5 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Сироїд Оксана Іванівна

Сироїд Оксана Іванівна – український політик, народна депутатка України 8-го скликання.

news_OS

Фото: samopomich.

Народилася 2 травня 1976, Городище, Сокальський район Львівської області, – повідомляє Вікіпедія.

Біографія.

У 1993 р. Сироїд Оксана Іванівна здобула середню освіту, успішно закінчивши школу. Вийшла зі стін навчального закладу із золотою медаллю. Оксана Іванівна стала студенткою Києво-Могилянської академії, вчилась на політолога, через 4 роки отримала диплом бакалавра.

Навчаючись у ВНЗ, майбутній перший заступник спікера Оксана Сироїд почала вести активну трудову діяльність. В одному із інтерв’ю вона сказала, що треба було шукати роботу, тому що батькам було важко забезпечувати її у той інфляційний період (наприклад, Сироїд працювала помічником голови Української республіканської партії, помічником-консультантом нардепа Ігоря Юновського та ін.). Цікаво, що Оксана Сироїд не підробляла на той час, як інші студенти, промоутером, продавцем або офіціанткою, а відразу почала виконувати відповідальну роботу.

1998 р. майбутній народний депутат Оксана Сироїд пішла вчитись у КНУ ім. Т. Г. Шевченко, де здобула ступінь магістра за фахом «право». Через 2 роки їй вручили червоний диплом.

Разом із навчанням у ВНЗ Оксана Сироїд була задіяна у деяких державних та міжнародних проектах, які займались проведенням реформ.

У 2002 р. поїхала на навчання до Канади, де закінчила у 2003 р. Отавський університет. Цікаво, що там Оксана Сироїд навчалась у магістратурі теж за фахом «право». Виходить, що в неї два диплома магістра права – канадський та український.

З 2003 р. Оксана Сироїд — бізнес-леді.

Вона дуже добре знає англійську мову. Оксана Сироїд почала вчити його ще у школі, а вдосконалила його у Київо-Могилянський академії. Впевнений користувач персонального комп’ютера. На її думку, це одне з основних вмінь для ефективної праці державного діяча. Також Сироїд Оксана Іванівна трохи володіє польською мовою.

На даний момент у шлюбі ні з ким не перебуває, живе у місті Київ. Їй подобається це місто, у цьому неодноразово визнавалась Оксана Сироїд. Україна для неї та країна, яка їй ближче за благополучну Канаду.

Трудова діяльність

З липня 1994 року до лютого 1996 року була помічником голови Української республіканської партії.

У березні — грудні 1996 року — помічник-консультант народного депутата України Ігоря Юхновського.

З січня 1997 року до лютого 1998 року — провідний спеціаліст апарату Міжвідомчої аналітично-консультативної ради з питань розвитку продуктивних сил і виробничих відносин при Кабінеті Міністрів України.

З червня 1998 року до вересня 1999 року — експерт з питань соціальної реформи Проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Підтримка економічних, соціальних та адміністративної реформи в Україні» при Секретаріаті Міжвідомчої ради з впровадження Програми економічних реформ в Україні.

З листопада 1999 року до вересня 2000 року — координатор компоненту «Впровадження результатів функціонального обстеження в Міністерстві праці та соціальної політики в Україні» проекту Міністерства міжнародного розвитку Великобританії «Підтримка структурних реформ в Україні».

З жовтня 2000 року до липня 2001 року — радник з юридичних питань проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Підтримка економічних, соціальних та адміністративної реформи в Україні».

З серпня 2001 року до травня 2002 року — керівник апарату та секретар Міжвідомчої аналітично-консультативної ради з питань розвитку продуктивних сил і виробничих відносин при Кабінеті Міністрів України.

З листопада 2002 року до квітня 2003 року — міжнародний інтерн юридичної фірми «Gowling Lafleur Henderson LLP» в Оттаві, Канада.

З вересня 2003 року — приватний підприємець.

З червня 2004 року до серпня 2012 року — національний менеджер проектів Координатора проектів в Україні Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Опікувалася проектами у ділянці адміністративного права, адміністративної юстиції, юридичної освіти та освіти з прав людини.

З вересня 2012 року — директор Всеукраїнського благодійного фонду «Українська правнича фундація».

Народна депутатка України VIII скликання. Заступник Голови Верховної Ради України.

Політика

У 2004-2012 рр. Оксана Сироїд була керівником різноманітних проектів у вітчизняному департаменті ОБСЄ. У 2014 р. брала учать в діяльності групи «Реанімаційний пакет реформ», заснованій у лютому того ж року після подій на Майдані Незалежності, та головою якого була Ганна Гопко. Як повідомляється на сайті групи, Оксана Сироїд є ініціативою громадських активістів, експертів та журналістів, які об’єднались задля прискорення реформування країни.

На виборах у 2014 році Оксана Сироїд пройшла до Верховної ради VIII скликання під 4-м номером у списку політичної партії «Самопоміч», яку очолює Андрій Садовий, міський голова Львова.

Після того, як «Самопоміч» стала частиною коаліції, яку назвали «Європейська Україна», 4 грудня 2014 р. Оксана Сироїд помітно виділилася. Їй проявили довіру, в результаті чого її обрали помічником голови парламенту. За це проголосувало 313 нардепів. Так народний депутат Сироїд Оксана Іванівна є першим представником прекрасної статі, яка стала віце-спікером ВР. Для України нетипово, щоб жінки займали такі посади. Але хтось, раніше чи пізніше, повинен був стати першим.

Оксана Сироїд працювала у Комісії, яка займалась зміцненням демократії та утвердженням верховенства права. У лютому 2015 року комісія була ліквідована за наказом №96/2015 голови держави Петра Порошенка.

Народний депутат Оксана Сироїд заснувала благодійну організацію «Кирило-Мефодіївська фундація».

Компромат

5 лютого в ефірі програми «Шустер Live» Оксана Сироїд виступила з жорсткою промовою, сказавши, що вона вважає Опозиційний блок винним у розв’язанні війни на сході України, тому поки що зарано доручати йому правління комітетами у парламенті. Мовляла, нема до нього довіри, але через 3 дні Верховна Рада прийняла рішення, за яким депутати, які віддали свої голоси за «диктаторські закони» 16 січня, будуть мати можливість здобути посади заступників голів та секретарів комітетів ВР. Оксана Сироїд пояснила це тим, що «16 січня» — це не юридичний критерій.

Сім’я

Її батько, Іван Максимович (народився у 1945 р., помер у 2003 р.) працював шахтарем. Мати першого віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд – Катерина Василівна (народилась у 1954 р.), працює педагогом.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>