9.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

“Це кіт в мішку”. Політологи розповіли, в чому небезпека Зеленського на виборах

Заява Володимира Зеленського про його похід у велику політику викликала жваву дискусію у суспільстві та експертному середовищі.

Десятки блогерів, політичних аналітиків і просто громадян встигли висловитися з приводу зміни роду діяльності одного з найвідоміших шоуменів України.

ІНФОРМАТОР зібрав для читачів найкращі експертні оцінки від провідних політологів про те, яким на їх думку буде Зеленський-кандидат і чи стане він тим “Слугою народу”, якого грає в однойменному серіалі.

Зброя у руках олігарха

Політичний експерт Олеся Яхно-Бельковська на своїй сторінці у Facebook написала, що вважає похід керівника “Кварталу” у велику політику помстою олігарха Ігоря Коломойського президенту Петру Порошенку.

https://www.facebook.com/olesya.yakhnobelkovskaya/posts/1877549702343439

“Чесно кажучи, були припущення, що Зеленський саме в новорічну ніч в телеефірі заявить про свій намір йти на вибори. Маю на увазі інтерв’ю Зеленського Гордону, з якого стало зрозуміло, що рішення про “акт політичної помсти Коломойського Порошенку” вже прийнято. Ну і раніше було інтерв’ю самого Коломойського, в якому він серйозно оцінює шанси кандидата Зеленського, поряд з Тимошенко”, – пише Яхно-Бельковська.

Оглядачка зробила три висновки з заяв лідера “Кварталу”.

“По-перше. Заява Зеленського про висунення кандидатом в президенти була зроблена з політтехнологічною театральністю. Читається також неповага до інституту президентства – як ми знаємо “1 + 1” показали заяву Зеленського в той момент, коли якраз було привітання президента України з Новим роком.

По-друге. Висування Зеленського кандидатом в президенти – це реакція колись одного з найбільш впливових українських олігархів Коломойського на деолігархізацію (націоналізацію Приватбанку і втрату контролю через своїх міноритаріїв (42%) над “Укрнафтою” після зміни закону).

По-третє. Висування Зеленського – експеримент, який покаже силу впливу “телевізора” (“1 + 1″) і грошей: скільки в реалі здатний набрати кандидат, не маючи ні голосів, ні організаційних структур, ні політичного бекграунду, ні управлінського досвіду. В інтерв’ю Гордону, і я вже про це писала, Зеленський озвучував банальні речі. Очевидно, що змістовно – це найменш підготовлений кандидат, і в дебатах не те що з Гриценко або Бойко, але навіть з Добродомовим або Шевченко, ця непідготовленість з перших хвилин тут же проявилася б”, – переконана експерт.

Вона порівняла Зеленського з сербським коміком Лукою Максимовичем, який 2017-го року так само пішов у політику.

“В якомусь сенсі “казус Зеленського” нагадує історію з 2017 року у Сербії, коли комік Лука Максимович висувався на президентських виборах під псевдонімом Любиш Білий. Він йшов на вибори під гаслом “Жебраки завдають удару у відповідь”, і став надзвичайно популярним серед молоді і користувачів соціальних мереж, незважаючи на абсурдні пропозиції. Наприклад, викопати в Сербії море або хоча б перетворити в нього озеро під Белградом, засипавши туди 50 тонн солі”, – закінчила Олеся Яхно Бельковська.

“Кіт у мішку”

Не оминув ситуацію з політичною кар’єрою Зеленскього й політолог Микола Давидюк.

https://www.facebook.com/davydiuk/posts/10216311118703691

“Дивно виглядає паніка в інтернеті, адже Зеленський швидше гравець телевізійного поля. Але тут криється прихований соціологічний інсайд: народ часто бреше, коли каже що ТВ не дивиться, бо дивиться хоч і не зі старого ящика, але в Ютюб телевізійний контент його наздоганяє.

А ще є трюк від інвестора та штабу кандидата: коли кажуть, що Зеленський буде кандидатом від півдня та сходу. Не правда. Географія бордів та впізнаваності свідчать про загально-національні амбіції. А розмови про те, що тільки окремі регіони – виключно для того, щоб виграти час і не отримати атаки від конкурентів по центру та заходу”, – говорить експерт.

Давидюк загадав приклади й інших політичних кар’єр, які починалися саме шоуменами, акторами та коміками.

“Справедливо визнати, що коміків політиків – вдосталь. До прикладу:

Мар’ян Шарец – прем’єр міністр Словенії, колишній комік. Беппе Гріло – комік, сатирик, лідер руху 5 Зірок – одна із основ італійської правлячої коаліції. Джиммі Моралес – президент Гватемали, комік, актор. Вів антикорупційну камапнію, із слоганом: “Ні корупції, ні злодіям”.

Також, є і успішні минулі кейси:

Йон Ґнарр – лідер Найкращої партії, успішний екс-мер Рейкьявіка, який прийшов до влади після кризи 2008 року. Франциско Еверардо Олівейра Сільва – більш відомий як Тіріріка, котрий двічі обирався до Парламенту Бразилії зі слоганом «Гірше вже не буде».

Тому говорити що Комік НЕ може – не варто. Стати може”, – переконаний політолог.

Однак, на думку експерта, Зеленський є “котом у мішку”, адже не має чіткої ідеології і бачення того, як втілювати його поодинокі ідеї у життя.

