13.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

США звинуватили Іран у нападі на танкери в Оманській затоці

Сполучені Штати звинувачують Іран у нападі на танкери, які перевозили нафту Оманської затокою. Іранська влада всі звинувачення відкидає.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Державний секретар США Майк Помпео звинуватив Тегеран у нападі, вказавши на, за його словами, «складний характер» атак. Він припустив, що Іран вдався до нападу, щоб підвищити напругу в регіоні.

«Це лише останній із серії нападів, до яких вдалася Ісламська республіка Іран та її угруповання проти США та їхніх союзників. І їх варто розглядати в контексті 40 років нічим не спровокованої агресії проти країн, які люблять свободу», – заявив Помпео.

Раніше на засіданні Ради безпеки Організації об’єднаних націй представник США Джонатан Коен засудив напади та сказав, що Вашингтон надає допомогу постраждалим.

«Неприйнятно для будь-якої сторони атакувати комерційне судноплавство, і сьогоднішні атаки на кораблі в Оманській затоці викликають дуже серйозну тривогу», – зазначив Коен.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш заявив, що світ «не може дозволити собі великого протистояння у регіоні Перської затоки».

Іранські державні ЗМІ заявляють про порятунок іранськими моряками 44 членів екіпажу, однак у Вашингтоні цю заяву заперечують і стверджують натомість, що саме представники американського флоту прийшли на допомогу тим, хто опинився за бортом постраждалих кораблів.

За даними ЗМІ, один з членів екіпажу отримав легкі поранення.

Один із танкерів під назвою Kokuka Courageous належить Японії, інший, Front Altair, був найнятий для перевезення тайванською нафтовою компанією CPC Corp, але йшов під прапором Норвегії.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф звернув увагу на те, що напади на танкери сталися в той час, як Іран відвідує прем’єр-міністр Японії Абе Сіндзо. Його візит є спробою послабити напругу між Вашингтоном і Тегераном.

«Повідомлення про напади на танкери, пов’язані з Японією, надійшли тоді, коли прем’єр-міністр Абе Сіндзо зустрічався з Аятоллою Алі Хаменеї для широких та дружніх переговорів. Назвати те, що, можливо, сталося сьогодні вранці, підозрілим – нічого не сказати. Запропонований Іраном Регіональний форум діалогу є конче необхідним», – написав Заріф у своєму Twitter.

Нагадаємо, напад на два нафтові танкери стався 13 червня, коли кораблі перебували в нейтральних водах між Іраном і кількома країнами Перської затоки.

Це вже другий напад на танкери в Перській затоці за останній місяць. 12 травня поряд із територіальними водами ОАЕ невідомі напали на два саудівських нафтових танкери, танкер з Об’єднаних Арабських Еміратів і танкер зі Норвегії. Це сталося після того, як Іран погрожував перекрити Ормузьку протоку.

Відповідальність за той напад досі ніхто на себе не взяв. Влада Саудівської Аравії і США звинувачувала в ньому Іран, але іранська влада заперечувала причетність до цих дій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>