19.7 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Реванш РФ у ПАРЄ: експерти дали оцінку діяльності українських делегатів

Сьогодні, 25 червня, Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, яка відкриває шлях до повернення делегації РФ до її складу.

Представники України в Асамблеї до пізньої ночі презентували свої правки у документ, які унеможливили б легітимізацію країни-агресора до тих пір, поки не будуть звільнені українські політв’язні та заручники, а також повернуті окуповані території.

Однак європейцями ініціативи українських парламентарів не були почуті – за резолюцію ПАРЄ проголосувало 118 делегатів, тоді як проти – 62. Позицію України підтримали Грузія, Велика Британія, більшість делегатів від Польщі і Швеції, а також ті представники Литви, Латвії й Естонії, які взяли участь у голосуванні.

Проголосована резолюція Асамблеї була категорично сприйнята делегатами від України, вітчизняні парламентарі прийняли рішення призупинити участь в роботі ПАРЄ.

Один з делегатів українського парламенту, Олег Ляшко під час виступу на засіданні ПАРЄ звернувся до своїх колег з закликом не паплюжити європейські цінності умиротворенням агресора, який плює на міжнародне право та вбиває українців.

Політичні експерти також говорять про крах європейських цінностей та загрозу зняття санкцій з РФ.

Політолог Кирило Сазонов на своїй сторінці у Facebook написав, що так звані “європейські цінності” – свобода слова і демократія – виявилися міражем.

“Європейські цінності – це не демократія, свобода слова та інші міражі. Європейська цінність одна – і це євро. Втім, беруть і доларами”, – написав експерт з іронією.

За його словами, після таких резолюцій ПАРЄ, європейські чиновники та їх симпатики не мають морального права говорити про “невідповідність України цінностям”.

“І нехай тепер хоч один радник з європейських структур або наших квартирооптимістів щось ляпне про європейські цінності, про те, що ми десь не відповідаємо”, – йдеться у його дописі.

Сазонов акцентував увагу на виступі Ляшка, у якому глава РПЛ відверто говорить про кризу європейського політичного естеблішменту.

“І правильно Ляшко тицьнув їх носом в реальність. Якщо ви перетворили ПАРЄ в бордель – ваше право, але не прикручуєте до борделю вивіску “Бібліотека”, – закінчив політолог.

Його колега Вадим Карасьов також прокоментував події у ПАРЄ. За його словами, резолюція Асамблеї ще не означає поразку України.

“Треба реагувати спокійно і раціонально, розуміти, що програна не війна, а лише битва. Це тільки один з раундів великої дипломатичної боротьби за те, щоб Україна доносила свою думку на різних міжнародних європейських майданчиках”, – заявив політолог у коментарі ІНФОРМАТОРу.

Він впевнений, що Україні потрібна внутрішня консолідація для того, аби наші позиції на міжнародній арені були сильнішими.

“Коли країна сильна, тоді західні партнери будуть знати, кого їм підтримувати в цій ситуації. А якщо вони не знають, який зовнішньополітичний курс буде в країни, то, зрозуміло, не будуть битися за Україну”, – відзначив він.

Ще однією причиною програшу України в ПАРЄ Карасьов бачить поведінку членів нашої делегації.

“Публічна поведінка українських парламентарів в ПАРЄ більше розрахована на медійний ефект, ніж на серйозний дипломатичний результат. Цим багато грішили наші публічні представники в ПАРЄ. Найбільш адекватним, серйозним, раціональним в цій ситуації був Олег Ляшко, який спокійно, але достатньо впевнено вибудовував стратегію і тактику своєї поведінки в рамках ПАРЄ”, – заявив політолог.

За його словами, Ляшко системно працює над іміджем України на міжнародній арені.

“На зовнішньополітичній арені, як правило, Ляшко демонструє спокійну, розважливу і достатньо енергійну, але результативну модель поведінки. Саме Ляшко і ще невеличка група наших депутатів вибрали абсолютно правильну, збалансовану поведінку в цій ситуації. З одного боку не мовчати, наступати, але при цьому поводити себе коректно, впевнено, солідно”, – зазначив експерт.

З тим, що більшість українських делегатів не завжди відстоювали національні інтереси на площадці ПАРЄ, погодився і політичний експерт Мар’ян Ощановський.

“Проблема український парламентарів в тому, що вони йшли на компроміс там, де потрібно було відстоювати позицію. Те, що російська делегація може повернутися в ПАРЄ стало зрозуміло не вчора і не тиждень тому. Але весь цей час керівники української делегації уникали критики європейських партнерів. Замість того, щоб бити на сполох, звертатися до МЗС України, до колишнього і нинішнього президентів, аби всіма доступними їм способами доносили своїм візаві у Європі нашу позицію щодо неможливості повернення РФ в ПАРЄ, вони запевняли, що цього ніколи не станеться”, – зазначив він у коментарі виданню.

При цьому, за словами експерта, на відмінну від більшості українських делегатів, представники Радикальної партії вже тривалий час попереджали про загрозу реваншу РФ в ПАРЄ.

“Якби позиція всіх наших делегатів була б такою ж принциповою і послідовною, як Олега Ляшка, можливо, ми б не стали свідками того ганебного рішення, яке сьогодні вночі було прийняте на засіданні Асамблеї”, – додав він.

Нагадаємо, українські парламентарі заблокували автоматичне призначення російського депутата віце-президентом ПАРЄ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>