2.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Скандал з Філаретом: в ПЦУ описали наслідки скасування Томосу

Після скасування Томосу, як цього хоче патріарх Філарет, немає ніяких перспектив, крім його запевнень.

Про це повідомляє архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebook.

“Уявімо собі, що якась значна частина православних в Україні підтримала заяви Патріарха Філарета, які він робить останнім часом. А що ж далі, які перспективи – крім запевнень самого Патріарха, що “у мене є досвід, на моєму боці правда, я знаю, як правильно, я побудував великий Київський Патріархат — і знову побудую” і т.д.?”, – написав він.

Також архієпископ припустив логічний розвиток даної ситуації.

“Київський Патріархат і УАПЦ розвивалися протягом попередніх трьох десятиліть, апелюючи до того, що рано чи пізно Вселенський Патріарх підтримає ідею незалежності Української Церкви від Москви. І хоча сам Вселенський Патріархат був дуже обережним у своїх діях по Україні (часом навіть більш ніж ду-у-же, що обумовлювалося необхідністю підтримувати відносини з РПЦ) – але завжди залишалася перспектива діалогу з ним і надії на рішення існуючої проблеми невизнання і зовнішньої ізоляції”, – зазначив Зоря.

За його словами, зараз у Православної Церкви України реалізовано ті надії на Томос і визнану автокефалію, які були частиною ідеї, на ній будувалися УПЦ КП і УАПЦ. Отже, якщо раніше Патріарх Філарет розвивав Церкву, яку переконував у неминучості визнаної автокефалії і Томосу, то тепер він же пропонує будувати щось ВСУПЕРЕЧ визнаної автокефалії і Томосу.

“На що ж він закликає сподіватися своїх нечисленних попутників? Що Вселенський Патріарх послухає його критику і видасть інший Томос? Мабуть, всім очевидно, що такі надії безпідставні”, – написав Євстратій.

Також він написав, що передбачає Філарет:

  • Тримається виключно на його особистій волі і без нього буде абсолютно не життєздатна;
  • Не буде ніякої перспективи стати визнаною Помісною Церквою – коли така Церква вже є, і саме їй зараз опонує Патріарх Філарет;
  • Буде несвідомо (сподіваюся) об’єктивним союзником РПЦ в боротьбі проти ПЦУ і Вселенського Патріархату, що виключає можливість створити реальну широку базу для нової структури серед патріотичного українства (на яку, формально, ця структура прагне орієнтуватися).

“Тобто єдина зрозуміла перспектива “нового Патріархату” – це або перетворитися на маргінальну секту (на кшталт численних “істинно-православних” юрисдикцій), яка існує сама для себе і ніякої суспільної ролі не грає; або рано чи пізно об’єднатися з Православною Церквою України (так ніякої іншої перспективи існування в колі визнаних автокефальних Церков, окрім як в рамках ПЦУ, у цього “нового Патріархату” не буде), – заявив архієпископ.

Нагадаємо, у ПЦУ заявили, що не відлучатимуть Філарета від церкви.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>