9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Понад 1600 цивільних загинули під час штурму сирійської Ракки, – Amnesty International

Більше ніж 1600 цивільних мешканців загинули за чотири місяці боїв за визволення міста Ракка в Сирії від екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Такі дані наводить міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка займалася розслідуванням спільно з Airwars monitoring group, – передає Радіо Свобода.

Активісти цієї організації вивчали супутникові знімки і онлайн свідчення про бої за місто. Правозахисники також проводили розслідування і в самому місті.

Amnesty International звинуватила міжнародну коаліцію на чолі зі США в масованих бомбардуваннях і артилерійських ударах, ціллю яких не завжди виявлялися об’єкти екстремістів.

За словами правозахисників, коаліція недостатню увагу приділяла розвідці, крім того, її курдські союзники, які вели наземну операцію, часто використовували стару зброю, яка не відрізняється точністю. У результаті, кажуть правозахисники, під бомбардування й обстріли потрапляли житлові будинки.

Amnesty запустила спеціальний сайт з фотографіями руїн будинків й іменами загиблих цивільних мешканців. Правозахисники закликали США та їхніх партнерів по коаліції до незалежного розслідування повідомлень про загибель мирних мешканців, а також до створення спеціального фонду для виплати компенсацій.

Командування коаліції заявляє, що вживає необхідних заходів, щоб звести число жертв серед цивільного населення до мінімуму.

Місто Ракка, яке «Ісламська держава» після втрати Мосула в Іраку називала своєю «столицею», було звільнене сирійськими демократичними силами за підтримки міжнародної коаліції в жовтні 2017 року. Воно залишається під контролем СДС – коаліція курдських і арабських загонів, що діє незалежно від сил сирійського президента Башара Асада.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>