11 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Правозахисник прокоментував перспективи визнання неконституційним указу про розпуск Ради

Правозахисник та член правління Української Гельсинської Спілки Володимир Чемерис розповів у ефірі 112 каналу, чи буде визнано конституційним рішення Зеленського про розпуск Верховної Ради. 

Правозахисник заявив, що у Верховний та Конституційний суд вже подані позови щодо визнання указу президента Зеленського про розпуск парламенту неконституційним.

“Вибори відбудуться, тому що законодавство цього не передбачає. Ні Верховний суд України, ні Конституційний суд не мають права зупинити виконання указу для забезпечення позову. Наскільки мені відомо, вже подані позови і Верховний і в Конституційний суд. Скоріше всього цей розгляд не буде швидким, тому що справа достатньо непроста”, – вважає експерт.

На думку правозахисника указ президента буде визнано конституційним.

“Які перспективи рішення? Є дві точки зору. Одна точка зору полягає у тому, що визнати відсутність коаліції може лише спікер Верховної Ради. Друга полягає в тому, що де-факто коаліція припинила існувати ще практично три роки тому і президент може сам констатувати відсутність коаліції. Ніде в законі такого не має, що коаліція зникає лише тоді, коли спікер про це заявив. Моя точка зору, що указ конституційний. Але є судді, які будуть це вирішувати. Даю 90%, що указ буде визнано конституційним”, – повідомив Володимир Чемерис.

На думку Андрія Мамалиги депутатам потрібно шукати політичні механізми протидії указу про розпуск Ради.

Фото – Громадський Простір

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>