“Але питання в наступному: яким президентом чи депутатом буде Зеленський? Хто він як політик? Правий? Лівий? Ліберал? Цього ніхто не знає. Більш того, може не знати і він сам. Адже його заяви в інтерв’ю Гордону про “пощіпати олігархів” звучать приблизно як деолігархізація від Порошенка. Адже він працював зі всіма ними, має дружні відносини і псувати їх точно не збирається.

По суті на виборах буде продаватися кіт в мішку. Хоча для більшості населення це буде НЕ так, адже вони його точно знають як кандидата із серіалу. Часто забуваючи, що це фільм, а кандидат в екрані роль – написана авторами комічного жанру, а не професіоналами економіки, політики чи державного управління”, – констатує Давидюк.

Він відзначив, що в українському суспільстві склалася дивна тенденція.

“Дивна ситуація в суспільстві, коли населення замість того, щоб шукати нові, кращі альтернативи Порошенку, Тимошенко, Рабіновичам та іншим “завсігдатаям” української політики, які в цьому клубі розміняли уже другий десяток. Котрі не зробили результат, але фігурують в офшорних скандалах світового рівня із десятками мільярдів. Населення підхвачує легкі – казкові рішення від Зеленського.

Який не те що сам не розуміє що робити із МВФ, ринком Землі, боргами, дорогами, податками, реформами, закупівлями і кадрами, а який виглядає гірше – коли грає себе, ніж коли він у ролі Голобородька.

Але це не вина населення. Яке у фрустрації і недовірі до всіх політиків. Котрих вважає однаково підлими, корумпованими і злодійкуватими.

Проблема в новому поколінні, котре вперто не хоче візуалізувати свою готовність замінити старих корупціонерів та стати новою владою.

В суспільстві є шалений запит на нових – але доки не буде пропозиції нових: професійних, чесних, цікавих, популярних, здатних – перемагатимуть Зеленські”, – пише політолог.

Відкопав сокиру війни

Його колега Володимир Фесенко пише, що Зеленський з його рейтингом народної підтримки був просто зобов’язаний йти в політику.

https://www.facebook.com/vladimir.fesenko1/posts/2446261005449064

“Я давно говорив, що він піде на вибори. З таким рейтингом гріх не балотуватися. І він точно не технічний кандидат, а один з фаворитів майбутніх виборів”, – переконаний експерт.

Він акцентував увагу не стільки на поході щоумена в політику, а на тому, яким чином була зроблена заява останнього про участь у виборах.

“Він, звичайно, має повне право і на висунення, і на новорічне привітання українського народу. Вчора це робили відразу кілька потенційних кандидатів на пост Президента.
Проблема в іншому – в тому, як це було зроблено.

Замінювати передноворічний виступ Президента виступом одного з його конкурентів, на мій погляд, було неправильно з двох причин.

По-перше, це порушує одне з неформальних правил і ритуалів, які також скріплюють країну, як прапор і гімн. Можна вважати цю традицію, яка існує не у всіх країнах, «совком». Можна негативно ставитися до особистості чинного Президента. Але в молодій і недостатньо міцній державі краще зберігати традиції і ритуали, і навіть придумувати нові, а не навпаки.

Ось, уявімо собі, що замість Президента країну починають вітати політики і олігархи: на “Інтері” – Фірташ або Бойко, на ТБ “Україна” – Ахметов, або Ляшко з Вілкулом, на Ньюсвані і 112-му – Медведчук і т.д.

У символічному плані це буде означати початок розпаду єдиної країни на окремі інфо-політичні частини. Якщо Зеленський раптом стане Президентом, то його новорічний демарш зіграє проти нього самого, тому що таку ж неповагу можуть проявляти і до нього.

Тому справа не в Зеленському або в Порошенко, а в необхідності дотримуватися формальних і неформальних правил і ритуалів, що скріплюють країну. Якщо їх порушувати, то країна посиплеться”, – впевнений Фесенко.

Також політолог відзначає, що своїм новорічним демаршем Зеленський “відкопав сокиру війни”, що зробить передвиборчу кампанію ще більш жорсткою.

“По-друге, демарш на “Плюсах” різко посилить конфліктність виборчої кампанії, яка і без того все більше нагадує політичну війну всіх проти всіх. Такий характер кампанії буде істотно знижувати легітимність і самих виборів і майбутнього Президента”, – резюмував експерт.

Останнім свій коментар ІНФОРМАТОРу надав політичний експерт Мар’ян Ощановський. На його думку, Зеленський встиг показати свою некомпетентність ще до того, як офіційно вступив в передвиборчу кампанію.

“Вже в першому своєму політичному інтерв’ю (Дмитру Гордону – ред.) Зеленський показав, що не має відповідей на ключові для країни питання, а саме співпраця з МВФ, війна на Донбасі, курс на ЄС та НАТО. Решта його конкурентів, так звані “старі політики” пропонують свої відповіді на ці питання.

Натомість лідер “Кварталу” вважає, що треба “сідати за круглий стіл і розробляти шляхи вирішення проблеми”. Досвідчений же політик і новий лідер має мати готові рецепти і одразу почати їх впроваджувати”, – переконаний експерт.

Він запевняє, високий рейтинг Зеленського дуже скоро почне спадати.

“Рейтинг Зеленського зумовлений тим, що українці переконані він – це Голобородько, він так само наведе лад, боротиметься за людей і тд. Але реальність інша, “Слуга народу” – красивий персонаж, але його методи в реальній політиці не працюють. І коли люди зрозуміють, що Зеленський не дорівнює Голобородько – в ньому розчаруються”, – резюмував Ощановський.

Нагадаємо, раніше політолог Володимир Цибулько писав, що Володимир Зеленський повністю копіює Олега Ляшка.

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>