9.8 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Сербія заявила про готовність до розмежування з Косовом

Сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич заявив, що Сербія готова розпочати процес розмежування з Косовом.

Сьогодні, 19 лютого, на круглому столі в белградському Інституті суспільних наук він уточнив, що це – офіційна пропозиція, – передає Радіо Свобода.

Лінія розмежування ще не затверджена, додав сербський міністр. Він нагадав, що таку пропозицію ще два роки тому висловив президент Сербії Александар Вучич, але це досі не обговорювали з керівниками Косова. За словами Дачича, розмежування є єдиною реальною можливістю для досягнення компромісу двох сторін.

Міністр закордонних справ Сербії запевнив, що сербська сторона готова продовжити діалог з Косовом за посередництва Європейського союзу та реалізацію Брюссельської угоди з 2014 року. Продовження діалогу Белград обумовлює скасуванням 100-відсоткового мита на товари з Сербії, яке косовська влада запровадила в листопаді 2018 року.

Сербія також вимагає припинення процесу формування Збройних сил Косова, колишньої сербської автономної області, яка 2008 року проголосила незалежність в односторонньому порядку.

Зі столиці Косова Приштини досі не надходило офіційної реакції на заяву Івіци Дачича. На думку оглядачів, розмежування могло б стати початком процесу взаємовизнання Сербії й Косова в майбутньому.

Нагадаємо, наприкінці минулого року в Сербії заявили, що можуть ввести війська у Косово.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>