2.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Чорновол Тетяна Миколаївна

Тетяна Миколаївна Чорновол – народний депутат України VIII скликання, українська журналістка та громадський діяч, екс-кореспондент порталів «Лівий берег», “Українська Правда”.

CHornovol

Фото: gk-press.

Народилася 4 червня 1979 року у Києві, – повідомляє Вікіпедія.

Життєпис

Проживає в селі Гора Бориспільського району Київської області.

Свою активну діяльності Тетяна Чорновол почала у 16 років, коли була співробітником видання «Компаньйон», вела рубрику «Запитання тижня».

З 1998 по 2001 рік Чорновол перебувала на посаді керівника Інформаційного центра Чеченської республіки Ічкерія в м.Києві, який був створений при сприянні Аслана Масхадова. В 2000 році опублікувала кілька репортажів із Чечні.

У 2001 – 2004 рр. працювала в часописі «ПіК», де вела рубрику «Тема тижня».

У 2001 році закінчила факультет журналістики Київського міжнародного інституту лінгвістики і права.

Публікувалася у виданні «Обозреватель» та працювала там репортером з 2005 до 2009 року. Далі зайнялася журналістськими розслідуваннями. Після Помаранчевої революції почала писати про корупцію.

У 2006 році першою розпочала резонансне розслідування про резиденцію «Межигір’я».

30 березня 2007 року народний депутат України Рінат Ахметов подав позов у Високий суд правосуддя у Лондоні проти інтернет-видання «Обозреватель» за публікацію нібито неправдивої інформації про його юність у циклі статей Тетяни Чорновол. На початку 2008 року позов було задоволено заочно, адже ніхто із відповідачів на суд не з’явився. У червні 2008 року той же суд присудив відшкодування збитків позивачу в розмірі $100 тис. доларів США. За даними видання, воно не було запрошене чи проінформоване про дату судового засідання.  Більше того, за інформацією видання, рішення британських суддів не є легітимними в Україні.

З 2009 року Тетяна Чорновол публікує свої статті у виданнях «Лівий берег» та «Українська правда».

З 2010 року – Київський інститут проблем управління імені Горшеніна, випускаючий редактор порталу Lb.ua. Член громадського руху Стоп цензурі.

Політика

На виборах у Верховну Раду по мажоритарному округу у Львівський області у 2014 р. Тетяна Миколаївна Чорновол була членом партії «Батьківщина», зайняла друге місце, поступившись Яровлаву Дубневичу.

Активно приймала участь у подіях за часів Майдану. 25 грудня 2014 р. на Бориспільський трасі Тетяну Чорновол жорстоко побили невідомі. Ця подія пов’язується з її працею. Пізніше Чорновол поділилась підозрами. Що замовником її побиття міг бути Віктор Янукович, а організатором побиття виступати його особистий охоронець.

5 березня 2014 р. Арсеній Яценюк уповноважив Тетяну Чорновол займатися питаннями антикорупційної політики.

10 вересня того ж року Тетяна Чорновол стала членом партії «Народний фронт», яку очолив Яценюк з Турчиновим. У 2014 р. стала нардепом, пройшовши у Верховну Раду за списком своєї партії.

Громадсько-політична діяльність

У віці 17 років Тетяна Чорновол брала участь у акціях УНА-УНСО, згодом стала прес-секретарем організації (на громадських засадах). В одній з акцій «Україна без Кучми», на протест проти ув’язнення членів УНА-УНСО, разом з подругою прикувала себе до рейок на залізничній станції у Києві. Коли після кампанії «Україна без Кучми» УНА-УНСО пішла на переговори з владою, Чорновол розцінила це як «зраду принципів» та покинула організацію.

Тетяна Чорновол — кандидат у депутати до Верховної Ради на Парламентських виборах 2012 року по мажоритарному виборчому округу № 120 (Городоцький,Мостиський райони, частина Самбірського району Львівської області). Висунута партією Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Тетяна Чорновол програла вибори, здобувши другий результат на окрузі після Ярослава Дубневича.

На позачергових виборах до Верховної ради 2014 року обрана народним депутатом України за партійним списком (№ 2) від Народного фронту.

Сім’я

Чоловік Чорновол Тетяни Миколаївни, Микола Березовий, загинув у зоні АТО. Це відбулося у Донецькій області, де у серпні 2014 р. йшли запеклі бої біля міста Іловайськ. На війну він пішов добровольцем у складі батальйону «Азов». Посмертно був нагороджений орденом «За відвагу».

Вдова Тетяна Миколаївна виховує дітей: дочку Іванну та сина Устима.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>