19.7 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Томос для України: стало відомо, чому нервує Росія

Росія не сприймає отримання автокефалії Українською проавославною церквою, адже по суті, це означало б відмову від зазіхань на українську територію і частину нашої духовної традиції.

Таку думку висловив відомий вчений-релігієзнавець, депутат Верховної Ради Віктор Єленський, передає НП.

Він розкрив суть поняття “помісний” – українська церква названа за місцем, а не тому, що в ній лише етнічні українці. Вона відкрита для представників усіх національностей.

“У сербів є незалежність – є автокефальна церква, втрачають незалежність – втрачають і автокефалію. Коли ж вони в 19 столітті знову завоювали незалежність, то король і митрополит звернулися до Константинопольського патріарха, і він відповів, що оскільки Королівство сербів і хорватів стало незалежним, а до мене звернулися король і митрополит, то я вирішив дарувати їм автокефалію”, – навів приклад Єленський.

Подібне формулювання є й в українському томосі. Патріарх Варфоломій надав автокефалію ПЦУ на підставі політичної незалежності українців та зверненнях світських і церковних властей.

“Невизнання автокефалії за церквою того чи іншого народу, який знайшов свою незалежність, по суті справи, означає невизнання державності цього народу, навіть в 21 столітті”, – наголосив експерт.

Він додав, що у Росії заперечують незалежність України та хочуть підкреслити своє право на нашу територію і частину нашої духовної традиції.

“Звичайно, Російська церква – не самостійний актор цієї геополітичної гри. Вона, по суті справи, м’яка сила Кремля”, – зазначив Єленський.

Нагадаємо, Синод РПЦ звернувся до Варфоломія з проханням відкликати Томос.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>