14.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Соціаліст, нацист і популіст. Чим запам’ятався кандидат Сергій Каплін

Цьогорічні вибори Президента України б’ють рекорди за кількістю претендентів. Понад 80 політиків різної величини заявляли про свою участь у перегонах. 44 з них отримали посвідчення кандидата у Президенти України.

Близько 10 з цих чотирьох десятків політиків є постійними гостями ток-шоу, обличчями передвиборчих роликів та білбордів. Саме вони є фігурантами журналістських розслідувань, решта ж ноу-неймів президентських перегонів та їх “скелети у шафі” залишаються поза увагою пересічного виборця.

Журналісти ІНФОРМАТОРа вирішили це виправити. Саме тому ми запускаємо проект #ЦЕВАШКАНДИДАТ, де розкажемо правду про тих кандидатів, які перебувають у тіні виборчих перегонів.

І героєм першого нашого матеріалу став народний депутат, член фракції БПП та голова Соціал-демократичної партії Сергій Каплін.

Кандидат у президенти Каплін розпочав свою передвиборчу кампанію з копіювання бордів Юлії Тимошенко. Молодий соціаліст, як і голова “Батьківщини” пропонував знизити ціну на газ для населення. От тільки замість “знизити ціну вдвічі”, як це пропонує Юлія Володимирівна, Каплін вирішив, що цього недостатньо і заявив, що у разі обрання президентом, зможе зменшити її в 4 рази.

Білборди Сергія Капліна

На цьому “соціалізм” глави СДП не завершується. Тепер окрім важливого питання цін на продукти ЖКГ, Сергій Каплін вражає виборця іншими гаслами. Він заявляє, що зможе зробити мінімальну зарплату і пенсію в Україні по 10 та 5 тисяч гривень відповідно, а також створити 5 мільйонів нових робочих місць.

Варто зазначити, що питаннями ЖКГ, а також встановленням мінімуму оплати праці та пенсійного забезпечення в Україні займається не президент, а Кабінет міністрів. Якщо ж говорити про робочі місця, то тут обіцянка нардепа виглядає як сюжет фантастичного фільму. Для того, аби її виконати, Каплін-президент має побудувати (читайте, залучити інвестицій – ред.) більш ніж 208 заводів, розміром з Криворіжсталь, де працює 24 тисячі робітників.

За даними порталу “Слово і Діло”, Каплін виконав лише 25% взятих на себе зобов’язань, 40% обіцянок кандидата так і не були втілені ним у життя.

Саме кандидат від СДП заявляв, що збере аж два “майдани” – медійний і під МВС.

У березні 2017 року військові та міліціонери-ветерани пікетували відомство з вимогою провести перерахунок пенсій і повернути пільги.

“Ми прийняли безпрецедентне рішення: почати безстрокову акцію протесту, і сьогодні по всій країні зібралися близько ста тисяч ветеранів, і це тільки перший крок в нашій важкій боротьбі. Ми ні за яких умов не зупинимося, ми будемо звертатися із закликом виходити на вулиці. Ми сьогодні оголошуємо ультиматум – уряду, міністру внутрішніх справ – і якщо наші вимоги не будуть виконані, ми розбиваємо вже сьогодні намети під МВС та іншими органами державної влади, і кличемо мільйон громадян на повстання”,заявив Каплін під час виступу в Раді.

Незважаючи на те, що пенсії не перерахували, “майдан” під будівлею МВС народний депутат так і не організував.

Те саме трапилося і з “медіамайданом”. У березні 2015 року Каплін заявив, що влада вимагає від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення винести попередження телеканалу «112 Україна». Крім того, за словами нардепа, «оточення президента і прем’єра хочуть змусити телеканали працювати за «темниками».

“Ми будемо робити “медіамайдан”, ми будемо захищати свободу слова. Ми будемо зберігати ваше право чути правду, а значить, вимагати від влади боротися з корупцією, проти свавілля, за люстрацію, за порядок, інакше ми втратимо Україну”, – запевнив Каплін.

Але за місяць Каплін ніякого “медіамайдану” не організував. Замість цього, він ініціював “тарифний майдан”, який виступав за відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і зниження тарифів.

