБУ Олександр Валентинович заявив: “Я – людина команди, яка розраховує на мене, і я усвідомлюю це. Я готовий виконувати роботу на будь-якій ділянці -парламентському або кабмінівському” (Главред, 20 січня 2005 р.). Можна відступити від якихось посад і амбіцій, але не можна відступити від принципів, – вважає Олександр Валентинович (Главред, 7 лютого 2006 р.). Після парламентських виборів 2007 рік Турчинов висловив сумнів з приводу того, що президент Ющенко погодитися на його повернення в СБУ.

Захоплення

Олександр Турчинов стверджує, що найкращий відпочинок для нього – зміна роду занять. Короткий відпочинок – ніби постріл з пістолета – і втоми немає, – каже він. Однак головним відпочинком для себе він вважає відпочинок не для тіла, а для душі. Це мені дає тільки церква, до якої я ходжу найчастіше, – стверджує Олександр Валентинович (Парламент2002: час вибору). Улюблений напій – склянка міцного чаю. У 2004 році Олександр Турчинов дебютував як автор трилера Ілюзія страху. У книзі викладена історія бізнесмена, який змушений захищати свій бізнес в складних умовах недалекого минулого. Бажання позбутися від непотрібного, паралізуючого, невиправданого страху, як заявив сам Олександр Валентинович, було головною причиною, що примусила його сісти за написання книги. В Ілюзії страху використано багато цитат з Біблії та ілюстрації Босха. У 2007 році Турчинов видав книгу Таємна вечеря.

Кримінальні справи

20 грудня 2013 року Яценюк поінформував громадськість, що СБУ порушила кримінальну справу проти Турчиноваза заклики до державного перевороту“.

Нагороди

Відзнака Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» (31 березня2015; 7,63 мм пістолет «Маузер» K-96 № 645815 у комплекті з 105 патронами) — за визначні заслуги в забезпеченні обороноздатності України, зміцненні національної безпеки, зразкове виконання службового обов’язку та виявлені при цьому честь і доблесть.

Родина

Дружина Ганна – закінчила романо-германський факультет Дніпропетровського університету, викладає англійську мову в педагогічному університеті імені Драгоманова. Познайомилися під час роботи Олександра Валентиновича в обкомі комсомолу. Узяв він мене в першу чергу тим, що на відміну від багатьох кавалерів, які намагалися за мною доглядати, був єдиним, ким я не могла зневажати. Я швидко зрозуміла, що маю справу з розумним чоловіком, який сильніше за мене. А значить, треба капітулювати, – згадує Ганна (Дзеркало тижня, 5 березня 2005 року). Вона каже, що з Олександром відчуває себе захищеною: “Я можу відчувати просто жінкою, яку тішать, пестять і плекають. У мене немає необхідності вирішувати складні питання, тому що їх не може вирішити мій чоловік. Таких питань просто немає” (Дзеркало тижня, 5 березня 2005 року). Турчинови виховують сина. Про сім’ю у своїх публічних виступах Олександр Валентинович практично не згадує. Я пишаюся власною сім’єю, і немає підстав побоюватися можливих невигідних оцінок. Але мені не хотілося б, щоб навіть хто-небудь один із своїх цілком суб’єктивних міркувань міг судити про дорогих мені людей, припустимо, не зовсім прийнятному світлі. В даному випадку я кажу про принцип Громадський осуд – це розплата за популярність, – говорив англійський філософ лорд Честертон, – пояснює свою позицію Олександр Валентинович (Парламент2002: час вибору).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>