9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Розслідування щодо “української ПВК” в Сирії є фейком, – СБУ

Розслідування групи Conflict Intelligence Team (CIT) про нібито українську ПВК “Вега”, яка діє в Сирії, є недостовірним.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на прес-службу СБУ.

Vega Strategic Services дійсно була зареєстрована в Миколаєві у 2011 році українцем Анатолієм Смоліним, однак вона не має стосунку до військової сфери, зазначив голова СБУ Василь Грицак.

За словами голови СБУ, сфера діяльності компанії пов’язана з діяльністю приватних охоронних фірм і супутніх послуг. У 2013 році “Вега” практично припинила свою роботу в Україні після виїзду Смоліна в Росію.

Грицак підкреслив, що функціонування приватних військових компаній не передбачено законодавством України.

За даними СБУ, московський філіал компанії на чолі з громадянином України Джинікашвілі на початку 2014 року активно використовували співробітники спецслужб РФ для вербування російських найманців для участі в бойових діях в Україні.

Джинікашвілі і Смолін, чиї імена фігурують у розслідуванні СІТ, виїхали з України у 2014 році і, за даними СБУ, співпрацюють із російською військовою розвідкою. Зокрема, Джинікашвілі із 2017 року обіймає посаду інструктора у позаштатній структурі військової розвідки РФ – у “міжнародному центрі бойової та спеціальної підготовки “Вовк”, йдеться у повідомленні.

Смоліна після закінчення в 1988 році Санкт-Петербурзького вищого військово-морського училища імені Фрунзе було зараховано до лав КДБ СРСР. У 1993–1997 роках служив в органах Міністерства внутрішніх справ України, його було звільнено за втрату вогнепальної зброї. У 2012 році він продав усю нерухомість в Україні і виїхав з України, повідомили у СБУ.

За версією СБУ, із 2016 року Смолін через підконтрольні йому російські охоронні структури займається вербуванням найманців у спецпідрозділи Головного розвідувального управління Генштабу РФ під назвою ПВК “Вагнер”.

“Таким чином, оприлюднена у ЗМІ з подачі спецслужб РФ фейкова інформація щодо функціонування у Сирії української приватної компанії “Вега” не відповідає дійсності. Зазначені у журналістському матеріалі громадяни Смолін А.А. і Джинікашвілі Д.В. залишили Україну до 2014 року і тривалий час активно співпрацюють із російською військовою розвідкою”, – йдеться в заяві голови СБУ.

Нагадаємо, причетний до розстрілів Майдану екс-беркутівець загинув у Сирії, де воював у складі ПВК “Вагнер”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>