До теми відставки урядовців Сергій Каплін поверннувся в 2018-му. Політик обіцяв вимагати відставки міністра соціальної політики Андрія Реви. Нардеп запевняв, що буде піднімати це питання на кожній Погоджувальній раді і під час своїх виступів у Верховній Раді.

“Якщо депутати не знаходять аргументів, чому ми повинні залишити Реву на посаді, то ми повинні одноголосно його прибирати. Я буду вимагати на кожній Погоджувальній раді, у всіх своїх виступах у Верховній Раді, а я – один з найактивніших нардепів, які захищають позицію простих людей, всюди на телебаченні. Якщо знадобиться, будемо виводити на вулиці профспілки вимагати відставки Реви”, – розповів Каплін 11 вересня минулого року.

Але про своє зобов’язання кандидат в президенти забув дуже скоро. Чергова Погоджувальна рада відбулася 1 жовтня, проте в ході неї Каплін ні слова не сказав про необхідність відправити Реву у відставку.

Ще один скандал, у який потрапив кандидат у президенти України – аліментний.

У лютому 2018-го року Мін’юст опублікував реєстр неплатників аліментів. До переліку боржників потрапив і Сергій Каплін.

Витяг з реєстру неплатників аліментів

У реєстрі зазначено, що Каплін приховав аліменти в Кременчуці Полтавської області. Як зазначають ЗМІ, Каплін працював в цьому місті з 2001-го по 2005 роки і з 2008-го по 2011-й.

Ситуація набула такого розголосу, що на рідній для політика Полтавщині навіть з’явилися білборди з написом “Каплін – нгодуй своїх дітей!”.

За іронією долі, саме Каплін очолив міжфракційне парламентське об’єднання “Захист дітей війни”.

Нещодавно кандидат у президенти знову потрапив у епіцентр уваги ЗМІ. Виявилося, що Каплін не знає власної передвиборчої програми.

Політика запросили в ефір програми “Блог-пост” на 5 каналі. Ведучий програми Юрій Гудименко почав розпитувати кандидата про програмні положення його політсили, нібито цитуючи передвиборчу програму Капліна. Нардеп палко захищав кожну тезу, яку йому зачитував Гудименко.

Виявилося, що замість програми Капліна, ведучий 20 хвилин говорив з ним про “25 пунктів” Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини Адольфа Гітлера, яку кандидат підтримував, наводячи різноманітні аргументи.

“Ну дійсно весело вчора вийшло. Ми покликали в наше шоу соціаліста Капліна і я під виглядом дискусії про його передвиборчу програму почав зачитувати йому за списком пункти з програми НСРПН (так звані 25 пунктів). Читаю один пункт, другий, третій поспіль… Каплін нічого не помічає, коментує, як свою програму, сперечається, захищає кожен пункт, розповідає, як він буде приймати закони за цими пунктами… Двадцять хвилин це тривало. Потім я не витримав і повідомив йому, що цю програму писав не Каплін, а Гітлер. Товариші”, – написав Юрій Гудименко у Facebook.

Хоча Сергій Каплін позиціонує себе, як лівого політика європейського типу, кандидат у президенти не гребує співпрацювати з представниками проросійських організацій, які помічені у зв’язках з РФ.

Так, у  Дніпрі головою окружної комісії на виборчому округу 24 став лідер забороненого в Україні “Союзу радянських офіцерів” Віктор Марченко. Саме Марченко намагвся підняти російський триколор над міськрадою Дніпра. Голова “Союзу радянських офіцерів” при цьому є соратником Сергія Капліна.

Якщо ж говорити про “соціалістичну” сутність діяльності голови Соціал-демократичної партії, то і тут виникають певні питання. Каплін попри свою “нелюбов” до представників великого бізнесу та олігархату, організовує мітинги на захист підприємств олігарха Дмитра Фірташа, відвідує закритий з’їзд партії Блок Петра Порошенка. Вочевидь, саме через відсутність покровителів, керівник лівої партії фінансує свою власну політсилу за рахунок коштів міського бюджету Полтави.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР писав про справжнє обличчя лівих партій Киви, Добкіна та Капліна. Також журналіст видання пояснив, чому в Україні політичні партії лівого спрямування більше не користуються популярністю серед населення.

Максим Лиманський

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>