9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Перестаньте виправдовуватись за мову – тепер ми нікому не винні, – Забужко

Відома письменниця Оксана Забужко закликає усіх україномовних українців перестати виправдовуватися за свої україномовність.

Так вона прокоментувала у Facebook ситуацію навколо історичного прийняття «мовного закону».

За її словами, українців нарешті захищає закон. Вперше з 1927 року.

«Дорогі україномовні співвітчизники, по-моєму, ви ще не зрозуміли: вперше від 1927 р. вас захищає закон. Навіть якщо це поки що тільки символічний капітал – це капітал. І колосальний. І нам усім, яко громадянам (незалежно від того, в якій хто мові роджений), іще належить навчитись ним користуватися», – зазначає вона.

Пані Забужко додала, що виправдовуватися за власну мову не потрібно.

«Все. Крапка, україномовники, ви нікому не винні. Ви в своєму праві, і нічого не мусите більше доводити – це ваша хата, і це ваша мова: та сама, за яку ще недавно розстрілювали, а зовсім-зовсім недавно, уже на нашій пам’яті – глузували: та, що від перших графіті Софії Київської документально «прописана» на цій землі як єдина автохтонна (за винятком іще кримськотатарської – в Криму). Один Бог відає, як ми її зберегли (тільки зі слов’янських поруч за цей час ляснули – верхньолужицька з кінцями, білоруська – на грані…), – але ми її таки зберегли, вчора це стало остаточно підтвердженим фактом. Тож давайте в Страсну п’ятницю просто поставим окрему свічку – за душі всіх, за неї загиблих за останні півтора століття: схоже, у Бога на нашу мову був/є якийсь окремий серйозний план…», – йдеться у повідомленні.

За її словами, якщо комусь це не подобається – можна спокійно поїхати з України.

Як повідомлялося, навіть після прийняття “мовного закону” Шуфрич не перейшов на українську.

6 КОМЕНТАРІ

  1. Забужко ви стержень української нації! Побільше розтлумачуючих статей,а то нажаль багато українців забули своє коріння і встидаються своєї мови. А ураїноненависники на вихід і тут без варіатів!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>