14.8 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Єфремов Олександр Сергійович

Олександр Сергійович Єфремов – 1-й заступник лідера Партії регіонів, народний депутат України(2006—2014), голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді (2010—2014).

1369990229_037

Фото: pr.lg.ua.

Народився 22 серпня 1954 року в Ворошиловграді (нині — Луганськ), – повідомляє Вікіпедія.

Освіта

У 1978 році закінчив Ворошиловградський машинобудівний інститут за спеціальністю “гідравлічні машини і засоби автоматики”, отримав кваліфікацію “інженер-механік”.

У 1992-му отримав диплом Київського інституту політології і соціального управління за спеціальністю політолог. У 1996 році закінчив Міжнародну кадрову академію у м. Києві, отримав спеціальність магістра економічних наук.

З 2001-го – кандидат економічних наук.

Кар’єра

1978 – інженер-технолог Ворошиловградського машинобудівного заводу ім.Леніна.

1980-1987 рр., після служби в армії, – заввідділом Ворошиловградського міськкому ЛКСМУ, перший секретар Ленінського райкому комсомолу (Ворошиловград), перший секретар Ворошиловградського міськкому ЛКСМУ.

1987-1991 рр.- заступник начальника цеху, секретар комітету КПУ Ворошиловградського верстатобудівного заводу.

1991-1996 рр. – директор підприємства Мега Лтд у Луганську.

1996-1997 роках – голова правління комерційного банку ” Укркомунбанк.

1997-1998 рр. – заступник губернатора Луганської області.

1998-2005 рр. – голова Луганської облдержадміністрації.

2005-2006 рр. – президент Луганського регіонального відділення Української спілки промисловців і підприємців.

З 2006-го – двічі народний депутат України від Партії регіонів (V і VI скликань). Обидва рази – голова комітету ВР з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради. Заступник лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Після обрання Януковича президентом очолив фракцію регіоналів у парламенті. Керівник Луганського обласного відділення ПР.

З грудня 2012-го – народний депутат України VII скликання від Партії регіонів (№5 у списку). Глава фракції Партії регіонів. Член комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради.

16 січня 2014 року голосував за “диктаторські закони” – пакет антидемократичних законів, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова.

23 лютого 2014 року голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов оприлюднив свою заяву, в якій всю відповідальність за ситуацію в Україні поклав на президента Віктора Януковича і його найближче оточення.

28 лютого 2014 року уряду Австрії та Швейцарії оголосили про арешт його активів з метою запобігання ризику незаконного привласнення фінансових активів української держави.

На початку квітня 2014 року Держфінмоніторинг заблокував особисті рахунки Єфремова за “фінансування терроризму”.

В кінці липня 2014 року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу відносно народного депутата України, лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Розпочато досудове розслідування за фактом зловживання владою Єфремовим, яким вчинено тиск на посадових осіб Державного підприємства “Луганськвугілля” під час проведення процедури закупівлі послуг з монтажу шахтного устаткування і низьковольтної апаратури, в результаті чого вказаним підприємством були укладені договори з підконтрольними Єфремову суб’єктами господарської діяльності за завищеними цінами втричі, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави. Попередня кваліфікація кримінального злочину – ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Оцінка діяльності

Під час керівництва Єфремовим Луганською областю протягом липня-серпня 1998 року під стінами очолюваної ним Луганської облдержадміністрації відбувався масовий пікет гірників з краснодонських шахт імені Баракова, «Дуванної», «Краснодарської-Південної» та «Суходольської-Східної» з вимогою погасити їм заборгованість по зарплаті за 2,5 роки. Проти учасників мирної акції 24 серпня 1998 року (на День незалежності України) вперше в незалежній Україні правоохоронцями та «Беркутом»були застосовані спецзасоби, а саме кийки та сльозогінний газ. 14 грудня того ж року о 4-ій годині ранку гірник Олександр Михалевич на знак протесту проти таких дій влади та знущань з боку адміністрації шахти імені Баракова, котра не виплачувала працівникам зарплату з 1996 року, здійснив акт самоспалення.

За час керівництва Єфремовим Луганською областю смертність в регіоні перевищила народжуваність в 3 рази, Луганщина стала лідером серед усіх областей за рівнем бідності. В області було зафіксовано найвищий показник заборгованості по заробітній платі. Обсяги виробництва в тіньовому секторі перевищили 60%. В області почали вимирати цілі міста, населення яких становило сотні тисяч. Безробіття і бідність створили ідеальні умови для поширення епідемій ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатиту.

Належить до групи ключових бійців-«регіоналів», ані на крок не відступає від основних пунктів генеральної лінії партії, зокрема в питаннях державної мови, вступу України до НАТО, взаємодії з опонентами в період загострення політичної ситуації в країні.

З моменту приходу до парламенту Олександр Єфремов виступає як один зі спікерів Партії регіонів. Як відзначив навесні 2008-го року відомий політолог Володимир Фесенко, на роль «нового Кушнарьова екс-губернатор Луганщини поки що не претендує через брак драйву, але у „регіоналів“ в публічній сфері наразі помітний вакуум, отже симпатії прибічників можуть схилитися і на бік цього політика».

У 2010 Єфремов виступив у ролі співавтора законопроекту «Про мови» № 1015-3, який наразився на гостру критику зі сторони науковців, політиків та громадськості. Ряд громадських організацій заснували громадянську кампанію «Займіться ділом, а не язиком!», що поставила собі на меті не допустити ухвалення законопроекту уВРУ.

Сепаратизм та тероризм

Деякі журналісти стверджують, що донецькими і луганськими озброєними сепаратистами, які захопили на початку квітня 2014 року донецьку та луганську ОДА і низку інших будівель та частково замінували їх і, за твердженням СБ України, утримують понад 60 заручників, керують люди Ахметова і Єфремова Єфремов це заперечив і заявив, що стримує сепаратистів від радикальних дій.

На початку квітня 2014 Держфінмоніторинг заблокував особисті рахунки Єфремова за «фінансування тероризму».

Колишній роботодавець першого лідера ЛНР Валерія Болотова.

Кримінальна справа

В кінці липня 2014 року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу щодо народного депутата України, лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Досудове розслідування розпочато за фактом зловживання владою Єфремовим, яким здійснено тиск на службових осіб Державного підприємства “Луганськвугілля” під час проведення процедури закупівлі послуг з монтажу гірничошахтного устаткування та низьковольтної апаратури, внаслідок чого зазначеним підприємством було укладено договори із підконтрольними Єфремову суб’єктами господарської діяльності за втричі завищеними цінами, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави. Попередня кваліфікація кримінального правопорушення – ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Затриманий 14 лютого 2015 року Генеральною прокуратурою України спільно з співробітниками Служби безпеки України.

20 жовтня 2015 року Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт проти Олександра Єфремова. Захист Єфремова завершив ознайомлення з матеріалами справи 16 жовтня.

Нагороди

Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (2010);

Орден «За заслуги» I ст. (серпень 2004), II ст. (вересень 2003), ІІІ ст. (серпень 2001);

Нагрудний знак Держстандарту України «За заслуги в стандартизації, метрології та сертифікації» (жовтень 1999);

Орден Св. Рівноапостольного князя Володимира II ст. (травень 2000).

Сім’я

Батько: Сергій Серафимович (1932).

Мати: Надія Стефанівна (1930).

Дружина: Лариса Олексіївна (1959), помічник голови правління АБ «Укркомунбанк»

Син: Ігор (1978), менеджер.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>