15.3 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

Прикордонники пообіцяли завершити облаштування кордону із РФ до 2021 року

Вартість інженерно-технічного облаштування українсько-російської ділянки кордону становить трохи більше 4 млрд. грн. Завершити облаштування держкордону із РФ маютьдо 2021 року.

Про це в інтерв’ю виданню “Цензор.НЕТ” розповів голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

“Упродовж 2015-2018 років було виділено 1,3 мільярда гривень. У 2019 вже понад 60 млн грн. За ці кошти майже завершено роботи в Харківській області (залишилася система відеоспостереження на окремих ділянках), розпочато роботи в Луганській та Чернігівській областях. Своїми силами облаштовуємо кордон на Сумщині. Пізніше ця система органічно доповнить систему “інтелектуального кордону”, про яку ми з вами зараз ведемо мову. Думаю, що до 2021 року ми закінчимо основні роботи”, – розповів очільник ДПСУ.

Він додав, що наразі прикордонники закупили німецькі трактори-мульчиватори, які ефективно прочищають просіки на глибину до 40 см. Перемелюють, каже, навіть пеньки та коріння дерев. Такі працюють сьогодні в кожному регіональному управлінні.

“Якщо будуть ті обсяги фінансування, які затвердженні Планом, то до кінця цього року ми завершимо позначення на місцевості усього кордону. Нас обмежують тільки фінансування та наше законодавство”, – розповідає Цигикал та береться аналізувати норми закону.

Так, у першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект 6777, згідно з яким 50 метрів земель уздовж кордону відведено для інженерних робіт. Але поки що він остаточно так і не ухвалений.

“Для того, щоб виконувати інженерні роботи на кордоні, потрібно врегулювати питання землевідведення, адже дуже багато земель уздовж кордону раніше були роздані у приватну власність. Доводиться судитися або шукати інші механізми зміни власника. Наприклад, заміна одних ділянок на інші. І багато людей на це погоджуються, але постає питання оплати коштів за виготовлення актів на землю. Виходить, що для державної справи Держприкордонслужба має оплачувати ці витрати… державі, в казну. У нас, по-перше, таких коштів і не має, а по-друге, має бути визначений якийсь інший механізм, який би задовольняв і людей, і інтереси держави”, – резюмує Цигикал.

Із 2016 року, зазначається, ДПСУ вже відсудила 846 га земель уздовж кордону. Ще 500 га перебувають у провадженні суду.

Нагадаємо, МЗС України відповіло на видачу російських паспортів мешканцям ОРДЛО.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>