10.9 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

США виключили Туреччину з програми F-35 через купівлю російських зенітних систем

США офіційно виключили Туреччину з програми створення винищувачів 5-го покоління F-35 у зв’язку з купівлею Анкарою російських зенітних комплексів С-400.

Про це йдеться в заяві Білого дому, передає РБК.

«На жаль, рішення Туреччини щодо придбання російських систем ППО С-400 робить неможливим подальшу участь цієї країни в програмі F-35. Програма F-35 не може співіснувати разом з російською платформою для збору розвідданих, що використовуватиметься для вивчення передових можливостей (американських літаків — ред.)», — наголосили в адміністрації президента США Дональд Трампа.

Водночас у заяві зазначається, що США продовжують співпрацювати з Туреччиною задля пошуку рішення у сфері протиповітряної оборони цієї країни.

У Білому домі наголосили, що Туреччина понад 65 років є надійним союзником, але купівля С-400 підриває зобов’язання, які беруть на себе країни НАТО.

США продовжать активно співпрацювати з Туреччиною, але враховуючи обмеження, які є через купівлю російських комплексів ППО.

Під час брифінгу заступниця міністра оборони США Еллен Лорд заявила, що через виключення з програми F-35 Туреччина втратить близько 9 мільярдів доларів. Ці гроші країна могла отримати завдяки своєму внеску в програму.

«Туреччина, на жаль, абсолютно точно втратить робочі місця та можливості для економічного розвитку в майбутньому через це рішення», — сказала вона.

Крім того, турецькі пілоти та інструктори, які проходили навчання в США в межах програми F-35, тепер повернуться додому.

Нагадаємо, у доповіді НАТО випадково розкрили розташування ядерної зброї США в Європі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>